Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Πήλιο, Βόλος

1η Ημέρα: Αθήνα Βόλος 320 χιλ. Ενδιάμεση εκπαιδευτική επίσκεψη. Γνωριμία με την πόλη του Βόλου Δείπνο και διανυκτέρευση στο Βόλο.
2η Ημέρα: (Γύρος Πηλίου 120 χιλ.) http://www.aroundpelion.com/places-interest-gr.html Βόλος Μακρινίτσα Πορταριά, Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μηλιές, Καλά Νερά,επιστροφή στο Βόλο.
3η Ημέρα: Επισκέψεις http://www.cities.gr/greece/thessaly/volos/163-sights-volos-city λαογραφικού και αρχαιολογικού χαρακτήρα σε ανάλογα μουσεία. Αναχώρηση για την Αθήνα με προαιρετικό φαγητό στο δρόμο.  

Αξιοθέατα Βόλου : (Προς επιλογή...) http://www.cities.gr/greece/thessaly/volos/163-sights-volos-city

Άγιος Κωνσταντίνος   
Ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου, χτισμένος το 1936 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με την καίρια θέση του στην παραλία του Βόλου, κατέστησαν το Ναό σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης.  
Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου
Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού ανεγέρθηκε το 1884, σύμφωνα με την αισθητική των ξένων αρχιτεκτόνων που εργάζονταν εκείνη την εποχή στους Θεσσαλικούς Σιδηροδρόμους. Η μορφή του παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη στο χρόνο και στον όροφο του σταθμού λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή. Ξεχωρίζει το άγαλμα Αθηνάς, από λευκό μάρμαρο με άριστα δουλεμένες λεπτομέρειες. Κατασκευάστηκε το 1884 από το Ιταλό γλύπτη G.Previsan και τοποθετήθηκε εκεί με την ευκαιρία των εγκαινίων του Θεσσαλικού Σιδηρόδρομου.
Γέννηση της Θεοτόκου
Ο ναός αυτός είναι αφιερωμένος στα γενέθλια της Θεοτόκου. Η εκκλησία αυτή που είναι μέσα σε σπήλαιο βρίσκεται στους πρόποδες της Γορίτσας και είναι από τις γραφικότερες της πόλης μας. Λειτούργησε το 1892 και το 1950 μπροστά από τη σπηλιά χτίστηκε ένας μεγαλύτερος πρόναος. 
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
Ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης, η πρώτη από τις τρεις εκκλησίες που σχεδίασε ο Αρ. Ζάχος στο Βόλο, αποπερατώθηκε το 1934. Στο προαύλιο του Ναού διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan το 1884.
Εντομολογικό μουσείο
Το εντομολογικό μουσείο στο Βόλο, είναι μοναδικό στο είδος του στην
Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 35.000
έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως λεπιδόπτερων, που ανήκουν σε περισσότερα
από 10.000 είδη, υποείδη και φυλές.
Το κάστρο του Βόλου
Χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα, στη σημερινή συνοικία Παλαιά στο δυτικό τομέα τα πόλης, Στην συνοικία των Παλαιών και στο υπόγειο γκαράζ του πολυχωρου Village μπορεί κανείς να θαυμάσει τα εντυπωσιακώς αναδεδειγμένα από την αρχαιολογική Υπηρεσία Ρωμαϊκά Λουτρά.
Τσιπουράδικα
Τα τσιπουράδικα σε απόμερους δρόμους της πόλης, αλλά και στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας.
Λόφος της Γορίτσας
Στα ανατολικά της πόλεως του Βόλου βρίσκεται ο λόφος της Γορίτσας και αποτελεί ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κορυφή βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.
Τη θέση του εκμεταλλεύτηκαν οι Μακεδόνες από τον 4ο π.Χ. αιώνα επί Φιλίππου του Β' όπου κτίστηκε και οχυρώθηκε πόλη 3.000-3.500 κατοίκων. Κατασκευάστηκαν πύλες στα βόρεια και ανατολικά για να μπορούν να ελέγχουν τη διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων, στα δυτικά για να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα και στα νότια για να εξυπηρετούνται στρατιωτικοί σκοποί. Η πόλη οικοδομήθηκε βάσει του Ιπποδάμειου συστήματος. Η πόλη αυτή κατοικήθηκε από το 350-250 π.Χ. και κατόπιν εγκαταλείφθηκε διότι ο Δημήτριος ο Πολιορκητής διέταξε τον εποικισμό της Δημητριάδας. Από τη θέση αυτή η θέα είναι πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι του Βόλου.
Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας στο συγκρότημα Τσαλαπατα το οποίο περιλαμβάνει 20 χειροτεχνικά εργαστήρια, εκθετήρια και μικρά εμπορικά καταστήματα για παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής,χώρους εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα video-wall και κινηματογράφο καθώς και χώρους αναψυχής.
Τυπογραφικό Μουσείο 
Tο τυπογραφικό μουσείο της εφημερίδας Η Θεσσαλία, αδιάλειπτη έκδοση από το 1898 - δεν μπορεί παρά να είναι ένα ξεχωριστό τυπογραφικό μουσείο. Σε μια αίθουσα 350 τετραγωνικών στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου φιλοξενούνται εκατό χρόνια καθημερινής ιστορίας και εκατό χρόνια τεχνολογίας.
Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου http://www.cities.gr/greece/thessaly/volos/168-volos-archaeological-museum είναι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώρας και μέχρι σήμερα παραμένει το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλίας. Κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξιος Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου. Πρόκειται για ένα ισόγειο νεοκλασικό κτήριο με συνολικό εμβαδόν 870 τ.μ. που περιλαμβάνει επτά χώρους έκθεσης.
Το Μουσείο λειτουργεί με δύο εκθέσεις, τη μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει αρχαιότητες που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή έως τη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχονται από ολόκληρη τη Θεσσαλία, και την περιοδική έκθεση με θέμα "Αγώνες και Αθλήματα στην Αρχαία Θεσσαλία".

Αξιοθέατα Πηλίου (προς επιλογή)

Το Πήλιο είναι βουνό στο Νομό Μαγνησίας δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός). Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων. http://www.cities.gr/greece/thessaly/volos/166-pelion
Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα είκοσι τέσσερα γραφικά χωριά, τα μοναδικής αρχιτεκτονικής παραδοσιακά αρχοντικά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, το γραφικό ατμήλατο τρενάκι, το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες και το κέντρο ορεινών δραστηριοτήτων που προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις άθλησης και ψυχαγωγίας.Τόπος πανέμορφος και φιλόξενος, προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και πολλές επιλογές για απολαυστικές και ξένοιαστες διακοπές.
Σε όλη την επικράτεια του Πηλίου υπάρχουν πανέμορφα παραδοσιακά χωριά, όπου προσφέρονται για περιηγήσεις και εξερευνήσεις. Υπάρχουν φυσικά μονοπάτια που είναι ιδανικά για πεζοπορίες και οδηγούν σε πανέμορφα τοπία μέσα από ενδιαφέρουσες διαδρομές.
Ο επισκέπτης του Πηλίου έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πανέμορφα αξιοθέατα και τοπία. Μνημεία ιστορικής σημασίας, αρχιτεκτονικά έργα τέχνης, όπως τα αψιδωτά γεφύρια, τα παραδοσιακά αρχοντικά και οι βυζαντινές εκκλησίες προσφέρουν χαρακτηριστικές εικόνες του Πηλίου και επιτρέπουν στον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά τον παραδοσιακό ρυθμό που διατηρείται στο πέρασμα των αιώνων.
Στο Πήλιο έχετε την ευκαιρία να επιδοθείτε σε ποικίλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως πεζοπορίες, ορειβασία, χειμερινά sports, ιππασία και πολλές ακόμα που οργανώνονται από τοπικούς συλλόγους και πράκτορες. Στο Πήλιο ανθεί ιδιαίτερα και ο Θρησκευτικός τουρισμός, καθώς υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας, με εντυπωσιακά κειμήλια και εικόνες.
Υπάρχουν πολλές θαυμάσιες τοποθεσίες και μέρη που βλέπουν το Πήλιο και την γύρω από αυτό μοναδική περιοχή. Παρακάτω θα βρείτε μια μικρή επιλογή αξιοθέατων, σε κάποια χωριά του Πηλίου, που πιστεύουμε, ότι αξίζουν μια επίσκεψη.

Ζαγορά

http://www.aroundpelion.com/places-interest-gr.html
Το παλιό σχολείο του Ρήγα (1777), ή το "Ελληνικό μουσείο" όπως ονομάστηκε αργότερα, είναι το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου, και πολλοί διάσημοι Έλληνες φοίτησαν εδώ. Κάποιοι από τους σπουδαστές, που πέρασαν από εδώ είναι ο Ρήγας Φεραίος, ( ηγέτης της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους ), Ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόρης Kωνσταντάς και ο Καλλίνικος Λαπάτης ( πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως). Επίσης στην Ζαγορά θα δείτε την διάσημη βιβλιοθήκη του χωριού, η οποία διαθέτει 15.000 παλιά βιβλία και χειρόγραφα.

Λεχώνια

http://www.aroundpelion.com/places-interest-gr.html
Στα Άνω Λεχώνια, μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχοντικό " Kόντου". Αυτό το αρχοντικό είναι ευρέως γνωστό, λόγω της φήμης του, ότι είναι στοιχειωμένο. Υπάρχουν επίσης και άλλα αρχοντικά, στα Άνω Λεχώνια, άξια επίσκεψης, όπως το νεοκλασικό αρχοντικό Κατσιόπουλου και Χατζηκυριαζή. Από το χωριό Άνω Λεχώνια, ξεκινάει την μαγευτική διαδρομή του στα χωριά του Πηλίου, το ατμοκίνητο τραινάκι του Πηλίου, ο Μουντζούρης. http://www.aroundpelion.com/pelion-train/pelion-steam-train-gr.html

Μακρινίτσα

Το αρχοντικό "Tοπάλη", που χτίστηκε το 1844 είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον επισκέπτη της Μακρινίτσας. Εδώ θα βρείτε το λαογραφικό μουσείο λαϊκής τέχνης, που διαθέτει, πολύ εντυπωσιακή συλλογή, παλιών οικιακών αντικειμένων, καθημερινής χρήσης, κοσμημάτων, βιβλίων, ενδυμάτων, εργαλείων, σημαιών λαβάρων και πυροβόλων όπλων . Το μουσείο είναι λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 17.00.

Μηλιές

Άλλη μία πρόταση για επίσκεψη είναι η παλιά βιβλιοθήκη στο χωριό Mηλιές, η οποία διαθέτει μεγάλη συλλογή εκθεμάτων, όπως παλιά έγγραφα, της ελληνικής επανάστασης, βιβλία, χάρτες και όργανα φυσικής και χημείας που χρησιμοποιούνταν, εκείνη την εποχή.

Χόρτο

Στο μουσείο "Αγγελίνη", ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, παλιά παραδοσιακά και πολύτιμα αντικείμενα, εργαλεία, βιβλία, κειμήλια και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Πορταριά

Μια ενδιαφέρουσα στάση, όταν φτάσετε στην Πορταριά, πρέπει να γίνει στο μουσείο Koμπολογιoύ. Εδώ μπορείτε να δείτε, μια μεγάλη συλλογή από κομπολόγια και γιατί όχι, να επιλέξετε και να κάνετε δικό σας, κάποιο από τα εκθέματα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://www.komboloi-museum.com.

Βόλος

Αρχαιολογικό μουσείο « Αθανασάκιο» Το Μουσείο έχει χτιστεί το 1907, στην ανατολική πλευρά του Βόλου στην Άναυρο. Εδώ θα δείτε εκθέματα από Παλαιολιθικά και Νεολιθικά ευρήματα, από αρχαιολογικούς χώρους όπως το Σέσκλο και το Δίμηνι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μουσείο, σας συστήνουμε να επισκεφτείτε το site του μουσείου.