Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Δελφοί «Επιστράτευση» για το θερινό ωράριο

«Επιστράτευση» για το θερινό ωράριο

Εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων βαφτίζονται φύλακες μουσείων
Τα πρώην «stage» ονομάζονται τώρα «κοινωφελής εργασία». Προσλαμβάνονται με 500 ευρώ χωρίς εργασιακά δικαιώματα άτομα διαφόρων ειδικοτήτων για να στελεχώσουν Εφορείες Αρχαιοτήτων, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Τα κονδύλια καλύπτονται από το ΕΣΠΑ και οι υπάλληλοι δεν επιλέγονται από τη Γ.Γ. Πολιτισμού, αλλά από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Δηλαδή πράγματα πρωτόγνωρα, που επιβάλλονται όμως από το ΕΣΠΑ, θα μας πουν από το υπουργείο.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι «οι προσλήψεις μέσω των ΜΚΟ δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, στις οποίες -αυτονόητα- εντάσσεται και η λειτουργία τους με διευρυμένο ωράριο». Γιατί; «Γιατί ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, σε πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις ή οι προσλήψεις του φυλακτικού προσωπικού μέσω των ΜΚΟ, είτε γιατί οι ΜΚΟ "εγκατέλειψαν" το έργο που ανέλαβαν είτε γιατί δεν δημοσίευσαν εγκαίρως την προκήρυξη είτε γιατί οι προσλαμβανόμενοι παραιτούνται, καθώς οι όροι της σύμβασης είναι επαχθείς. Το θερινό ωράριο, λοιπόν, είναι αδύνατον να λειτουργήσει γιατί, σε κάθε περίπτωση, μια δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να βασίζει τη λειτουργία της στην "καλή προαίρεση" οποιασδήποτε ΜΚΟ!».
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, σύμφωνα πάντα με τους αρχαιολόγους, «να απαιτείται από τους προϊσταμένους υπηρεσιακών μονάδων να εφαρμόσουν ωράριο λειτουργίας από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., βάζοντας υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων να δουλεύουν ως φύλακες». Και θέτουν το εύλογο ερώτημα: «Αν οι εργατοτεχνίτες μετατραπούν σε φύλακες για όλο το καλοκαίρι, πώς θα προχωρήσουν οι ανασκαφές στα οικόπεδα των ιδιωτών; Αν οι συντηρητές των μουσείων ασχολούνται με τη φύλαξη, πώς θα ετοιμαστούν οι περιοδικές εκθέσεις και οι λοιπές εργασίες των μουσείων; Αν οι διοικητικοί ασχολούνται με τη φύλαξη, πώς θα προχωρήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ; Η πολιτική ηγεσία δεν είναι αυτή που ζητά την τήρηση της στοχοθεσίας από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα μουσεία; Πώς λοιπόν να τηρηθεί η στοχοθεσία, όταν το προσωπικό θα ετεροαπασχολείται;».
Στο ίδιο θέμα παίρνει θέση και η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). Σε ανακοίνωσή τους, με τον τίτλο «Ολοι είμαστε... αρχαιοφύλακες», χαρακτηρίζουν ως «μερική επιστράτευση» αυτό που συμβαίνει τώρα, προκειμένου να υλοποιηθεί το θερινό ωράριο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. «Η ανικανότητα της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης και ο λανθασμένος προγραμματισμός (μέσω ΜΚΟ) για έγκαιρη πρόσληψη των εποχικών υπαλλήλων, με δυνατότητα να εργάζονται τις Κυριακές, δυστυχώς έφερε αυτά τα αποτελέσματα», σημειώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου