Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Ναύπλιον Μουσική και χορός κάτω από το Παλαμήδι

Μουσική και χορός κάτω από το Παλαμήδι

Στο Φεστιβάλ Ναυπλίου και το Μπαλέτο της Λυρικής
Ενα από τα λιγοστά φεστιβάλ κλασικής μουσικής στη χώρα μας, το Φεστιβάλ Ναυπλίου, ξεχωρίζει γιατί παρουσιάζει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, μακριά από τη λογική «καρμπόν». Και ταυτόχρονα έχει ατού ένα περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς: πού αλλού μπορούμε να ακούσουμε μουσική με φόντο το Παλαμήδι και το Μπούρτζι;
Είναι γεγονός πως το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου, που φέτος διοργανώνεται στις 21-30 Ιουνίου, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας. Από εδώ έχουν περάσει πάνω από 250 Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες κι ανάμεσά τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου.
Φέτος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, ο Γιάννης Βακαρέλης, μας συστήνει ένα νέο, φιλόδοξο επταμελές σύνολο: το Nafplion Festival Ensemble, το οποίο θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στις 23/6. Παρούσα θα είναι και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή με ένα Gala του Μπαλέτου της, στις 22/6, στην πλατεία της Αρβανιτιάς, με πολλά αποσπάσματα από τις χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλα.
Αλλά ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά: στους καθιερωμένους χώρους των συναυλιών (το Βουλευτικό, το Παλαμήδι, την πλατεία Αγίου Γεωργίου), προστίθεται φέτος και η πλατεία Αρβανιτιάς (βουτιά και μπάνιο!) και, για δεύτερη χρονιά, το Φουγάρο: εκεί, το Φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία στις 21/6 με ένα αφιέρωμα στον Ομηρο και στα 150 χρόνια του Κ.Π. Καβάφη: η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου για την πολυσυζητημένη «Οδύσσεια» του Ρόμπερτ Ουίλσον του Εθνικού συνδυάζεται αρμονικά με 11 μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη, με τη Λυδία Κονιόρδου στην αφήγηση/ερμηνεία.
Οσοι βρεθείτε στο Ναύπλιο, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ρεσιτάλ πιάνου του σολίστ Βασίλη Βαρβαρέσου (Βουλευτικό, 24/6), βραδιά τραγουδιού με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και το σολίστ πιάνου Νίκο Αθηναίο (25/6, Βουλευτικό), συναυλία του δανέζικου Piano Quartet ΡΑΙΑΝ (26/6 Βουλευτικό), αλλά και μουσικές συμπράξεις Αυστρίας-Πολωνίας με την υψίφωνο Christine Holzwarth από τη Βιέννη και την πιανίστα Agata Lucasziewicz από τη Βαρσοβία (27/6, Βουλευτικό).
Στο Παλαμήδι θα ανηφορίσουμε παρέα με τους πέντε καταξιωμένους μουσικούς του Συνόλου Χάλκινων Πνευστών Suono (28/6), όπου θα τους απολαύσουμε σε έργα από το διεθνές μουσικό ρεπερτόριο του κινηματογράφου. Στο Παλαμήδι θα μας μυήσουν στη σύγχρονη λιθουανική σκηνή και οι Dalia Dedinskaite (βιολί) και Gleb Pysniak (τσέλο) στις 29/6.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 30 Ιουνίου (Βουλευτικό), με μία ιδιαίτερη βραδιά: η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη αποκαλύπτει τον κόσμο του Αρχαίου Συμποσίου και η Γαλλίδα μουσικολόγος Nathalie Berland παρουσιάζει Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Οργανα και, παρέα με τον Benoit Tesse, παίζει σε αυτά μελωδίες του Ευριπίδη, του Τιμόθεου της Μιλήτου, ανωνύμων και άλλα, όπως έχουν καταγραφεί σε αρχαίους παπύρους που φυλάσσονται στο Βερολίνο, τη Βιέννη, το Λούβρο, αλλά και σε επιγραφή στο Θησαυρό των Αθηναίων στους Δελφούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου