Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Μαραθώνας αρχαιολογικοί χώροι μνημεία επισκέψεις

Πηγή : http://www.e-marathon.gr/
History is already around us
Of the present or of the past!
Articles soon, are coming !
Ο ιστορικός πλούτος της περιοχής του Μαραθώνα είναι απερίγραπτος. Πάνω από βουνά και μέσα από σπηλιές φαντασίας και την συνδρομή ασφαλώς των ιστορικών, μπορεί μόνο κάποιος να δει και να καταλάβει την αξία του τοπίου αυτού όπου οι αξίες της ανδρείας, του πατριωτισμού, της πολεμικής τέχνης, της υπεράσπισης του πολιτισμού της Ελλάδας αντιπροσωπεύθηκαν επάξια από μια χούφτα καλά οργανωμένους και ηθικά εξοπλισμένους 'Ελληνες.
Τα ιστορικά και αρχαιολογικά επισκέψιμα σημεία του Μαραθώνα είναι αμέτρητα. Κάθε πέτρα κάθε μέτρο γης έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία. Σε αυτήν λοιπόν την πρόκληση της φαντασίας και της πραγματικότητας θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, συμβαδίζοντας με το χρόνο, ο οποίος ανεξάρτητα από τα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και τουριστικά δρώμενα βαθαίνει αποστάσεις, εμβαθύνει καταστάσεις, κρύβει, φανερώνει, μιλά, θυμώνει, σιωπά, χαίρεται, λυπάται, εκδικείται, ανάλογα με τα ερεθίσματα (έργα) των φίλων και συνάμα εχθρών του, των ανθρώπων...
 Μνημεία – Επισκέψεις
Ο Μαραθώνας εκτός από τις φυσικές ομορφιές, διαθέτει πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν. Το όνομα του Μαραθώνα είναι γνωστό στα πέρατα της οικουμένης. Η γεωγραφική του θέση και το εύφορο έδαφος, έκαναν τον Μαραθώνα ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη της ειρηνικής ανθρώπινης δραστηριότητας και τον ανέδειξαν σε σκαλοπάτι της Αττικής, για την υποδοχή του πολιτισμού από τους προϊστορικούς χρόνους. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του, η μάχη του 490 π.χ., κατά την οποία οι Αθηναίοι υπέρμαχοι όλων των Ελλήνων, απέτρεψαν τον ανατολικό δεσποτισμό και διαφύλαξαν όχι μόνο τον Ελληνικό, αλλά και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων
Αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων υπάρχει στη βάση του φράγματος της λίμνης του Μαραθώνα. Ο Θησαυρός των Αθηναίων ήταν από τα πιο σπουδαία και εντυπωσιακά κτίσματα του τεμένους του Απόλλωνα, οικοδομήθηκε από την αθηναϊκή δημοκρατία στα τέλη του 6ου ή στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. και δέσποζε επάνω στην Ιερά οδό. Το κτίσμα αυτό ήταν ένα είδος θησαυροφυλάκιου της Αθήνας, στο οποίο φυλάσσονταν τρόπαια από σημαντικές πολεμικές νίκες της πόλης και άλλα αντικείμενα που είχαν αφιερωθεί στο ιερό. Σύμφωνα με μία ερμηνεία, η οποία στηρίζεται κυρίως στην περιγραφή του περιηγητή Παυσανία και στην επιγραφή που σώζεται στην πρόσοψη της νότιας κρηπίδας, ο θησαυρός οικοδομήθηκε σε ανάμνηση της απόκρουσης του περσικού κινδύνου μετά τη μάχη στο Μαραθώνα το 490 π.Χ.
Μεσαιωνικός πύργος στην Οινόη
Κοντά στο Πύθιο του θεού Απόλλωνα στην Οινόη δεσπόζει ο επιβλητικός μεσαιωνικός πύργος. Λέγεται ότι ήταν εξοχική κατοικία της οικογένειας Δελαρός. Χτίστηκε περίπου το 1250μ.Χ. από τον Όθωνα Δελαρός, ιδρυτή του ελληνικού κλάδου του ομώνυμου οίκου ευγενών της Βουργουνδίας.
Επίσης, ΒΔ της Οινόης σώζεται η λεγόμενη «Μάντρα της Γριάς» ένας περίβολος διαμέτρου 3.300 μ., ο οποίος περιέκλειε το αγρόκτημα που είχε προσφέρει ο Ηρώδης στη γυναίκα του Ρηγίλλα. Μέσα σ' αυτό υπήρχαν οικήματα, εγκαταστάσεις και πιθανότατα η έπαυλή του. Η είσοδος ήταν μνημειακή, μια τοξωτή πύλη. Σώζονται επιγραφές, στήλες και προτομές.
Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι
Στη θέση Τσέπι, στις παρυφές της πεδιάδας του Μαραθώνα, στους πρόποδες του μικρού βουνού Κοτρώνι, εκτείνεται ένα από τα μεγάλα προϊστορικά κέντρα του Μαραθώνα. Πρόκειται για ένα νεκροταφείο πρωτοελλαδικής περιόδου (3200-2000 π.Χ.), συστηματικής μορφής. Από τα πολυάριθμα ευρήματα που βρέθηκαν στους τάφους προκύπτει πως το νεκροταφείο αυτό το χρησιμοποιούσαν κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων, που για εμπορικούς λόγους είχαν εγκατασταθεί στην Ανατολική Αττική.
Αντίγραφο του τροπαίου της μάχης του Μαραθώνα
Το αντίγραφο του τροπαίου της μάχης του Μαραθώνα, βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. Από πληροφορίες προκύπτει ότι εκεί τάφηκαν ομαδικά οι νεκροί Πέρσες, διότι βρέθηκαν λείψανα οστών άτακτα τοποθετημένα, που φαίνεται πως ανήκουν σε εκατοντάδες νεκρούς. Τα λείψανα του πραγματικού τροπαίου βρίσκονται στο Μουσείο του Μαραθώνα.
Μεσοελλαδικοί τύμβοι στο Βρανά
Ένα από τα σημαντικότερα νεκροταφεία της περιοχής είναι του Βρανά, μεσοελλαδικής περιόδου (2000-1600 π.Χ.). Αποτελείται από επτά ταφικούς τύμβους, οι τέσσερις εκ των οποίων ερευνήθηκαν από τον Σπ. Μαρινάτο (1970-1972) και έφεραν στο φως αγγεία και κτερίσματα που εκτίθενται στο Μουσείο του Μαραθώνα. Το μεσοελλαδικό νεκροταφείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Μουσείο του Μαραθώνα.
Μυκηναϊκός θολωτός τάφος στο Βρανά
Σε απόσταση 400 μ. από το μεσοελλαδικό νεκροταφείο του Βρανά σώζεται πλήρης θολωτός μυκηναϊκός τάφος εσωτερικού ύψους 7,20 μ., αναστηλωμένος και στεγασμένος. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν χρυσό αγγείο και κύπελλο, καθώς επίσης και τάφος με δύο σκελετούς αλόγων σε πλάγια στάση. Ο θολωτός τάφος του Μαραθώνα είναι μια σπάνια ταφική κατασκευή στην Αττική και χρονολογείται στο 1450-1380 π.Χ. Είχε ερευνηθεί το 1933-1935 από τον καθηγητή Γ. Σωτηριάδη και αναστηλώθηκε το 1958.
Στην ίδια περιοχή βρέθηκε κλασικός τύμβος ύψους άνω των 3 μ. και διαμέτρου 30 μ., που ερευνήθηκε μερικώς από τον Σπ. Μαρινάτο. Βρέθηκαν 11 ταφές, από τις οποίες οι δύο ήταν καύσεις. Ο Μαρινάτος υπέθεσε ότι ο τύμβος ανήκει στους πεσόντες Πλαταιείς της μάχης του Μαραθώνα.
Το Πύθιο της Οινόης
Ιερό Απόλλωνος Πυθίου στην Οινόη. Εποχής Ηρώδου του Αττικού. Στην περιοχή του Δήμου της Οινόης υπήρχε το ιερό του Απόλλωνος Πυθίου, απ'όπου ξεκινούσε η επίσημη αντιπροσωπεία για τους Δελφούς. Πολύ κοντά στο μεσαιωνικό πύργο της Οινόης ερευνήθηκε το 1972 από τον Σπ. Μαρινάτο μεγάλο οικοδόμημα, αποτελούμενο από ορθογώνιο περιστύλιο διαστάσεων 13.6 x 17.3 μ. Η ατελής ανασκαφή δεν επιτρέπει τη συναγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Η λιθουργική εργασία των μαρμάρων τοποθετεί το έργο στην εποχή του Ηρώδου του Αττικού. Θεωρείται πιθανώς εγκοιμητήριο και συσχετίζεται με το Πύθιο
Ιερό Αιγυπτίων Θεών
Στα όρια του Δήμου Μαραθώνα με τη Νέα Μάκρη, δίπλα στη θάλασσα, στο έλος της Μπρεξίζας (γνωστό ως «μικρό έλος»), 1.500 μ. νότια από τον Τύμβο των Αθηναίων βρέθηκαν το 1968 τα λείψανα μεγάλου αιγυπτιακού ιερού, αφιερωμένου στη Θεά Ίσιδα και αργότερα (το 1978) στην ανατολική πλευρά του περίβολου του Ισείου, συγκρότημα ρωμαϊκού λουτρού, βαλανείου που τοποθετείται στο 2ο αιώνα μ.Χ., την εποχή του Ηρώδου του Αττικού του Μαραθώνιου.
Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντος
Στα όρια του Δήμου Μαραθώνα και του Γραμματικού εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντος - ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος δήμος της Αττικής. Ήταν ο δήμος της Ατλαντίδος φυλής και στην περιφέρειά του περιλαμβανόταν εκτός από τα δασωμένα βουνά και μια εύφορη μικρή πεδιάδα που σήμερα ονομάζεται Λιμικό και που το νότιο τμήμα της φτάνει στο Κάτω Σούλι. Έχουν αποκαλυφθεί δύο ιερά - το ιερό της αυστηρής θεάς Νέμεσης, συνδεδεμένο με τα μεγαλύτερα ονόματα της κλασικής τέχνης του Φειδία και του Αγορακρίτου - και το ιερό του ιαματικού θεού Αμφιαράου. Σώζεται το παραθαλάσσιο φρούριο, οχυρό της Αθήνας για μεγάλες χρονικές περιόδους, ταφικά μνημεία και οικίες. Οι ανασκαφικές έρευνες συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου