Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί

Σε Ζακλίν ντε Ρομιγί μετονομάζεται η πλατεία ΘησείουΠλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, που κάποτε κατέβαινε στους δρόμους του Παρισιού υπερασπιζόμενη τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γαλλικά σχολεία, σήμερα παίρνει δικαίως μια θέση στην Αθήνα.
Σε Ζακλίν ντε Ρομιγί μετονομάζεται η πλατεία Θησείου Το όνομα της μεγάλης ελληνίστριας, που ανάλωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, παίρνει μια πλατεία στο Θησείο. Είναι ο διαμορφωμένος χώρος στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάμαντος. Η τελετή των εγκαινίων γίνεται σήμερα στις 17.15 στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων.
Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης περιμένει να υποδεχθεί τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ενώ την πρόσκληση συμμετοχής του έχει αποδεχθεί και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λανγκ.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι και την πρόεδρό του Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, την πρόταση της οποίας υιοθέτησε ο Δήμος Αθηναίων.
Για τη Ζακλίν ντε Ρομιγί και το έργο της θα μιλήσουν, μετά τους χαιρετισμούς Καμίνη και Ζισκάρ ντ' Εστέν, η ομ. καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure, Monique Trede-Boulmer, η οποία ήταν μαθήτρια της Ρομιγί, και ο ακαδημαϊκός Κων. Δεσποτόπουλος. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα και η εκδήλωση θα κλείσει με τα αποκαλυπτήρια σύνθεσης του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτα με τρεις αναθηματικές στήλες, στις οποίες θα αναγράφονται λέξεις-κλειδιά για το έργο της Ρομιγί, όπως «Η πραότητα στην ελληνική σκέψη».
Η Ρομιγί, που έχει πολιτιγραφηθεί με προεδρικό διάταγμα το 1995 Ελληνίδα, έχει γράψει πάνω από είκοσι βιβλία για την αρχαία ελληνική γραμματεία, για το αρχαίο θέατρο και τους τραγικούς, τον Ομηρο και τους σοφιστές, τα προβλήματα της ελληνικής δημοκρατίας, τον ανθρωπισμό στην ελληνική σκέψη και την εξέλιξη του νόμου στα κλασικά κείμενα. Οι περισσότερες μελέτες πάντως αφορούν το έργο του Θουκυδίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου