Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Μαργαριτάρια πίσω από τη βιτρίνα «Τα νησιά με το μίνιο και με το φούμο, τα νησιά με το σπόνδυλο κάποιανου Δία, τα νησιά με τους έρημους ταρσανάδες, τα νησιά με τα πόσιμα γαλάζια ηφαίστεια». Οδυσσέας Ελύτης
Σίφνος - Χρυσοπηγή, εκεί που σμίγει η αρμονία της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικης με το απεραντο γαλάζιο Ενας μοναδικός νησιωτικός κόσμος, Ιστορία, πολιτισμός, φυσικές ομορφιές, παραδόσεις και αθέατα κάλλη που αξίζει να γνωρίσετε. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η θέση που κατέχουν στις καρδιές Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Οι βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου δεν έχουν ηλικία. Το αποδεικνύουν οι οικογενειακές φωτογραφίες από οργανωμένες εκδρομές στη Σύρο με ξεναγήσεις, βαρκάδες στις δυσπρόσιτες παραλίες της Μήλου, βόλτες με ποδήλατα στη Χώρα της Ανδρου, σπιτικές γεύσεις και παραδοσιακά πιάτα συνοδευμένα με πατάτες Νάξου. Νησιωτικές εμπειρίες που μοιράζονται γονείς και παιδιά στις καταγάλανες παραλίες, στα γραφικά χωριά με τα σοκάκια και τις γειτονιές γεμάτες φιλόξενους ανθρώπους, καθώς και στα πολυτελή ξενοδοχεία με δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.
Τα νησιά μας διαθέτουν τα πάντα. Καθιερώνονται ως επαγγελματικοί προορισμοί με τα μεγαλύτερα συνέδρια της χώρας στο ενεργητικό τους. Ενα οικολογικό συνέδριο στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης, ιατρικά συμβούλια σε νεοκλασικά κτήρια, αρχαιολογικές συναντήσεις σε διατηρητέους χώρους, συμπόσια με συνοδεία γαστριμαργικών γεύσεων και επιχειρηματικά ραντεβού με θέα γραφικά σοκάκια. Η Σίφνος ελκύει τους γαστριμαργικούς ειδικούς, η Ανδρος τους πολιτιστικούς ειδήμονες, η Μήλος τους άγρυπνους γεωλόγους. Τα επαγγελματικά ταξίδια γίνονται αφορμές για περιήγηση με το σκηνικό των συνεδρίων να παίρνει νησιωτικό άρωμα και ατμόσφαιρα γαλήνης.
Η προϊστορική Πομπηία της Μεσογείου στην αρχαία πόλη του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, η Μεγαλόχαρη στην Τήνο, οι κατακόμβες της Μήλου, τα κυκλαδικά ειδώλια. Εργα και ημέρες αρχαίων πολιτισμών. Μουσεία, γκαλερί σύγχρονης τέχνης και παραδοσιακά πανηγύρια. Ενα απέραντο μουσείο. Είναι η ίδια η Ιστορία του ανθρώπου ανά τους αιώνες. Ζωντανή και γλαφυρή. Οι άνθρωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου -θερμές ευχαριστίες για το πολύτιμο υλικό που μας παραχώρησαν και ιδιαίτερα στον δραστήριο αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Πουσσαίο- ισχυρίζονται πως τις Κυκλάδες τις γνωρίζεις όταν τις περπατήσεις. Ο επισκέπτης συναντά σε όλα τα κυκλαδονήσια αξιόλογα μνημεία και κτήρια αγροτικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς όπως περιστεριώνες, ανεμόμυλους, νερόμυλους, αλώνια, γεφύρια, μοναστήρια, «σύρματα» (παραδοσιακοί χώροι πρόσδεσης ή φύλαξης σκαφών) κ.ά.
Η Βενετία της Μυκόνου σε μοναχικές στιγμές Κρυμμένα μονοπάτια πάνω στους λόφους που μυρίζουν θυμάρι ή δίπλα στο κύμα που φέρνουν τη γεύση της αλμύρας στα χείλη. Ειδυλλιακές διαδρομές μέσα από αφανή χωριά και δροσερά καλντερίμια. Αναβάσεις σε μοναχικά μοναστήρια και καμπαναριά. Η Καλντέρα της Σαντορίνης, η κυρα-Ξένη της Νάξου, η διαδρομή Πρόδρομος-Λεύκες, ανάμεσα στις βυζαντινές αρχαιότητες της Πάρου, οι Αγιοι Ανάργυροι και το Μοναστήρι στην Ανάφη. Περιτριγυρισμένα από νερό, ιαματικά τα νησιά μας, με τις θερμές πηγές του ηφαιστείου της Σαντορίνης, τα υπαίθρια μαθήματα yoga ή τάι τσι στις παραλίες της Μυκόνου, τις θεραπευτικές ανάσες στην Κύθνο - οι Κυκλάδες είναι οξυγόνο. Ευεξία. Αναγέννηση. Ολα μπορείτε να τα βρείτε εδώ ακόμη και να παντρευτείτε με θέα το ηλιοβασίλεμα στην Οία, α λα κυκλαδικά.
Τα νησιά των Κυκλάδων είναι τόπος συνάντησης ανθρώπων από όλα τα μέρη του κόσμου. Συνδυάζουν γεωγραφικές αντιθέσεις, Ιστορία, τοπία σπάνιας φυσικής ομορφιάς, κυκλαδίτικη φιλοξενία, κουζίνα από τοπικά προϊόντα, έθιμα και πολιτισμό. Οι διακοπές στις Κυκλάδες μπορούν να συνδυάσουν διασκέδαση με κοσμοπολίτικο άρωμα, ξενοιασιά με χαλαρούς ρυθμούς, γαστρονομικές απολαύσεις, ρομαντικές αποδράσεις και ανέμελες πλεύσεις στην άγονη Γραμμή. Τα μεγαλύτερα νησιά έχουν ζωή όλες τις εποχές του χρόνου και είναι ιδανικός προορισμός για διήμερα, ενώ τα πιο μικρά και απομακρυσμένα απευθύνονται κυρίως σε λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Ο αγροτουρισμός, ο θαλάσσιος, εκπαιδευτικός, αθλητικός, συνεδριακός, θρησκευτικός, οικολογικός και ιαματικός τουρισμός εκπληρώνουν κάθε προσδοκία των επισκεπτών.
Συνώνυμες του ελληνικού καλοκαιριού, οι Κυκλάδες είναι το όνειρο χιλιάδων παραθεριστών και αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών.
Δείτε ολόκληρο τον
φάκελο "Κυκλάδες" πατώντας εδώ.
Παράδεισος για τους ιστιοπλόους Απομονωμένες παραλίες, αρχαίοι πολιτισμοί, ακατοίκητα νησιά, διασκέδαση τα βράδια που μοιάζουν αξημέρωτα. Να μερικοί καλοί λόγοι για να επισκεφθείς το Αιγαίο με τον καλύτερο τρόπο: ένα ιστιοπλοϊκό.
«η αυγή θα μας βρει σε ένα καινούργιο λιμάνι» Από τις πιο φιλικές για κρουαζιέρα με ιστιοπλοϊκό περιοχές, με 214.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έτοιμα προς πλεύση, αμέτρητα φυσικά αγκυροβόλια και σύγχρονες μαρίνες, το Αιγαίο είναι στην κυριολεξία ένα γοητευτικό σεργιάνι στην πάνω γειτονιά της Μεσογείου. Κοκτέιλ στο κατάστρωμα, ανακάτεμα με τους ντόπιους στις μαρίνες, εξερεύνηση στις παρθένες και απάτητες αμμουδιές. Κάθε δέσιμο και μια καινούργια εικόνα. Μια νέα εμπειρία. Αραγμα σε απάνεμους όρμους, η Νάξος όταν φυσάει μελτέμι, «κοίτα δίπλα μας μια παρέα δελφινιών», «η αυγή θα μας βρει σε ένα καινούργιο λιμάνι», «το βράδυ θα έχουμε πιάσει Μύκονο». Ορτσα τα πανιά. Κάθε νησί και το δικό σου λιμάνι, η δική σου παραλία. Σε κάθε τόπο ιστιοπλοϊκοί όμιλοι με πλούσια ναυτική παράδοση. Ανδρος, Σύρος, Νάξος, Τήνος, Σέριφος. Μπορεί να μην περνά από εδώ εφέτος η «Aegean Regatta 2013» που ξεκινά σήμερα από τη Λήμνο και θα ολοκληρωθεί στη Σκόπελο, όμως τα Κυκλαδονήσια αποτελούν για τους ιστιοπλόους σπουδαίους προορισμούς. Για ενδιαφερόμενους ναυτιλλομένους πάντως της «Aegean Regatta 2013», η τελετή έναρξης των αγώνων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο λιμάνι της Μήθυμνας, με τα πληρώματα να αναχωρούν αύριο για το Μούδρο. Από τη Λήμνο τα σκάφη θα φύγουν στις 20 Αυγούστου με προορισμό τη Λιναριά Σκύρου και εν συνεχεία, στις 22 Αυγούστου, θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους, το λιμάνι Σκοπέλου, εκεί όπου θα γίνει και η τελετή λήξης των αγώνων. Η «Aegean Regatta» ξεκίνησε το 2001 και κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να δώσει πνοή στα ακριτικά νησιά και να δώσει τη δυνατότητα στα ξένα πληρώματα να γνωρίσουν το νησιωτικό πολιτισμό. Συνολικά έχει περάσει, από τα νησιά Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Σάμο, Λέρο, Ικαρία, Κω, Σύμη, Ρόδο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Ανδρο, Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Τήλο, Σκόπελο, Αμοργό, Κάλυμνο, Νίσυρο, Θάσο, Σύρο και συνεχίζει σε νέους προορισμούς.
«κοίτα δίπλα μας μια παρέα δελφινιών»
Κατάδυση στην καρδιά του Αιγαίου Ναυάγια, ηφαίστεια, αρχαίοι θησαυροί θαμμένοι μέσα στα βάθη της θάλασσας και των αιώνων. Περισσότερο από παντός καιρού δραστηριότητα, η κατάδυση στα νερά του Αιγαίου μοιάζει με κατακόρυφη βουτιά κατ' ευθείαν στην καρδιά αυτού του τόπου.
Εκεί απ' όπου ξεκίνησαν όλα. Στον υγρό και αυθεντικό ναό του Ποσειδώνα. Αρχαιότητες κρυμμένες στα υγρά κελάρια της Αμοργού, άγριοι ύφαλοι κάτω από τα Κουφονήσια, ρίζες ηφαιστείων στους βυθούς της Σαντορίνης ή της Κίμωλου, ναυάγια καταχωνιασμένα στα νερά της Ανδρου. Ζωή. Πλούτος. Καθάρια νερά. Κάθε νησί και μία -τουλάχιστον- καταδυτική σχολή. Υποβρύχια που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ξενάγηση στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Ή αλλιώς μια υδάτινη σονατίνα με εναλλαγές παραστάσεων και απολαύσεων. Βυθιστείτε ελεύθερα. Εδώ τα πάντα είναι νερό. Και αλάτι. Ακόμη και οι αθλητικές δραστηριότητες. Beach Volley, θαλάσσιο σκι, windsurfing, kite, jet ski, parasailing, wakeboards, fly fish, bananas, tubes. Το καλοκαιρινό αθλητικό πρόγραμμα των Κυκλάδων τα έχει και τα κάνει όλα. Από τις κοσμικές παραλίες της Μυκόνου μέχρι τον απόκοσμο και σπαρμένο με μαύρο βότσαλο Περίβολο της Σαντορίνης, τους αέρηδες της Χρυσής Ακτής στην Πάρο, όλο το Αρχιπέλαγος θυμίζει ένα network αθλημάτων πασπαλισμένων με την αλμύρα και το χρώμα της θάλασσας. Υγρός παράδεισος των απανταχού windsurfers και jet skiers, με κέντρα water sports σχεδόν σε κάθε παραλία του, και τόπος διεξαγωγής πολλών σχετικών παγκόσμιων πρωταθλημάτων, το Αιγαίο είναι ένα carousel υδάτινων δραστηριοτήτων στη σκιά της τρίαινας του Ποσειδώνα.
Γάμος με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης Οταν πριν από δύο χρόνια η βρετανική καλωδιακή τηλεόραση UKTV πρόβαλε την εκπομπή «Nice Day for a Greek Wedding», η Σαντορίνη είχε την τιμητική της. Κάτι ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και ριάλιτι, το οποίο επικεντρωνόταν σε ξένα ζευγάρια που είχαν επιλέξει να παντρευτούν στο νησί του ηφαιστείου.
Στους ρυθμούς του «Mamma Mia». Τον κεντρικό ρόλο σήμερα σε αυτή τη διαδικασία τον έχουν οι επαγγελματίες wedding planners των νησιών, που παρουσιάζουν τη Σαντορίνη ως γαμήλιο τουριστικό προορισμό, πράγμα που επιφέρει αλυσιδωτά κέρδη στα πλοία, τα αεροπλάνα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις ξεναγήσεις, τα μουσεία κ.ά. Εύκολο το σκηνικό, λευκά ξωκλήσια και απέραντο γαλάζιο. Το Αιγαίο μοιάζει με επαναλαμβανόμενο «Ι do». Η τέλεση γάμων στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι αλλά και Ασιάτες, επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, μαγεμένοι από παλαιότερη επίσκεψή τους στο νησί ή ενθουσιασμένοι από φωτογραφίες που είχαν δει, επιθυμούσαν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου στη Σαντορίνη και να φωτογραφηθούν με θέα το παραμυθένιο ηλιοβασίλεμα. Νύφες που οδηγούνται στην αγκαλιά του αγαπημένου τους πάνω σε γαϊδουράκια είτε, μέσω της θάλασσας, πάνω σε ταπεινές βάρκες ή κοσμικά κότερα, γαμπροί που φθάνουν στα σκαλιά της εκκλησίας με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, γλυκά κουφέτα, κρασί και ένα βγαλμένο κατευθείαν από τα καλύτερα σαλόνια της καρδιάς «να ζήσετε!».
Και αν η Σαντορίνη βρίσκεται σταθερά στο νούμερο ένα της λίστας με τους καλύτερους γαμήλιους προορισμούς παγκοσμίως, ωστόσο όλο το Αιγαίο, απ' άκρη σ' άκρη του, πρωταγωνιστεί πάντα στις αναμνηστικές φωτογραφίες κάποιου γάμου από το Λονδίνο, το Πεκίνο, το Ντουμπάι, τη Βραζιλία.
Εβίβα με τη θάλασσα στο ποτήρι μας Οταν έχεις προϊόντα που διακρίνονται σε διεθνείς εκθέσεις κερδίζοντας μετάλλια και εντυπωσιακά σχόλια τύπου «εξαιρετικό κρασί με εντυπωσιακή καθαρότητα και μια τέτοια ποιότητα οξύτητας και μεταλλικότητας, που του προσδίδει μια απαράμιλλη φινέτσα και μια θαυμάσια επίγευση», δεν είναι δυνατόν να μην επενδύεις σοβαρά στον οινοτουρισμό.
Σε οποιο νησί των Κυκλάδων και αν πάτε, θα βρείτε ξεχωριστά κρασιά. Η αξιοποίηση κάθε σπιθαμής καλλιεργήσιμης γης από τους χιλιάδες Κυκλαδίτες αμπελουργούς δημιούργησε μέσα στο χρόνο μια μοναδική και πλούσια παράδοση αμπελιού και κρασιού. Ξεχωριστή παρουσία στην παραγωγή κρασιού στις Κυκλάδες έχουν η Σαντορίνη, η Πάρος, η Μύκονος με λευκές ποικιλίες όπως αϊδάνι, αθήρι, Μονεμβασιά, και κόκκινες όπως η μανδηλαριά. Φημισμένοι είναι οι παραδοσιακοί σαντορινιώτικοι τύποι κρασιού μπρούσκο, νυχτέρι και το «λιαστό», δυνατό κρασί βινσάντο.
Η Ανδρος, η Τήνος και η Νάξος παράγουν επίσης ορισμένα θαυμάσια είδη κρασιού. Και βέβαια, κοντά στα οργανωμένα οινοποιεία, σε όλα τα νησιά υπάρχουν πολλοί οινοποιοί που συνεχίζουν την τοπική παράδοση αξιοποιώντας ξεχασμένες και σπάνιες ποικιλίες σταφυλιών, όπως στροφυλιάτικο, σεριφιώτικο, αυγουστιάτης, κατσανό, αρμελετούσα, πρόνικο, ρωμέικο, ασκαθάρι, μαυρολιάτης.
Στην Ανάφη απαντά ακόμα η σπάνια ποικιλία στροφυλιάτικο, στη Σίφνο και στη Σέριφο το σεριφιώτικο, στη Σύρο οι λευκές αυγουστιάτης και κατσανό και οι ερυθρές αρμελετούσα, πρόνικο και ρωμέικο. Στην Τήνο ευδοκιμούν περισσότερο τα άσπρα σταφύλια, όπως το ασκαθάρι και το ασπροποταμίσιο, ενώ στην Ανδρο και στην Κέα, οι οποίες κάποτε είχαν μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία, θα συναντήσουμε τις κόκκινες κουμάρι και Σπετσών. Στη Μύκονο, όπου τώρα αναβιώνει η αμπελοκαλλιέργεια, υπάρχουν οι λευκές ασπαθάρι, ασπροποταμίσιο και παριανό, ενώ ερυθρό είναι κυρίως το αγιαννιώτικο. Στα αμπελοτόπια της Μήλου, της Φολεγάνδρου, της Σικίνου, της Ιου και της Αμοργού καλλιεργούνται λίγο-πολύ οι ίδιες ποικιλίες, όπως, για παράδειγμα, το ασύρτικο, το αϊδάνι, η Μονεμβασιά, το αθήρι, η γαϊδουριά και η τρεφέρα, ενώ κόκκινες είναι ο μαυρολιάτης, το βουδόματο και το νεροστάφυλο.
Μοναδικές γεύσεις για όλα τα γούστα «Τα κυκλαδίτικα πιάτα, σύγχρονα και παραδοσιακά, πρέπει να αναδεικνύουν τις γεύσεις και να σηματοδοτούν με τον τρόπο τους τα νησιά σαν εκείνους τους προορισμούς που είναι δεμένοι με ένα κοινό γευστικό παρονομαστή», γράφει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος στο blog ....
....του (
http://karvouna.wordpress.com).
Στο βιβλίο «Κυκλάδες: γαστρονομικό οχυρό» θα ανακαλύψετε την επιχειρηματολογία ενός λάτρη της κυκλαδικής γεύσης.
Η πλούσια κυκλαδική γη δίνει τις βασικές πρώτες ύλες για την επιβίωση: ελαιόλαδο, πατάτες, φάβα, άνυδρες τομάτες, κάππαρη. Γευθείτε εδώ τα τυροκομικά προϊόντα: η κοπανιστή της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου, η τυροκαυτερή της Νάξου, η γραβιέρα της Νάξου και της Τήνου, το χλωρό τυρί της Σαντορίνης, το Σαν Μιχάλη της Σύρου, το αρσενικό της Νάξου και της Σίκινου, η πετρωτή της Ανδρου και της Τήνου, το μαλαχτό τυρί της Ανδρου, το (α)σκοτύρι της Ιου.
Τοπική σπεσιαλιτέ της Σίφνου και της Φολεγάνδρου είναι το «γυλωμένο» τυρί, το πιο ασυνήθιστο τυρί σε όλη την Ελλάδα, που ωριμάζει και διατηρείται μέσα στο κατακάθι του κρασιού.
Επειτα είναι και το μέλι. Τα πετρώδη και φτωχά σε βλάστηση νησιά των Κυκλάδων, καλυμμένα από χαμηλούς θάμνους και θυμάρι, δίνουν εξαιρετικό μέλι, βασικό συστατικό της κυκλαδίτικης διατροφής και πρώτη ύλη για άπειρες γλυκές παραλλαγές. Η κουζίνα των Κυκλάδων, παρά το σχετικά μικρό αριθμό πρώτων υλών που παράγουν τα νησιά, εντυπωσιάζει με την ποικιλία, την πρωτοτυπία και την απλότητά της, επιφυλάσσοντας ατελείωτες γευστικές εκπλήξεις: ψάρια γεμιστά στο φούρνο, χταποδοκεφτέδες, ρεγκοσαλάτα, αχινοσαλάτα, σαλιγκάρια σκορδαλιά (Πάρος), χταπόδι γιουβέτσι (Σχοινούσα), μαριναρισμένα ψάρια «σαβόρο» (Κύθνος), αγριοκούνελο κρασάτο (Αντίπαρος), πασπαλάς (κομματάκια χοιρινού μαγειρεμένα με τομάτα και αβγά, Κέα), λαδένια (λαδόψωμο με τομάτα και κρεμμύδι, Κίμωλος), πατατάτο (κατσικάκι μαγειρεμένο με πατάτες, τομάτα και μυρωδικά, «εθνικό φαγητό» στις Μικρές Κυκλάδες), πατάτες «πενταράτες» (Νάξος), φάβα «παντρεμένη» με θυμάρι και κάππαρη (Θηρασιά), ρεβυθάδα (Σίφνος) καρπουζένια (γλυκιά πίτα με καρπούζι, μέλι και σουσάμι, Φολέγανδρος). Η γλυκιά κουζίνα των Κυκλάδων έχει να επιδείξει τα θαυμάσια γλυκά του κουταλιού, τα μυρωδάτα αμυγδαλωτά, το κυδωνόπαστο της Νάξου, το καρυδάκι της Ανδρου και, βέβαια, τα ξακουστά λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες της Σύρου.
Ειδική περίπτωση γαστρονομικού παραδείσου η Σαντορίνη, με προϊόντα θρεμμένα με το ηφαιστειογενές χώμα της, ντοματάκι, φάβα, άσπρη μελιτζάνα, κατσούνι, ένα είδος πολύ γευστικού αγγουριού, κολοκυθάκι, χαρακτηριστικό του το στρογγυλό σχήμα, καρπούζι, μικρό, σκούρο και με πολλά σπόρια, που ξεχωρίζει για τη γεύση του.
Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Υπευθύνου Πολιτισμού στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
Τα μονοπάτια των Κυκλάδων Οι Κυκλάδες αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό εγχώριο και παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Δρομολογώντας το εγχείρημα για διάσωση και ανάδειξη των παλαιών διόδων επικοινωνίας στα νησιά του κυκλαδικού χώρου, η υπηρεσία Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και η αντίστοιχη της διαδόχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διαμόρφωσε μια μεθοδολογία σχεδιασμού-καταγραφής και ανάδειξης δικτύων περιηγητικών διαδρομών ως Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος (ΔΠΕ) στα Κυκλαδονήσια.
Αληθινή - Ανω Σύρος Συνολικά ως Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος έχουν χαρακτηριστεί περί τα 600 χιλιόμετρα στα 20 από τα 24 νησιά των Κυκλάδων. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις αποκατάστασης και ανάδειξης σε πάνω από 300 χιλιόμετρα παλαιών ημιονικών δρόμων και μονοπατιών, από τα οποία το 50% τουλάχιστον είναι λιθόστρωτα: καθαρισμός από βλάστηση και φερτά υλικά, σωστικές επεμβάσεις με κατά τόπους βελτίωση πλευρικών λιθοδομών και λιθοστρώσεις, σηματοδότηση-σήμανση.
Παράλληλα οργανώνεται διαδοχικά η προβολή του περιηγητικού δικτύου κάθε νησιού με κατάλληλες παρεμβάσεις και ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, καθώς και με έντυπα συνοδευόμενα από περιηγητικούς χάρτες, οι οποίοι έχουν προκύψει ως προϊόν της παραπάνω αναφερθείσας μεθοδολογίας.
Προς Κούμαρο, Τήνος Πιο συγκεκριμένα, λειτουργούν σήμερα πλήρη περιηγητικά δίκτυα μονοπατιών σε 7 νησιά: Ανδρο, Τήνο, Κέα, Αμοργό, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά.
Παράλληλα, λειτουργούν μικρότερα περιηγητικά δίκτυα στα νησιά Ιο και Θήρα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται αντίστοιχες δράσεις στα υπόλοιπα κυκλαδονήσια.
Ειδικότερα:
Κέα, διαδρομή «Λέων» Στην Ανδρο λειτουργεί δίκτυο 10 σηματοδοτημένων Διαδρομών, ενώ παράλληλα κυκλοφορεί ο Πολιτιστικός Περιηγητικός Οδηγός «Οδοιπορικό στην Ανδρο».
Στην Τήνο λειτουργεί δίκτυο 10 σηματοδοτημένων Διαδρομών, με παράλληλη κυκλοφορία του 20σέλιδου εντύπου «Οδοιπορικό στην Τήνο». Εχει εκπονηθεί πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο, όπου αποτυπώνεται αναλυτικά το δίκτυο των Διαδρομών και περιγράφεται συνοπτικά η κάθε Διαδρομή.
Και στα δύο αυτά νησιά κυκλοφορούν κατάλληλα ενημερωμένοι περιηγητικοί πεζοπορικοί χάρτες.
Νάξος-Φλεριό, Ανω Ποταμιά Στην Κέα λειτουργεί δίκτυο 12 σηματοδοτημένων Διαδρομών. Το δίκτυο διαθέτει ISO πιστοποίηση. Κυκλοφορούν το 20σέλιδο έντυπο «Οδοιπορικό στην Κέα» και αναλυτικός περιηγητικός χάρτης παρουσίασης των Διαδρομών.
Στην Αμοργό, νησί-πιλότο του προγράμματος από το 2000, λειτουργεί δίκτυο 8 σηματοδοτημένων Διαδρομών. Εχει εκδοθεί ο Πολιτιστικός Περιηγητικός Οδηγός «Οδοιπορικό στην Αμοργό», συνοδευόμενος από αναλυτικό περιηγητικό χάρτη παρουσίασης των Διαδρομών. Παράλληλα, κυκλοφορούν κατάλληλα ενημερωμένοι αυτοτελείς περιηγητικοί πεζοπορικοί χάρτες.
Στην Ηρακλειά λειτουργεί δίκτυο 8, στη Δονούσα 5 και στην Ανάφη 4 σηματοδοτημένων Διαδρομών.
Στα νησιά Ιο και Θήρα τα επιλεγμένα δίκτυα αποτελούνται από 3 Διαδρομές αντίστοιχα.
Αμοργός Εν εξελίξει αντίστοιχες δράσεις ανάδειξης έχουμε στα νησιά Νάξο (λειτουργεί ήδη δίκτυο 6 -από 16- σηματοδοτημένων Διαδρομών), Σύρο, Πάρο, Κύθνο, Σίφνο, Σέριφο, Κίμωλο, Μήλο, Σίκινο και Φολέγανδρο και Θηρασιά. Σήμερα, το μονοπάτι δεν είναι για τον περιηγητή η μουσειακά σωζόμενη οδός επικοινωνίας άλλων εποχών. Είναι η διάβαση που οδηγεί σ' ό,τι η φύση κρύβει -και κατά περίπτωση αποκαλύπτει- ως ιστορικά και αληθώς σημαίνον.
Οι διαδρομές είναι ταγμένες να οδηγούν σε «ομιλούντες» τόπους, δύσκολους στην πρόσβαση, χαρισματικούς όμως στην όψη και την ουσία τους. Δεν είναι το ίδιο να φτάσει κανείς στο άστυ της αρχαίας Θήρας από το λιθόστρωτο δρόμο που, ξεκινώντας από το μεσαιωνικό χωριό του Πύργου, ανεβαίνει στο βουνό του Προφήτη Ηλία για να προβάλει στη Σελλάδα και στη συνέχεια να εισαγάγει τον περιηγητή στον αρχαιολογικό χώρο, από το ν' ακολουθήσει την τσιμεντένια οδό που, έχοντας σαν αφετηρία το τουριστικό θέρετρο του Καμαριού, καταλήγει στην ίδια θέση. Δεν είναι το ίδιο να επισκεφθεί κανείς τον προϊστορικό οικισμό του Σκάρκου στη Νιο από τον αυτοκινητόδρομο, από το να βαδίσει, με αφετηρία τη Χώρα, το πλατύ λιθόστρωτο μονοπάτι προς τον Απάνω Κάμπο, που περνά ακριβώς μπροστά από τον οικισμό, διασχίζοντας μεταξύ άλλων αγροτική περιφέρεια με άθικτα τα στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος, τον αρχαίο (ιστορικών χρόνων) οικισμό Ελληνικά, γεφύρια και λαγκαδιές γεμάτες μεθυστική μυρωδιά της νιώτικης υπαίθρου. Και πολύ περισσότερο, πόση ξεχωριστή χαρά, εμπειρία ή και περιπέτεια προσφέρει το μονοπάτι ως μόνη οδός πρόσβασης, σε τόπους όπως μεταξύ άλλων:
* το Απάνω Κάστρο στη Νάξο, η κορυφή του Τσικνιά στην Τήνο, η κορυφή και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στη Σίφνο, ο Κάλαμος με το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη, το σπήλαιο και η κορυφή του Ζα στη Νάξο, το σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη στην Ηρακλειά,
* βυζαντινά μοναστήρια, όπως η Χοζοβιώτισσα και ο Αγιος Θεολόγος στην Αμοργό,
* βυζαντινούς ναούς, σαν την Αγία Κυριακή στη Νάξο και την Ευαγγελίστρια στην Αμοργό,
* πρωτοκυκλαδικές ακροπόλεις, όπως το Καστρί στη Σύρα και η Κορφή τ' Αρωνιού στη Νάξο,
* αρχαίες πόλεις, όπως η Καρθαία στην Τζια και η Παλαιόπολη στην Ανδρο,
* ιστορικά οικιστικά σύνολα αγροτικού τύπου, όπως ο Στρούμπος και ο Ασφοντυλίτης στην Αμοργό,
* υπαίθρια μνημεία ή συγκροτήματα προβιομηχανικής τεχνολογίας, όπως οι νερόμυλοι της Ανδρου και της Τζιας,
* νεραϊδότοπους, όπως το Δρυ στην Αμοργό και η Πιθάρα στην Ανδρο.