Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Εκδρομές με ποδήλατο

Εκδρομές με ποδήλατο

Δύο διαδρομές με πολλές ομορφιές, για αρχάριους και προχωρημένους, σε βολική απόσταση από την Αθήνα.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΙΜΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ



Πνιγμένη στο καυσαέριο, στο μπετόν και στην επικίνδυνη κίνηση, η Αθήνα επιφυλάσσει ακόμα και στον πλέον φανατικό ποδηλάτη πολύ άγχος και ελάχιστες ωραίες εικόνες. Ομως η ομορφιά, η ησυχία και το οξυγόνο δεν είναι μακριά. Αρκεί λίγη ώρα με το αυτοκίνητο ή το τρένο και θα απολαύσετε όλες τις χαρές του ποδηλάτου, μαζί και μια ωραία εκδρομή. Οι δύο προτάσεις που παρουσιάζουμε διαφέρουν κυρίως ως προς το βαθμό δυσκολίας, αφού η χαρά της ποδηλασίας εκτός πόλης δεν (πρέπει να) αποτελεί προνόμιο μόνο των επαγγελματιών ή εκείνων που είναι «θηρία» από πλευράς φυσικής κατάστασης.
1η Διαδρομή (εύκολη)
Αγιοι Απόστολοι - Ωρωπός - Δήλεσι - Ωρωπός - Αγιοι Απόστολοι
Απόσταση: 44 χιλιόμετρα
Οι Αγιοι Απόστολοι είναι εύκολα προσεγγίσιμοι για κάθε Αθηναίο, αρκεί να φύγει από το σπίτι του την κατάλληλη ώρα! Ιδιαίτερα μάλιστα για τους κατοίκους των βορείων προαστίων ακόμα και 20 λεπτά μπορεί να είναι αρκετά, με τα τελευταία από αυτά να φτιάχνουν ήδη τη διάθεση, αφού η θέα που αντικρίζετε κατηφορίζοντας από τον Κάλαμο είναι υπέροχη.
Κοντά στο όμορφο λιμανάκι θα βρείτε ό,τι χρειαστείτε, ακόμα και ποδηλατάδικο για ρυθμίσεις ή προμήθειες της τελευταίας στιγμής. Ενα πεντάλεπτο ζέσταμα και ήδη βρίσκεστε σε έναν πανέμορφο δρόμο, που κινείται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Εκεί δεν θα ξέρετε τι να πρωτοκοιτάξετε! Το πράσινο στα αριστερά, τη θάλασσα στα πόδια σας ή την πανέμορφη Εύβοια, που θα γίνει «συντροφιά» σας από την αρχή ώς το τέλος της βόλτας;
Oταν μάλιστα η καλοκαιρινή κίνηση κοπάζει, μπορεί κάποιος να κινηθεί πολύ πιο άνετα σε χαλαρούς ρυθμούς, βοηθούμενος και από το επίπεδο της διαδρομής. Η ευκολία της καθιστά κατάλληλο κάθε τύπο ποδηλάτου -συμπεριλαμβανομένων και των σπαστών ή των fix (με μία ταχύτητα)-, οπότε εσείς το μόνο που έχετε είναι να καθορίσετε το ρυθμό σας και να κοιτάτε πού και πού μπροστά!
Ακόμα και οι πλέον απροπόνητοι δεν θα καταλάβουν για πότε θα φτάσουν στο λιμάνι του Ωρωπού, στο οποίο όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη ακόμα και τις καθημερινές. Οι ταμπέλες θα σας οδηγήσουν στο δρόμο για το Χαλκούτσι, που όμως κινείται μακριά από τη θάλασσα. Ετσι η θέα θα χαθεί για λίγα χιλιόμετρα - όχι όμως και η ευκολία της διαδρομής, τουλάχιστον αν έχετε την τύχη να μη φυσάει βοριάς.
Θα αποζημιωθείτε πάντως όταν φτάσετε στο Χαλκούτσι και κάνετε δεξιά σε οποιοδήποτε στενό. Ο πλακόστρωτος δρόμος που ξεκινάει από το λιμανάκι μπορεί να τελειώνει μετά από μόλις 500 μέτρα, προσφέρει ωστόσο άφθονη ησυχία και γαλήνη, καθώς και παγκάκια για να κάνετε εδώ μια στάση για ξεκούραση.
Είστε ήδη στα 18 χιλιόμετρα και έχετε άλλα 4 μέχρι το Δήλεσι. Αν νιώθετε κουρασμένοι, μπορείτε να ξεκινήσετε για το γυρισμό, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη σας ότι ακολουθούν τα δύο μοναδικά ανηφοράκια της διαδρομής. Αμφότερα, όμως, θα σας αποζημιώσουν με τις ωραιότερες εικόνες. Το πρώτο γιατί από την κατάφυτη κορυφή του θα έχετε μια φανταστική άποψη του κόλπου της Αγριλέζας -που θυμίζει παρθένα παραλία του Ιονίου έτσι όπως τα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα- και το δεύτερο για την υπέροχη θέα προς το Δήλεσι, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής.
Η επιστροφή θα σας βρει στους Αγίους Αποστόλους μετά από συνολικά 44 εύκολα χιλιόμετρα. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε και τμήμα της διαδρομής, όμως σε αυτή την περίπτωση κάποιος από την παρέα θα πρέπει να αναλάβει χρέη οδηγού του αυτοκινήτου.
2η Διαδρομή (Δύσκολη)
Δροσιά - Λουκίσια - Πλατανάκια - Μουρίκιο - Παραλία Λουκισίων - Δροσιά

Απόσταση: 45 χιλιόμετρα
Εχω γυρίσει με ποδήλατο σχεδόν όλη την Ελλάδα, όμως ελάχιστες είναι οι φορές που επί 45 συνεχή χιλιόμετρα το ένα πανέμορφο τοπίο διαδέχεται -χωρίς την παραμικρή διακοπή- το άλλο.
Και όλη αυτή η μαγεία απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να την προσεγγίσει και με το τρένο. Εγώ πάντως απέφυγα αυτά τα 10 (επικίνδυνα) χιλιόμετρα πήγαινε-έλα και ξεκίνησα απευθείας από το χωριό Δροσιά, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει και πηγή προμηθειών τροφίμων και άφθονου νερού, καθώς τα σημεία ανεφοδιασμού είναι ελάχιστα.
Το «σόου» αρχίζει με το που θα κατηφορίσετε τα τελευταία σπίτια του χωριού, αφού στα αριστερά σας ορθώνονται τα 1.000 κατάφυτα μέτρα του Μαρσάπιου όρους. Και αν το βουνίσιο οξυγόνο δεν σας είναι αρκετό, 2 - 3 χιλιόμετρα μετά θα έχετε και θαλασσινό, αφού θα βρεθείτε πλάι στο κύμα!
Αυτή είναι μόνο η αρχή. Λίγο μετά, το κουκλίστικο νησάκι Κτυπονήσι ή Εγγλεζονήσι θα σας ξεμυαλίζει για αρκετά λεπτά μέχρι να βρεθείτε στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου και στη διχάλα που θα καθορίσει αν θα συνεχίσετε τη διαδρομή δεξιά ή αριστερά. Επέλεξα το δεύτερο και για τα επόμενα 9 χιλιόμετρα βρέθηκα να ανηφορίζω τις βόρειες πλαγιές του βουνού που λίγο πριν θαύμαζα. Η αλήθεια είναι ότι η εκπληκτική διαδρομή μέσα στο δάσος άξιζε το αγκομαχητό μου! Οπως καταλαβαίνετε, αν δεν είστε ιδιαίτερα προπονημένοι, μην το αποφασίσετε, παρόλο που σε μερικά σημεία η ανάβαση διακόπτεται από κατηφοράκια, που θα σας βοηθήσουν να συνεφέρετε τα πόδια σας.
Επίσης, το χωριό Λουκίσια μπορεί να χρησιμεύσει ως η πρώτη στάση, αλλά και η τελευταία σας ευκαιρία για να προμηθευτείτε υγρά. Φυσικά, το καταλληλότερο ποδήλατο για τη συγκεκριμένη διαδρομή είναι ένα κορυφαίο μοντέλο δρόμου σαν το Specialized Roubaix, αλλά και ένα MTB, Trekking ή Fitness με τις κοντές τους σχέσεις μπορεί να τα καταφέρουν, ιδιαίτερα αν ακολουθήσετε έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό με πολύ μικρή σχέση στα γρανάζια.
Ο στύλος του ρεύματος πάνω στο διάσελο φαντάζει με σταυρό μετά τον γολγοθά των τελευταίων σκληρών 2 χιλιομέτρων της ανηφόρας. Ομως σηματοδοτεί και το τέλος των βασάνων μου, που έρχεται στο 15ο χιλιόμετρο από την εκκίνηση. Ξεκούραση με όλο τον κόσμο στα πόδια μου και η προσεκτική κατάβαση με θέα την Υλίκη με φέρνει στα Πλατανάκια.
Τα πέντε επόμενα χιλιόμετρα μέχρι το Μουρίκιο κινούνται σε οροπέδιο, με το έδαφος να δημιουργεί ένα μοναδικό χρωματικό πάτσγουορκ, προσφέροντας εικόνες απερίγραπτου κάλλους. Η συγκέντρωση επανέρχεται, όχι τόσο για την κατάβαση -άλλωστε γι’ αυτή φροντίζει το σταθερό και άνετο ποδήλατό μου-, όσο για να στρίψω δεξιά, ακριβώς στην είσοδο του χωριού (ακολουθώντας την ταμπέλα για Χαλκίδα).
Ενα με δύο χιλιόμετρα ακόμη, και να αυτό που περίμενα από το ξεκίνημα: ολόκληρη η Παραλίμνη γαλήνια απλώνεται από κάτω. Και θα απλώνεται για αρκετή ώρα, καθώς ο δρόμος ακολουθεί τη νότια όχθη της, μέχρι η λίμνη να με παραδώσει στη θάλασσα και την παραλία των Λουκισίων.
Ακόμη και αν δεν νιώθετε κουρασμένοι, είναι σίγουρο ότι θα αράξετε για ώρα στα παγκάκια που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα πριν συνεχίσετε κόστα-κόστα, μέχρι να συναντήσετε πάλι τη
διασταύρωση που Αγίου Φανουρίου για την επιστροφή σας από το δρόμο απ’ όπου ξεκινήσατε.
Με ελάχιστη κίνηση, εναλλαγές τοπίων που κόβουν την ανάσα, αλλά και μια καλή ανηφόρα που κάνει (κυριολεκτικά!) το ίδιο, η περιπλάνηση αυτή στο πιο όμορφο κομμάτι της Βοιωτίας θα σας μείνει αξέχαστη. Πάντως, το ίδιο έντονα θα σας μείνει αποτυπωμένη στη μνήμη αν στη διχάλα στρίψετε δεξιά προς παραλία Λουκισίων και κάνετε αριστερόστροφα το κομμάτι μέχρι το Μουρίκιο, γυρίζοντας πίσω από τα ίδια. Μια αρκετά ευκολότερη, επίσης πανέμορφη, διαδρομή!

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
>Να φοράτε πάντα κράνος!
>Η σωστή ένδυση είναι το Α και το Ω της ποδηλασίας. Τα εξειδικευμένα διαπνέοντα ρούχα αποβάλλουν τον ιδρώτα, προστατεύοντάς σας από κρυώματα, ψύξεις κ.λπ., ενώ παράλληλα σας κρατούν ζεστούς. Επενδύστε σε ένα ποδηλατικό κολάν, μια μπλούζα και ένα μακρυμάνικο θερμοεσώρουχο. Το τελευταίο θα σας σώσει ακόμη και με συμβατικά ρούχα, αρκεί να αποφύγετε οτιδήποτε βαμβακερό, καθώς τείνει να συγκρατεί και να παγώνει τον ιδρώτα. Αντ’ αυτού, προσθέστε ένα λεπτό μάλλινο πάνω από το θερμοεσώρουχο τις πιο κρύες ημέρες. Ενα λεπτό αδιάβροχο/αντιανεμικό είναι εκ των ων ουκ άνευ, ειδικά για διαδρομές σαν τη δεύτερη.
>Πίνετε πριν διψάσετε, φάτε πριν πεινάσετε! Προτιμήστε κάποιο αθλητικό υγρό με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες και πιέστε τον εαυτό σας να πίνει τουλάχιστον 500 ml την ώρα ακόμη και σε κρύες συνθήκες. Μία-δύο μπάρες δημητριακών και καμιά μπανάνα είναι απαραίτητα σε δύσκολες ή πολύωρες διαδρομές.
>Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας, ιδιαίτερα όταν δεν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο συχνά. Αν έχετε καλές σχέσεις με το βάλε-βγάλε, τοποθετήστε ένα λείο ελαστικό στο MTB σας όταν είστε στην άσφαλτο. Η διαφορά σε μια διαδρομή σαν τη δεύτερη θα είναι τεράστια!
>Μάθετε πώς να αλλάζετε σαμπρέλα και να έχετε πάντα μαζί σας ό,τι χρειάζεται (σαμπρέλες, λεβιεδάκια, τρόμπα) για τουλάχιστον δύο αλλαγές. Οι όμορφες διαδρομές συνήθως έχουν λίγη κίνηση, συνεπώς και εσείς λίγες πιθανότητες να μη γυρίσετε με τα πόδια σε περίπτωση κλαταρίσματος!
>Μη βιάζεστε να ανεβείτε μια ανηφόρα. Προτιμήστε καλύτερα ένα σταθερό ρυθμό με μια «ελαφριά» σχέση (δηλαδή μικρό δίσκο μπροστά και μεγάλο πίσω). Αποφύγετε τις ορθοπεταλιές, γιατί κουράζουν γρήγορα, εκτός βέβαια αν θέλετε να ξεπιαστείτε ή να περάσετε κάποιο σημείο με πιο απότομη κλίση (π.χ. μια φουρκέτα).
>Προπονηθείτε στην ανάβαση! Ο δρόμος της Πάρνηθας μετά το τελεφερίκ και αυτός του Υμηττού μετά τη Μονή της Καισαριανής είναι ιδανικοί για να τσεκάρετε τις δυνάμεις σας. Οταν μπορέσετε να βγάλετε 3 - 4 χιλιόμετρα, είστε έτοιμοι ακόμη και για μια… δεξιόστροφη Δροσιά!
Προσέχετε πολύ στις κατηφόρες, ειδικά όταν τα δέντρα ρίχνουν τις σκιές τους στο δρόμο, αφού αυτό μπορεί να σας κάνει να μη δείτε κάποια λακκούβα. Φρενάρετε πριν από τη στροφή και ρίξτε μπροστά το βάρος σας μέσα σε αυτή μέχρι να βρεθείτε πάλι στην ευθεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου