Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Βόλος και χωριά του Πηλίου

Κεντρική ιδέα: Διακοπές θεών και θνητών!...

"Πήλιο, η γη των Κενταύρων. Ταξίδι στο μέρος που οι θεοί διάλεξαν για τις διακοπές τους, στο βουνό που έζησαν οι μυθικοί Κένταυροι, στη χερσόνησο που βυθισμένη στη πυκνή βλάστηση αναδύεται σαν ένα μεγάλο πράσινο σμαράγδι και σμίγει με το μπλε της θάλασσας που αγκαλιάζει τη χερσόνησο". (Γ.Βραχνός). Πιστεύουμε ότι όλα ξεκινάνε από ένα μύθο... Το άγνωστο στο χώρο και το χρόνο είναι εκείνο που εξάπτει την φαντασία, την περιέργεια, μετατρέπει την άγνοια σε γνώση, την υπομονή σε ανυπομονησία και ενέργεια. Να λοιπόν ο Βόλος σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα με το μύθο του να μας προκαλεί να τον αναστήσουμε για λίγες μέρες !

1η Ημέρα: Αθήνα, Βόλος. 

Αναχώρηση από την Αθήνα. Άφιξη στο Βόλο μετά από 4 περίπου ώρες. Διαδρομή συναρπαστική στα χείλη των Μαλιακού και Παγασητικού κόλπων.
Επίσκεψη Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Εξαιρετικός χώρος που φιλοξενεί αρχαιότητες που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή έως τη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχονται από ολόκληρη τη Θεσσαλία, και την περιοδική έκθεση με θέμα "Αγώνες και Αθλήματα στην Αρχαία Θεσσαλία".
Εγκατάσταση και διαμονή σε ευγενικό ξενοδοχείο, ενημέρωση για τις προσυμφωνημένες υπηρεσίες του, τους χώρους του και τις παροχές του. Υπενθύμιση ειδικών συστάσεων για το σεβασμό της ξένης περιουσίας και για τις εγγυήσεις εκ μέρους των επισκεπτών.
Βόλτα και πολιτισμένη περιήγηση για γνωριμία με την πόλη μέσα από τα γραφικά δρομάκια, το λιμάνι, τις πλατείες, τα μαγαζιά, τα κουκλίστικα μπαράκια, τα έξυπνα καφέ και τους απλούς κατοίκους της πόλης που διψάνε για επικοινωνία και ανταλλαγή φιλοφρονήσεων. Οι συνοδοί εδώ μας εδώ παίζουν ένα εξαιρετικά επικοινωνιακό και ανθρώπινο ρόλο σύνδεσης του ανθρώπου με άνθρωπο και του τόπου με τόπο... Δείπνο στο ξενοδοχείο και  διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Βόλος, Μακρινίτσα, Πορταριά, Βόλος

Η Μακρινίτσα είναι ένα ορεινό χωριό του Πηλίου που έχει κριθεί ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας. Απέχει από τον Βόλο 17 χλμ. μέσω Πορταριάς, 10 χιλ. μέσω Κουκουράβας και 12 χλμ. από το χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου. Το φημισμένο αυτό κεφαλοχώρι, η Μακρινίτσα, είναι κτισμένο κλιμακωτά στην πλαγιά του βουνού όπου το χαμηλότερο σημείο του έχει υψόμετρο 350 μ. και το υψηλότερο 700μ. Έχει χαρακτηριστεί σαν το «μπαλκόνι του Πηλίου» τόσο για την εξαιρετική θέα που προσφέρει όσο και για την μοναδική αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία. ... Χρόνος αρκετός και ωφέλιμος για μια βόλτα γνωριμίας με το χωριό και με ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πολιτιστικά αξιοθέατα του χωριού το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίο που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη του 1844. Ολιγόωρη παραμονή στο χωριό.
Πορταριά: Τη σκυτάλη της εκδρομής θα πάρει στη συνέχεια η Πορταριά ένα από τα πιό γραφικά χωριά του Πηλίου. Είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωρίο, χτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων γύρω από το μοναστήρι της Παναγίας της Πορταρέας (13ο αι.), από όπου έχει πάρει και το όνομά του.  Η Αρχόντισσα του Πηλίου, η μαγευτική Πορταριά, συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί ένα από τα πρώτα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Ο Δήμος Πορταριάς αποτελείται από τέσσερα χωριά, την Πορταριά, την Άλλη Μεριά, τις Σταγιάτες και το Κατηχώρι. Το υπέροχο φυσικό τοπίο της, η πλούσια βλάστηση, οι δροσερές πηγές, τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα γραφικά καλντερίμια καθιστούν την Πορταριά ιδανικό τόπο επίσκεψης για κέφι, απόλυτη ικανοποίηση οικολογικών σας ανησυχιών, των αισθήσεων αλλά και των γευστικών σας επιθυμιών με τις πλούσιες τοπικές γεύσεις. Χρόνος ελεύθερος άφθονος για βόλτα και φαγητό. Απογευματάκι επιστροφή στο ξενοδοχείο στο Βόλο. Δείπνο και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

3η μέρα: Βόλος, Αγιος Γεώργιος, Μηλιές, Καλά Νερά, Βόλος, Αθήνα

Η τρίτη ημέρα είναι αφιερωμένη στις Μηλιές. Η κωμόπολη αυτή βρίσκεται 28 χιλ. από το Βόλο βορειοδυτικά και είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Οι ειδικοί μας πληροφορούν: "Ο Δήμος Μηλέων περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Μηλέων, Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Βυζίτσας, Καλών Νερών και Πινακατών και τους οικισμούς Κορώπης, Αγίας Τριάδος, Άνω & Κάτω Γατζέας, Δύο Ρεμάτων, Αργυραϊκών και Αγίου Αθανασίου. Στις Μηλιές το τοπίο αλλάζει μορφή, το βουνό αγριεύει και γεμίζει από απύθμενες χαράδρες. Καλντερίμια, παλιά αρχοντικά φτιαγμένα με την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τρεχούμενα νερά πλαισιωμένα από την γκριζοπράσινη γαλήνη του πηλιορείτικου ελαιώνα, συνθέτουν μια εικόνα σπάνιας αρμονίας και εκφραστικότητας". Μια τέτοια λοιπόν ομορφιά θα είναι στη διαθεσή σας να χαρείτε σχεδόν όλη μέρα καθώς η κωμόπολη προσφέρεται για σύντομες πεζοπορίες, καλό φαγητό και διασκέδαση. Από τα αξιοθέατα αξίζει το κόπο να επισκεφτείτε την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλέων, Το παλιό σταθμό με το τραινάκι, το τοπικό λαογραφικό μουσείο καθώς και τη μεταλλική γέφυρα του Ντε Κίρικο. Στην επιστροφή προβλέπεται και μια μικρή ανάπαυλα στα Καλά Νερά, για καφεδάκι ή κολατσιό.

Αθήνα Βόλος 320 χιλ.
Βόλος Μακρυνίτσα Πορταριά Βόλος 26 χιλ.
Βόλος Αγιος Γεώργιος Μηλιές Βόλος 60 χιλ.