Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Αθήνα, διαρκής Μπιενάλε Καταστροφής

Αθήνα, διαρκής Μπιενάλε Καταστροφής

Οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής δεν πρέπει να είναι η πόλη της Αθήνας. Η εικόνα της προκαλεί θλίψη. Μπήκε το καλοκαίρι, οι τουρίστες συνέρρεαν και συρρέουν ορδές στο ιστορικό κέντρο -τουρισμό τουλάχιστον φέτος είχαμε- αλλά η εικόνα της Αθήνας που αντικρίζουν ερχόμενοι θα πρέπει να λειτουργεί αποκαρδιωτικά.
Τα θραύσματα της φωτογραφίας δεν προέρχονται από αρχαιολογικό χώρο, όπως θα υπέθετε ο καθένας αντικρίζοντάς τα. Είναι το σπασμένο κράσπεδο της πιο τουριστικής οδού της πόλης, της οδού Αδριανού. Από την αρχή του Μαΐου έως σήμερα κανένας από το δήμο δεν επισκεύασε τη σπασμένη πλάκα στην οποία σκοντάφτουν και τραυματίζονται οι περιπατητές. Και να ήταν η μοναδική περίπτωση! Την ίδια εικόνα συναντάς και σε άλλους πεζόδρομους και πεζοδρόμια. Λακκούβες, σπασμένες πλάκες, τσιμέντα πεταμένα σε σημεία τυφλά. Γεμάτη κρυμμένες παγίδες είναι η πόλη μας. Και οι πολίτες της, μαζί και οι επισκέπτες της μένουν αφύλακτοι.
Επειδή σωτηρία δεν βλέπουμε στον ορίζοντα να δίνεται απ' τους αρμόδιους φορείς, προτείνω, αντί να γκρινιάζουμε και να βρίζουμε το δήμαρχο, να ακολουθήσουμε τα κελεύσματα του Μιχαήλ Μαρμαρινού, με αφορμή τον τραυματισμό μιας ηθοποιού του σε μια τρύπα στο πεζοδρόμιο ενώ κατευθυνόταν στην πρόβα, αλλά και την εικόνα της ξηλωμένης μαρμάρινης εισόδου στο Μετρό στη στάση Πανεπιστήμιο. Ζημιές που μήνες μετά δεν αποκαταστάθηκαν. «Μετά από 100 χρόνια θα καλούμε τους ξένους για να τους δείξουμε κι αυτά τα ερείπια. Γιατί ως χώρα έτσι συντηρούμαστε», λέει ο Μ. Μαρμαρινός. «Κι επειδή δεν επουλώνεται τίποτα, ζούμε σε μια ερειπιώδη κατάσταση, ας αρχίσουμε να τους δείχνουμε και τα σύγχρονα ερείπια. Ελάτε, είμαστε μνημείο καταστροφής! Είμαστε μοναδικοί. Σε λίγο θα είμαστε όπως στη Μέση Ανατολή που έχει διαρκώς πόλεμο. Αυτή η εικόνα είναι μια θλιβερή εικόνα πόλης. Ο μόνος τρόπος να πάψει, είναι να γίνει τέχνη. Ντοκουμέντα 2012 ή 2013. Η Ντοκουμέντα πρέπει να μεταφερθεί πια μόνιμα στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Να είναι διά βίου Ντοκουμέντα, μια διαρκής Μπιενάλε Καταστροφής. Αυτό το θεωρώ πρόταση». Συνυπογράφουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου