Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Καρπενήσι

Κύρια Διαδρομή :  Μικρό & Μεγάλο Χωριό, Παναγιά Προυσσιώτισα, Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου / Καρπενήσι

1η Ημέρα : Ξεκίνημα από το Σχολείο νωρίς το πρωί. Αναχώρηση για το Καρπενήσι μέσω Λαμίας όπου ολιγόωρη στάση στη πόλη. Κατεύθυνση προς Υπάτη, μοναστήρι Οσίου Αγάθωνα, Μακρακώμη, Άγιος Γεώργιος, προαιρετικό γεύμα, Τυμφρηστός, Κεφαλόβρυσο, Καρπενήσι, δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο. Προαιρετική ομαδική διασκέδαση.

2η Ημέρα : Μεγάλο Χωριό, Προυσός.

Επίσκεψη της Παναγίας του Προυσού ακι του ιστορικού της μουσείου, επίσκεψη του Μεγάλου Χωριού, προαιρετικό φαγητό σε εστιατόριο της περιοχής, επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, προαιρετική ομαδική διασκέδαση και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα : Καρπενήσι - Φιδάκια -Βίνιανη - Λίμνη Κρεμαστών, επιστροφή στη πόλη, βόλτα, δείπνο, προαιρετική ομαδική διασκέδαση, διανυκτέρευση.

4η Ημέρα : Επίσκεψη Χιονοδρομικού Κέντρου  Βελουχίου, Διασκέδαση, ελεύθερο φαγητό, επιστροφή στη πόλη, βόλτα, δείπνο, προαιρετική ομαδική διασκέδαση, διανυκτέρευση.

5η Ημέρα : Παραμονή ελεύθερη στο Καρπενήσι και αναχώρηση για την Αθήνα με στάσεις στο δρόμο για πρόχειρο φαγητό και ξεκούραση. Άφιξη στην Αθήνα στο σχολείο αργά το απόγευμα.




1η Διαδρομή : Καρπενήσι - Προυσός 

30 χιλ.
Αφετηρία μας, τι άλλο; το Καρπενήσι και κατεύθυνσή μας νότια – νοτιοδυτικά, κατά μήκος του ποταμού Καρπενησιώτη ή Ποταμιά αν το προτιμάτε. Λίγο έξω από το Καρπενήσι έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε το Κεφαλόβρυσο, μία όαση για χαλαρωτικές στιγμές. Μόλις 3 χλμ πιο κάτω συναντάμε διακλάδωση που δεξιά μας οδηγεί στα χωριά Κορυσχάδες (ένα πανέμορφο χωριό με πολλά αρχοντικά και ενδιαφέρον μουσείο) και Γοργιανάδες.
Αφού κάνουμε την απαραίτητη παράκαμψη για μία επίσκεψη στα ιστορικά αυτά χωριά, συνεχίζουμε τη διαδρομή μας παράλληλα με την Ποταμιά.. Το τοπίο όμορφο, κατάφυτο και "ήπιο". Η επόμενη διακλάδωση που συναντάμε (αριστερά) μας φέρνει στο Κλαυσί, που κάποιοι το ταυτίζουν με το αρχαίο Κάλλιον, με τον παλαιοχριστιανικό ναό του αγίου Λεωνίδη (5ος αιώνας). Περίπου 1 χλμ μετά την παράκαμψη για Κλαυσί βρίσκουμε διακλάδωση δεξιά προς Βούτυρο(όμορφο χωριό με τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ευρυτανίας) και 1,5 χλμ αργότερα προς Νόστιμο (ένα χαρακτηριστικό Ευρυτανικό χωριό).
Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε την πορεία μας προς Προυσό. Μετά από περίπου 3 χλμ συναντάμε διασταύρωση που δεξιά μας οδηγεί στο Μικρό Χωριό> και στη συνέχεια στο Παλαιό Μικρό Χωριό (χωριά με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη) και αριστερά στο >Μεγάλο Χωριό (το "βαρύ πυροβολικό" της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής). Πίσω ξανά στον κεντρικό οδικό άξονα.
Επόμενο χωριό, ή μάλλον οικισμός, ο Γαύρος, με αρκετές ταβέρνες και δωμάτια, που πιθανότατα αναπτύχθηκε στα πόδια του Μεγάλου Χωριού λόγω της θέσης του, πάνω στο δρόμο. Λίγο μετά το Γαύρο το σκηνικό αλλάζει. Ένα άλλο τοπίο μας υποδέχεται, άγριο, επιβλητικό μα και ξεχωριστά όμορφο. Μπαίνουμε στο Κλειδί, ένα εντυπωσιακό φαράγγι. Άγρια και απότομα βράχια κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας και καταλαβαίνουμε πως ο δρόμος αυτός πρέπει να είναι αρκετά επικίνδυνος τους χειμερινούς μήνες λόγω κατολισθήσεων.
Στη συνέχεια της διαδρομής μας φτάνουμε στο ‘’Σπίτι του ποταμού’’, απ’ όπου μπορούμε να παρατηρήσουμε το ‘’Τύπωμα της Παναγίας’’, μία τρύπα στην απέναντι κορυφή, από όπου σύμφωνα με την παράδοση πέρασε η εικόνα της Παναγίας στη διαδρομή της για τη μονή Προυσού, ενώ πιο κάτω συναντάμε ένα εκκλησάκι στην περιοχή ‘’Πατήματα της Παναγίας’’, όπου διακρίνονται στα βράχια κάποια σημάδια σαν  πατημασιές. Εξακολουθούμε να κινούμαστε νότια μέχρι που φτάνουμε στα Διπόταμα, μία χαρακτηριστική περιοχή, όπου ο Καρπενησιώτης με τον Κρικελλοπόταμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σχηματιστεί  ο Τρικεριώτης, ο οποίος με τη σειρά του χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών. Τα  Διπόταμα   αποτελούν και αφετηρία υδάτινων δραστηριοτήτων (rafting, canoe κλπ).
Αφήνουμε πίσω τα Διπόταμα και συνεχίζουμε να κινούμαστε νότια, έχοντας κερδίσει ύψος, κάτι που φαίνεται από τα έλατα που κυριαρχούν στην περιοχή. Το τοπίο εντυπωσιακό, καθώς αριστερά μας θαυμάζουμε τον Κρικελλοπόταμο και τις κατάφυτες απόκρημνες πλαγιές. Περίπου 7 χλμ μετά φτάνουμε στη Μονή Προυσού, ένα σημαντικό μνημείο της ορθοδοξίας, σ’ ένα τόπο αγαλλίασης και ψυχικής ανάτασης.
Αποστάσεις:
Καρπενήσι – Κεφαλόβρυσο: 3 χλμ
Καρπενήσι – Κορυσχάδες: 5 χλμ
Καρπενήσι – Βούτυρο: 9 χλμ
Καρπενήσι - Κλαυσί: 9 χλμ
Καρπενήσι – Μικρό Χωριό: 8 χλμ
Καρπενήσι - Παλαιό Μικρό Χωριό: 11 χλμ
Καρπενήσι – Μεγάλο Χωριό: 16 χλμ

2η Διαδρομή :  Καρπενήσι - Φιδάκια -Βίνιανη - Λίμνη Κρεμαστών

62 χιλ.
Αφήνουμε το Καρπενήσι κινούμενοι δυτικά, στο δρόμο Καρπενησίου – Αγρινίου. Η διαδρομή είναι ανηφορική και γεμάτη στροφές, γι’ αυτό και χρειάζεται να δείξουμε την – ούτως ή άλλως -  απαραίτητη προσοχή. Μετά από περίπου 9 χλμ ανηφόρας φτάνουμε στην περιοχή ‘’Χάνι Μπαγασάκι’’. Από εδώ, στρίβοντας αριστερά στη διασταύρωση, κινούμαστε προς τα Φιδάκια (που εικάζεται ότι βρίσκονται στη θέση της αρχαίας Οιχαλίας), όπου θα φτάσουμε μετά από περίπου 16 χλμ και αφού αφήσουμε πίσω μας τα χωριά Στεφάνι, Μηλιά και Σελλά. Η παρακαμπτήρια αυτή διαδρομή είναι αρκετά όμορφη και  στο μεγαλύτερο μέρος της προσφέρει θέα προς τη Λίμνη Κρεμαστών.
Επιστρέφοντας στον κεντρικό οδικό άξονα Καρπενησίου – Αγρινίου συνεχίζουμε τη διαδρομή μας προς τα δυτικά και αφού περάσουμε το διάσελο (1200 μέτρα) αρχίζουμε την κατάβαση, που  χρειάζεται κι αυτή μεγάλη προσοχή λόγω της μεγάλης κλίσης και των κλειστών στροφών. Διασχίζουμε το ‘’Καλεσμένο’’ και σε περίπου 25 χλμ από την αφετηρία μας (Καρπενήσι) συναντάμε  τη σιδερένια γέφυρα του ποταμού Ταυρωπού. Λίγο παραπάνω από εδώ, στον οικισμό Παρκιό, θα βρούμε εγκαταστάσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων (rafting – canoe – rappel). Εμείς συνεχίζουμε τη διαδρομή, η οποία πλέον γίνεται ανηφορική, και σε περίπου 4 χιλιόμετρα συναντάμε δύο διακλαδώσεις δεξιά (500 μέτρα απόσταση μεταξύ τους)  που μας οδηγούν στο πέτρινο γεφύρι της Βίνιανης η πρώτη (2,5 χλμ) και στα χωριά ‘’Νέα Βίνιανη’’ (1 χλμ) και Βίνιανη (4 χλμ) η δεύτερη.
Από εδώ, σε κάτι λιγότερο από 11 χλμ φτάνουμε στην Ανατολική Φραγκίστα, ενώ μετά από 3 χλμ μπαίνουμε στη Δυτική Φραγκίστα έδρα του ομώνυμου δήμου. Από τη Δυτική Φραγκίστα έχουμε διάφορες επιλογές για να συνεχίσουμε την εκδρομή μας. Μπορούμε να κινηθούμε νότια, συνεχίζοντας το δρόμο προς Αγρίνιο και μετά από 14 χλμ να φτάσουμε στη γέφυρα της Επισκοπής, σύνορο των νομών Ευρυτανίας – Αιτωλοακαρνανίας ή να επισκεφθούμε τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Παλαιοχώρι, χτισμένα και τα δύο σε περιοχές με όμορφη θέα προς τη λίμνη.
Άλλη επιλογή είναι να κινηθούμε βόρεια από τη Δυτική Φραγκίστα και 3 χλμ έξω από το χωριό στρίβουμε αριστερά, κατευθυνόμενοι προς Μονή Τατάρνας στην οποία θα φτάσουμε αφού θαυμάσουμε το γεφύρι του Μανώλη  και διασχίσουμε τη γέφυρα Κρυονερίου και το χωριό Τσούκα. Κοντά στη μονή Τατάρνας βρίσκεται και η γέφυρα της Τατάρνας ένα έργο που έχει αποσπάσει σημαντικά παγκόσμια βραβεία για τη σχεδίαση και την κατασκευή του.
Αποστάσεις:
Καρπενήσι – Χάνι Μπαγασάκι: 9 χλμ
Καρπενήσι – Φιδάκια: 25 χλμ
Καρπενήσι – Βίνιανη:33 χλμ
Καρπενήσι – Ανατολική Φραγκίστα: 41 χλμ
Καρπενήσι – Δυτική Φραγκίστα: 44 χλμ

Πληροφορίες για το χιονοδρομικό κέντρο εδώ
Αξιοθέατα κοντά στο Καρπενήσι

O νομός Ευρυτανίας, έχει πολλά αξιοθέατα άλλα κοντά στο Καρπενήσι και άλλα μακρύτερα. Ο Οδηγός Καρπενησίου έχει επιλέξει και σας προτείνει μερικά από τα πιο αξιόλογα.