Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Ενα θέατρο ξαναγεμίζει θεατές μετά από 2.300 χρόνια

Η αρχαία Μεσσήνη το Σάββατο 3 Αυγούστου έχει μεγάλη γιορτή

Ενα θέατρο ξαναγεμίζει θεατές μετά από 2.300 χρόνια

  http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/07/getFile-1510.jpg    
Το Φεστιβάλ Αθηνών έφτασε μέχρι τη Μεσσηνία για μια εκδήλωση sold out από καιρό. Εκεί όπου ο θαυματουργός αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, λατρεμένος των ντόπιων, δεν ανέσκαψε μόνο και ανέδειξε μια ολόκληρη αρχαία πόλη αλλά αναστήλωσε και το θέατρό της. Ενα γκαλά όπερας θα το ξαναζωντανέψει. Και έπεται συνέχεια. Γιατί, όπως πιστεύει ο κ. Θέμελης, «τα μνημεία πρέπει να μπαίνουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων»

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Τα εγκαίνια του αναστηλωμένου Αρχαίου Θεάτρου της Μεσσήνης το Σάββατο 3 Αυγούστου είναι γεγονός διεθνούς επιπέδου. Επειτα από 2.300 χρόνια σιωπής λειτουργεί εκ νέου ένα θέατρο που βγήκε στην επιφάνεια πόντο πόντο χάρη στις συστηματικές ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Μεσσήνη, την καλύτερα σωζόμενη πόλη της ελληνιστικής εποχής. Ο σύγχρονος επισκέπτης μπορεί σήμερα να περιηγηθεί σε όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης, τα οποία είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Ευσεβούς (155-160 μ.X.).

Η λειτουργία του θεάτρου είναι γεγονός φορτισμένο συναισθηματικά για όλους τους Ελληνες και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που έσπευσαν να εξασφαλίσουν εισιτήριο κάνοντας sold out την εκδήλωση εδώ και πολύ καιρό. Ελκει, όμως, και το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Με τη νέα χρήση του το αρχαίο θέατρο θα αποκτήσει μια δεύτερη ζωή.

Λειτούργησε αδιάκοπα για 600 χρόνια (από το 300 π.Χ. έως το 600 μ.Χ.), φιλοξενώντας πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, για να περάσει στη συνέχεια στην παρακμή, οπότε κι εγκαταλείφθηκε. «Μέσα από το χώμα ξεθάφτηκε μια διαλυμένη πόλη την οποία αναστηλώσαμε. Γεννήθηκε ξανά από το μηδέν κι ακόμα δεν έχει τελειώσει η ανασκαφική έρευνα. Η Μεσσήνη δεν έχει το παγιωμένο ύφος μιας ανασκαφής που ξεκίνησε πριν από 150 – 200 χρόνια, όπως της Ολυμπίας ή των Δελφών. Η αρχαία Μεσσήνη είναι μια νεαρή κοπέλα μόλις 26 ετών με τη γοητεία των νιάτων της, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ομορφιά της. Το στοιχείο τού γίγνεσθαι είναι που τη χαρακτηρίζει», μας λέει ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης που επί 26 συναπτά έτη είναι η ψυχή των ανασκαφικών εργασιών.

Εκτός της εκτίμησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο Πέτρος Θέμελης χαίρει σεβασμού και αγάπης από την τοπική κοινωνία. Είναι για τη Μεσσηνία κανονικός σταρ. Και δικαιολογημένα. Επί των ημερών του οι ανασκαφές και οι αποκαταστάσεις της αρχαίας Μεσσήνης συνεχίστηκαν με ταχύτατους ρυθμούς φέρνοντας στο φως μια ολόκληρη πολιτεία. «Ενας απλός άνθρωπος είμαι, που αγαπάει τη δουλειά του και ικανοποιείται από αυτό που κάνει. Με κρατάει ζωντανό, με γεμίζει. Τώρα, αν το έργο που δημιουργώ έχει πανελλήνια και παγκόσμια απήχηση, η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη», μας λέει με ταπεινότητα και πλατύ χαμόγελο.

«Οι εργασίες στο θέατρο θα συνεχιστούν φυσικά και μετά την εκδήλωση των εγκαινίων. Εχουμε ήδη διαμορφώσει δέκα σειρές αυθεντικών καθισμάτων, αρκετές για 1.500 ανθρώπους. Ειδικά για την εκδήλωση θα διαμορφώσουμε τα χωμάτινα διαζώματα με ξύλινες καρέκλες, χωρητικότητας άνω των 200 ατόμων», λέει. Και εξηγεί: «Τα καθίσματα διαμορφώθηκαν από τα αυθεντικά. Παρότι οι χριστιανοί έκαναν ασβέστη τα αγάλματα και αποδόμησαν τα αρχαία κτίσματα για να χτίσουν εκκλησίες, άφησαν και για εμάς ουκ ολίγα. Για παράδειγμα, πήραν τα σκαλιά ή τις πλάκες των διαδρόμων, που ήταν εύκολο να μεταφερθούν, όχι όμως και τα μεγάλα συμπαγή στοιχεία. Περίπου 2.000 εδώλια από αυτά τα βρήκαμε, τα μετακινήσαμε στον αγρό, τα μελετήσαμε και τα επανατοποθετήσαμε. Μου αρέσουν αυτά τα διαλυμένα μνημεία. Τα ξαναφτιάχνουμε από το μηδέν. Είναι διάσπαρτες πέτρες που παίρνουν μορφή. Ετσι αναπλάθεται όλη η Μεσσήνη».

Ο Πέτρος Θέμελης παρέλαβε τη σκυτάλη από τους αρχαιολόγους προκατόχους του το 1986, οπότε το Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας τού ανέθεσε τη διεύθυνση των ανασκαφών της αρχαίας Μεσσήνης. Και συνεχίζει ακάθεκτος. Στόχος των εργασιών, που θα συνεχιστούν μετά τα εγκαίνια, είναι να δημιουργηθούν 15 σειρές καθισμάτων στο θέατρο.

Το έργο της ανασκαφής στο αρχαίο θέατρο έχει διαρκέσει περισσότερα από 20 χρόνια. Χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ και το Γ΄ ΚΠΣ και από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που είναι πλέον ο μέγας χορηγός του έχοντας καταβάλει τα τελευταία τρία χρόνια 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

«Η ανταμοιβή μας είναι η αγάπη του κόσμου που επισκέπτεται την αρχαία Μεσσήνη. Το ζητούμενο είναι τα μνημεία να μπουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων, όχι να βάλουμε φράχτες για να τα προστατέψουμε. Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το θέατρο να είναι ασφαλές. Οι μεγαλύτερες φθορές δημιουργούνται από τον χρόνο κι όχι από την ανθρώπινη παρουσία. Μια-δυο φορές τον χρόνο δεν είναι πρόβλημα να γίνονται εκδηλώσεις. Εξάλλου η λειτουργία του θεάτρου είναι το ζητούμενο. Να του δώσουμε χρήση στη σημερινή εποχή και να μείνει αιώνια πλέον. Ελπίζουμε ότι η δεύτερη ζωή του θα κρατήσει πολύ περισσότερο από την πρώτη, που ήταν 600 χρόνια». Αυτή είναι η απάντηση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη όταν τον ρωτάμε αν φοβάται τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει η ανθρώπινη παρουσία στο θέατρο.

Οσο για τα προσωπικά του συναισθήματα, «οι δυσκολίες της καθημερινότητας μάς απομακρύνουν από τις έντονες συγκινήσεις. Ωστόσο, η χαρά είναι μεγάλη που θα μαζευτεί πάλι κόσμος σ’ αυτό το σημείο. Νομίζω ότι θα συγκινηθώ όταν έρθει η στιγμή να δω το κοινό να καταλαμβάνει τις θέσεις του».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του θεάτρου, θα ακολουθήσουν οι εργασίες αναστήλωσης της Στοάς της Αγοράς, κολοσσιαίο έργο μήκους 200 μέτρων, το οποίο θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο το βορινό τμήμα της Αρχαίας Μεσσήνης. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έκρηξη επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο όχι μόνον από τουριστικά γκρουπ, αλλά και από σχολεία όλης της χώρας που γνωρίζουν την καινούργια «Κόρη»–Πόλη, ένα κόσμημα της χώρας.

v.tzevelekou@efsyn.gr

………………………………………………………………………………………….

Μια αρχαία πόλη ζωντανή στο σήμερα


H αρχαία πρωτεύουσα της Μεσσηνίας οικοδομήθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ως πόλη δυνατή και μεγάλη, αντιπροσωπευτική του έθνους των Mεσσηνίων, αντίπαλον δέος της Σπάρτης. Δεν έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από σύγχρονη πόλη και βρίσκεται σε ένα καταπράσινο μεσογειακό φυσικό περιβάλλον.

Περιλαμβάνει ιερά και δημόσια οικοδομήματα, οχυρώσεις επιβλητικές, κατοικίες και ταφικά μνημεία.

Ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης αντικρίζει σήμερα: τις επιβλητικές οχυρώσεις με τους πύργους και τη φημισμένη Αρκαδική Πύλη, το Θέατρο, το ιερό του Σάραπη και της Ισιδας, την αγορά με την Κρήνη Aρσινόη, τους ναούς της Δήμητρας και των Διοσκούρων, τον ναό της θεοποιημένης πρώτης βασίλισσας της χώρας Μεσσάνας, το υπόγειο Θησαυροφυλάκιο της πόλης, το Aσκληπιείο, το Iεροθύσιο, το Στάδιο και το Γυμνάσιο, με ιερά και αγάλματα του Hρακλή, του Θησέα και του Eρμή, έργα των Αλεξανδρινών καλλιτεχνών (στο τοπικό Μουσείο), το Μαυσωλείο της οικογένειας των Σαιθιδών, το ιερό της Λιμνάτιδας, της Ειλειθυίας και των Κουρητών στην πλαγιά της Ιθώμης και το ιερό του Iθωμάτα Δία στην κορφή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Θέμελης συνέχισε τις ανασκαφές του Θεμιστοκλή Σοφούλη (1895), του Γεώργιου Οικονόμου (1909 και 1925) και του Αναστάσιου Ορλάνδου (1957-1975).

………………………………………………………………………………….

Το «Διάζωμα» του Μπένου στο πλευρό του Θέμελη

«Η Μεσσήνη θεωρείται η καλύτερα σωζόμενη πόλη της ελληνιστικής περιόδου. Το θέατρο ήταν κυριολεκτικά συντετριμμένο, μια άμορφη μάζα ερειπίων κι από επάνω του περνούσε αγροτικός δρόμος. Χάρη στον Πέτρο Θέμελη ξαναπαίρνει ζωή», μας λέει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, που τα τελευταία χρόνια έχει βάλει σκοπό της ζωής του την ανάδειξη εγκαταλειμμένων αρχαίων θεάτρων σε όλη τη χώρα. «Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Π. Θέμελης εφαρμόζει στρατηγική αποκατάστασης της γεωμετρίας του θεάτρου. Εχει βάλει 10 σειρές εδωλίων και συνεχίζει. Το “Διάζωμα” παίζει ρόλο υποκινητικό δίπλα στον καθηγητή για να γνωρίσει ο κόσμος τη δουλειά του και την αξία του αρχαιολογικού χώρου».

Η μουσική επανέρχεται στον Ορχομενό

Λαξευμένο  στο βράχο, από τα τέλη  του 4ου αιώνα π.Χ.  Εδώ τελούνταν  μουσικοί αγώνες  προς τιμήν  των Τριών Χαρίτων, του Ομολωίου Διός και  του ΔιονύσουΗ μουσική επανέρχεται στον Ορχομενό

Συνέντευξη με τη ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΤΣΟΚΑΝΗ
Η αρχαία ελληνική μυθολογία μέσα από το λυρικό τραγούδι, με άριες από Μότσαρτ, Γκλουκ, Πέρσελ, Τραέτα, Κερουμπίνι, Καρρέρ, Οφενμπαχ, στον Ορχομενό Βοιωτίας για την επαναλειτουργία τού εκεί αρχαίου Θεάτρου - Ωδείου, που έφερε στο φως το 1972 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έφορος αρχαιοτήτων Θ. Σπυρόπουλος. Για τη βραδιά όπερας και άλλες σχεδιαζόμενες δράσεις για το Θέατρο - Ωδείο μάς μιλά η μουσικολόγος Χαρίκλεια Τσοκανή, επίκουρη καθηγήτρια Μουσικής και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Λαξευμένο στο βράχο, από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Εδώ τελούνταν μουσικοί αγώνες προς τιμήν των Τριών Χαρίτων, του Ομολωίου Διός και του Διονύσου Από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» κυκλοφορούν οι μελέτες της: «Η Κραυγή της Μέδουσας - από τον Μύθο στη Μουσική» και «Μουσική Μανία - στις απαρχές του βακχικού ενθουσιασμού».
- Οπερα στον Ορχομενό;
«Η ιδέα έχει ως αφετηρία της μια γενική -ανησυχητική- διαπίστωση, ότι σήμερα, που όλοι βλέπουμε πόσο κλονίζεται η ενότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν είναι καθόλου αναδεδειγμένα τα σημεία διασύνδεσης ανάμεσα στους πολιτισμούς των διαφόρων κρατών-μελών. Και προπάντων οι δεσμοί ανάμεσα στον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό και οι οφειλές του δεύτερου στον πρώτο. Υποφέρουμε από την έλλειψη συνοχής, αλλά ελάχιστα γίνονται στις μέρες μας για να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές τους τρόπους με τους οποίους συναντήθηκαν, για παράδειγμα, η αρχαία ελληνική τέχνη με τη νεότερη δυτική. Ακριβώς μια τέτοια γόνιμη συνάντηση θελήσαμε να παρουσιάσουμε στη σφαίρα της μουσικής τέχνης».
- Γιατί στον Ορχομενό;
«Η επιλογή του ως τόπου για την παράσταση αυτή δεν είναι τυχαία. Στον Ορχομενό λατρεύτηκαν οι Χάριτες και, γενικότερα, άνθησε εδώ ο πολιτισμός των Μινύων που χαρακτηρίστηκε από την αγάπη στις τέχνες, στις εορτές και στην ευγενή άμιλλα. Η ακμή αυτή συνοδεύτηκε από μεγάλη συγκέντρωση πλούτου».
- Το θέατρο της πόλης;
«Ορατό σημάδι της ακμής στον Ορχομενό την οποία αναφέρατε είναι και το αρχαίο θέατρο στην πόλη, το οποίο ελπίζουμε να επαναλειτουργήσει σύντομα. Και δεν χρειάζεται πλήρη αποκατάσταση για να φιλοξενήσει στο χώρο του μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Στο σκοπό αυτό αποβλέπουν και οι δραστηριότητες της εταιρείας "Διάζωμα", ώστε να υπάρξει άμεση ζωογόνηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή».
- Το πείραμα πέτυχε;
«Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εξαιρετική. Ηταν σαν μια πραγματική τελετουργία και συμμετείχαν σπουδαίοι καλλιτέχνες: Τζένη Δριβάλα (σοπράνο), Κατερίνα Κουρή (σοπράνο), Κασσάνδρα Δημοπούλου (μέτζο σοπράνο), Φίλιππος Μοδινός (τενόρος), στο πιάνο η Τζούλη Καράλη. Εξαιρετική η αφηγηματική εισαγωγή για την κάθε άρια, από τη μουσικολόγο και λέκτορα Μαρία Κουρή».
- Τουρισμός και πολιτισμός;
«Κάπως έτσι ίσως θα μπορούσε ν' αρχίσει στη χώρα μας η διατυμπανιζόμενη πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη στην περιφέρεια. Από πλευράς του Παντείου Πανεπιστημίου το ζητούμενο είναι να δοθεί συγκεκριμένο περιεχόμενο σ' αυτή την ανάπτυξη. Την αντίληψη αυτή συμμερίζονται τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και ο πρόεδρός του, καθώς και άλλα Τμήματα του Ιδρύματός μας. Θα συνεργαστούμε για το σκοπό αυτό με την τοπική κοινωνία, εκεί, βέβαια, όπου υπάρχουν δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες (αντίστοιχα ο κ. Ξηρογιάννης αλλά και ο κ. Περγαντάς) οι οποίοι δεν αρκούνται στις γνωστές αοριστολογίες όσον αφορά τον πολιτισμό».
- Αρκούν αυτοί;
«Μακάρι να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση με σύμμαχο τους τοπικούς συλλόγους, όπως το "Κοινόν των Βοιωτών", τον πολιτιστικό σύλλογο της Ασκρης, τους Δήμους Αλιάρτου και Θηβών, οι οποίοι έχουν δώσει αξιόλογα δείγματα του ενδιαφέροντός τους για τα ζητήματα αυτά. Για την ανάπτυξη της Βοιωτίας περιμένουμε τα ανάλογα από το Δήμο Λεβαδείας και τους υπόλοιπους δήμους».

Attraversando*... τση Κρήτης τα βουνά

Θαλασσόκρινοι στο μονοπάτι διάσπαρτοι, απέναντι το Ελαφονήσι. Πυραμίδες από μαύρα βράχια, κάτω από το κεδρόδασοςAttraversando*... τση Κρήτης τα βουνά

Συνέντευξη με τους ALBERTA GALLA, MICHELE BUONSANTI
Ξεφυλλίζοντας το ταξιδιωτικό λεύκωμα «Οι πιο ωραίες εκδρομές στην Κρήτη», με χαλαρωτικές πεζοπορίες, βοτανολογικής και αρχαιολογικής σπουδαιότητας, στα φαράγγια της Αράδαινας, της Πατσού, της Κριτσάς, της Σαρακίνας, του Ρίχτη κ.ά., με ευωδιές σχίνων και σπάρτων και πεταρίσματα περδίκων και φασιανών, έχεις την αίσθηση πως κάποιος κουζουλός Κρητικός, έπειτα από κακοτράχαλη πεζοπορία, εντόπισε και χαρτογράφησε τις σπάνιες ομορφιές του νησιού.
Θαλασσόκρινοι στο μονοπάτι διάσπαρτοι, απέναντι το Ελαφονήσι. Πυραμίδες από μαύρα βράχια, κάτω από το κεδρόδασος Οταν όμως έχουν προηγηθεί στις εκδόσεις «Μύστης», τηλ. 2810-346451, από τους ίδιους δημιουργούς τα «Candia Veneziana» -βενετικές διαδρομές στην Κρήτη- και «Οι ομορφότερες παραλίες της Κρήτης», τότε δεν αμφιβάλλεις στο ελάχιστο για τους Ιταλούς μύστες της κρητικής ιστορίας Alberta Galla και Michele Buonsanti.
- Ζείτε στην Κρήτη;
«Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, όχι σε μόνιμη βάση, αλλά τουλάχιστον πέντε με έξι μήνες βρισκόμαστε εδώ. Εμείς συχνά πάμε στην Ιταλία για επαγγελματικούς λόγους. Αφήσαμε την Ιταλία πίσω μας όταν βγήκαμε στη σύνταξη γύρω στα πενήντα. Οι ρυθμοί της ζωής μας εδώ είναι σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μας».
- Η καταγωγή σας;
«Γεννήθηκα στη Vicenza, μια πόλη που είναι γνωστή το 16ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Andrea Pallantio, που μαζί με το Serlio σχεδίαζαν φρούρια και βίλες. Από εκεί εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της ενετικής περιόδου.
Ο Michele γεννήθηκε στη Matera, στο Νότο της Ιταλίας, ακριβώς στην περιοχή "Magna Grecia"».
- Τι επαγγέλματα κάνατε;
«Τώρα είμαστε και οι δύο συνταξιοδοτημένοι, αλλά όταν αφήσαμε την Ιταλία η Alberta ήταν καθηγήτρια και μεταφράστρια αγγλικών, ενώ εγώ ήμουν στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση».
- Πώς προέκυψαν τα βιβλία;
«Το κοινό μας ενδιαφέρον για την ιστορική επιτόπια έρευνα μας έκανε να ξεκινήσουμε τις διαδρομές για να βρούμε τα ιστορικά μνημεία που έχουν απομείνει πάνω στην Κρήτη. Και δημιουργήσαμε το Candia Veneziana -βενετικές διαδρομές στην Κρήτη. Μέσα από την περιήγηση που κάναμε στην Κρήτη, μας τράβηξαν η θαλασσινή και η βουνίσια ομορφιά. Ετσι, μαζί με τον εκδότη μας Αντώνη Τσιντάρη, ο οποίος μας βοήθησε και μας παρότρυνε, δημιουργήσαμε δύο βιβλία, με τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης και τις πιο ωραίες εκδρομές στην Κρήτη».
- Αγαπημένες διαδρομές;
«Μια από τις αγαπημένες μας διαδρομές είναι ένα κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 Αποκόρωνας Σφακίων, Γλυκά Νερά, Λουτρό, μέχρι το φαράγγι της Αράδαινας. Η δεύτερη πολύ αγαπημένη μας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, είναι το φαράγγι στη Ζάκρο. Επίσης, από τις μικρές διαδρομές αγαπήσαμε πολύ το εκπληκτικό μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη Ρίχτη. Τέλος, η πιο ρομαντική διαδρομή είναι από τη μονή Γουβερνέτου προς τη μονή Καθολικού».
- Κρήτη σημαίνει;
«Η Κρήτη για μας είναι ο τέλειος συνδυασμός της αστικής πόλης με τη φύση. Εμείς νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Η Alberta βρήκε εδώ της ρίζες της, όπως τα ονόματα, λέξεις, φαγητό. Εγώ είμαι πολύ κοντά εκεί που έμεναν οι Ελληνες στα αρχαία χρόνια και βρήκα εδώ πολλά κοινά χαρακτηριστά ανθρώπων που συναντάς στην ενδοχώρα, όπως η φιλοξενία, ο τρόπος ζωής κ.λπ.».
- Τι νέο ετοιμάζετε;
«Οπως αρχίσαμε με ενετικές διαδρομές, συνεχίζουμε με ένα καινούργιο βιβλίο, με τίτλο "Η Ρωμαϊκή Κρήτη", με θέμα τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και στο οποίο δεν υπάρχει βιβλιογραφική αναφορά στην Κρήτη. Δεν είμαστε επαγγελματίες αρχαιολόγοι, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας δημιουργούμε το εκάστοτε βιβλίο».
*Διασχίζοντας

Γνωρίζοντας τον μάντη-θεραπευτή Αμφιάραο

Γνωρίζοντας τον μάντη-θεραπευτή Αμφιάραο

Εφοδιασμένοι με καπέλα, νερό, φωτογραφικές μηχανές και κατάλληλα παπούτσια πρέπει να είναι όσοι θέλουν να περιηγηθούν και να μάθουν τι είναι το περιβόητο Αμφιαράειο, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία ιερά της Αττικής όπου λειτουργούσε μανίο και θεραπευτήριο του Αμφιαράου.
Είναι τόσο κοντά στην Αθήνα ο υπέροχος αυτός αρχαιολογικός χώρος, σε ένα φυσικό τοπίο, μια χαράδρα που πνίγεται από ένα πυκνό πευκόδασος και αμπέλια, αλλά και τόσο άγνωστος στον κόσμο. Γι' αυτό η Monumenta και το «Διάζωμα» σε συνεργασία την αρμόδια Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπως και τους πολιτιστικούς συλλόγους Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου, οργανώνουν την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013, στις 11 π.μ., για τρίτη συνεχή χρονιά δωρεάν περιήγηση στο Αμφιαράειο. Θα μιλήσουν ειδικοί για την ιστορία του ιερού, του μαντείου και του θεραπευτηρίου, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των μνημείων.
Το Αμφιαράειο, αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο, ήταν το ιερό του αρχαίου Ωρωπού. Ιδρύθηκε στο διάστημα 431-415 π.Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο αι. μ.Χ. Το ιερό αποτελείται από δύο ξεχωριστούς τομείς που εκτείνονται στις όχθες της ρεματιάς στο Μαυροδήλεσι. Στη βόρεια όχθη βρίσκονται τα επίσημα κτήρια (λουτρά, στοά, θέατρο, ναός, βάθρα αγαλμάτων, βωμοί), ενώ στη νότια όχθη εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και οι κατοικίες που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του ιερού.
Οι οργανωμένες περιηγήσεις κοινού ξεκίνησαν το 2011 από τη Monumenta σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, προκειμένου το Αμφιαράειο να αποτελέσει κομμάτι της ζωής των κατοίκων και των παραθεριστών του Δήμου Ωρωπού, και με το «Διάζωμα», μη κερδοσκοπικό σωματείο για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, για να ανοίξει ένας κουμπαράς όπου κάτοικοι και φίλοι της περιοχής συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους (Εθνική Τράπεζα 040/48312096) με σκοπό να αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο του ιερού. Η πρωτοβουλία έχει ανταπόκριση. Πολύς κόσμος συμμετέχει στις περιηγήσεις, παρόλο που η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με Ι.Χ. Η συνάντηση είναι στην είσοδο του χώρου. Για περισσότερες πληροφορίες: 6973308857, www.monumenta.org, info@monume nta.org

Εκδρομή στο Ναύπλιο

07:30 Συγκέντρωση και Αναχώρηση από το σχολείο
09:00 Ενδιάμεση στάση με διάρκεια 15 λεπτών
10:30 Άφιξη στο Ναύπλιο και παραμονή 45 λεπτά στο Παλαμήδι
11:30 Ελεύθερος χρόνος στο Ναύπλιο
(προτεινόμενες δραστηριότητες : περιήγηση στην πόλη και τα αξιοθέατα, βόλτα στο Πάρκο ΟΣΕ, περίπατος στα σοκάκια και στο λιμάνι, επίσκεψη στο Μπούρτζι, φαγητό όπου επιθυμεί ο καθένας κλπ)
17:00 Αναχώρηση για επιστροφή στην Αθήνα
18:30 Ενδιάμεση στάση με διάρκεια 15 λεπτών
20:00 Τέλος

ΣΠΑΡΤΗ - ΓΥΘΕΙΟ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΣΣΗΝΗ


ΣΠΑΡΤΗ - ΓΥΘΕΙΟ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΣΣΗΝΗ
3ήμερη εκδρομή Σάββατο - Καθ. Δευτέρα 25-27/2/2012
Διανυκτερεύσεις στη Τρίπολη

Καρναβάλι στις ΚΡΟΚΕΕΣ: Ένα αυθεντικό καρναβάλι από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα της Πελοποννήσου με πολλά άρματα και καρναβαλιστές, με έξυπνη πολιτική και κοινωνική σάτιρα. Kέφι, χορός, μεζέδες, άφθονο κρασί και πλούσια πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα μέρα.
Κούλουμα στη Μεσσήνη... «Κυρά Σηκούς»: Την Kαθαρή Δευτέρα αναβιώνει το έθιμο της «Γριάς Kυρά Σηκούς». Ξεκινάει με τη μετάβαση των τσολιάδων από την κεντρική πλατεία στην πλατεία της κρεμάλας. Εκεί γίνεται αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της «Γριάς Σηκούς» από τον Ιμπραήμ Πασά. Στην πλατεία προσφέρονται σαρακοστιανά με άφθονο κρασί. Γλέντι-χορός.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/2: ΑΘΗΝΑ-ΚΑΡΥΕΣ-Τρίπολη: Στις 8.00 π.μ. αναχώρηση από τα γραφεία μας. Στον IΣΘMO στάση και από Τρίπολη θα φθάσουμε στο γραφικό, παραδοσιακό και ιστορική Κωμόπολη ΚΑΡΥΕΣ για ξεκούραση και  γεύμα.  Από τις Καρυές έχουν πάρει το όνομά τους και οι Καρυάτιδες. Κατόπιν άφιξη στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας Τρίπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, ελεύθερη γνωριμία με την πόλη ( υπάρχει περίπτωση να βρούμε ταβέρνα με μουσική και να καθίσουμε όλοι μαζί) προαιρετικά.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 26/2: ΣΠΑΡΤΗ: Επίσκεψη στα ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΥΡΟΥ-ΓΥΘΕΙΟ-ΚΡΟΚΕΕΣ (καρναβάλι): Mετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε τα περίφημα ΣΠHΛAIA ΔYPOY όπου ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η λιμναία διαδρομή με τους πανύψηλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες να καθρεφτίζονται στο νερό. Στο ΓYΘEIO γραφικό λιμανάκι-ψαροχώρι με πολλά ταβερνάκια θα έχουμε γεύμα και στη συνέχεια θ’ αναχωρήσουμε για τις ΚΡΟΚΕΕΣ όπου θα παρακολουθήσουμε ένα από τα παλαιότερα και αυθεντικότερα καρναβάλια της Πελοποννήσου. Επιστροφή στη ΣΠΑΡΤΗ στο ξενοδοχείο μας.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/2: ΣΠΑΡΤΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ-(ΚΟYΛΟΥΜΑ)-ΑΘΗΝΑ: Mετά το πρωινό μας θ’ αναχωρήσουμε μέσω Ταϋγέτου για την KAΛAMATA όπου θα επισκεφθούμε το μεγαλοπρεπή ναό της Υπαπαντής του 19ου αιώνα και τη Mονή Καλογραιών. Στη συνέχεια θα βρεθούμε στη MEΣΣHNH για ν’ απολαύσουμε το έθιμο της «Γριάς Kυρά Σηκούς» με την αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της από τον Ιμπραήμ Πασά. Στην κεντρική πλατεία προσφέρονται σαρακοστιανά με άφθονο κρασί, γλέντι και χορό. Κατόπιν από Μεγαλόπολη και Τρίπολη και με στάση στον IΣΘMO, θα επιστρέψουμε στην AΘHNA στα γραφεία μας.
 
Τιμή κατ’ άτομο 115.00 ευρώ
Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται, διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, πούλμαν μετά συνοδού.

Ανοίγει το θέατρο της Μεσσήνης και μας περιμένει

Ανοίγει το θέατρο της Μεσσήνης και μας περιμένει


Θυρανοίξια αρχαίου θεάτρου στην εποχή μας; Ενα τέτοιο γεγονός μόνο με κλασική μουσική μπορεί να γιορταστεί. Ετσι σκέφθηκε ο Πέτρος Θέμελης, ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης το οποίο μέχρι πρότινος ήταν θαμμένο κάτω από πέτρες και χώματα.

«Μόνο κάτι πεζούλες φαίνονταν και γύρω απλωνόταν ένας ελαιώνας», όπως λέει ο ομ. καθηγητής Αρχαιολογίας για την εικόνα που έβλεπε μόλις προ ολίγων ετών. Γι' αυτό επέλεξε να το παραδώσει στο κοινό με μία συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που θα δοθεί 3 Αυγούστου και οργανωτικό φορέα το Ελληνικό Φεστιβάλ. Τα εισιτήρια, βέβαια, έχουν από καιρό εξαντληθεί, καθώς είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να πουν στα παιδιά τους «ήμουν κι εγώ εκεί» όταν ξαναλειτούργησε το θέατρο της Μεσσήνης έπειτα από 1.700 χρόνια σιωπής.

Πριν από μία δεκαετία ο Π. Θέμελης είχε ως μόνο οδηγό για την ανεύρεση του θεάτρου μία μνεία του Παυσανία κι αυτή έμμεση. Ο αρχαίος περιηγητής έγραφε: «Κοντά στο θέατρο υπάρχει ιερό του Σαράπιδος και της Ισιδος». Ηξερε επίσης από μια επιγραφή ότι το Θέατρο της Μεσσήνης χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για παραστάσεις αλλά και για μαζικές συγκεντρώσεις πολιτικού χαρακτήρα. Μέσα στο Θέατρο της Μεσσήνης «έλαβε χώρα η συνάντηση Φιλίππου Ε' της Μακεδονίας και του Αράτου του Σικυωνίου το 214 π.Χ., μία μέρα μετά τη λαϊκή εξέγερση και τη σφαγή των αξιωματούχων της πόλης και διακοσίων εύπορων Μεσσήνιων πολιτών». Επίσης, στο Θέατρο συγκεντρώθηκαν πολλοί κάτοικοι της Μεσσήνης «απαιτώντας να μεταφερθεί εκεί σε κοινή θέα ο περίφημος και υπερήλιξ ήδη στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας Φιλοποίμην ο Μεγαλοπολίτης, που είχε αιχμαλωτιστεί το 183 π.Χ. σε νικηφόρο για τους Μεσσηνίους μάχη με επικεφαλής τον Μεσσήνιο στρατηγό Δεινοκράτη».

Ετσι όσοι τυχεροί βρεθούν στο γκαλά όπερας της ΚΟΑ, όπου θα ακουστεί πρώτη φορά έπειτα από αιώνες ανθρώπινη φωνή (θα τραγουδήσουν δύο διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, η Τσέλια Κοστέα και ο Δημήτρης Πλατανιάς), θα δουν αναστηλωμένες τις δέκα πρώτες σειρές στο κοίλο του θεάτρου με υλικό εξ ολοκλήρου αυθεντικό, ενώ το μνημείο αναμένεται στο προσεχές διάστημα να αποκτήσει άλλες πέντε σειρές ανεβάζοντας τη χωρητικότητά του από 1.500 θέσεις που είναι σήμερα σε 2.000. Για την παράσταση θα επιστρατευτούν και καρέκλες για το πάνω διάζωμα, όπου λείπουν τα εδώλια. Ο στόχος είναι η επέμβαση (που έγινε με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, ύψους 1.200.000 ευρώ) να συνεχιστεί, όσο τουλάχιστον το επιτρέπει το υπάρχον αρχαίο υλικό που έχει βρεθεί και ταξινομηθεί για να χρησιμοποιηθεί, όπως μας είπε ο κ. Θέμελης. Ετσι, ασφαλώς, θα μεγαλώσει το θέατρο αλλά δεν θα φθάσει ποτέ να φιλοξενεί 12.000 θεατές, όπως όταν κατασκευάστηκε τον 3ο αι. π.Χ. έως την καταστροφή του τον 3ο αι. μ.Χ. (λειτούργησε συνολικά 600 χρόνια). Αναφέρεται πως Βυζαντινοί κάτοικοι της περιοχής αποξήλωσαν πολλά από τα καθίσματα του μνημείου για να τα χρησιμοποιήσουν ως οικοδομικό υλικό σε ναούς και κατοικίες.

Στην αρχαία Μεσσήνη δεν είναι το μόνο μνημείο που χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις. Υπάρχει το τεράστιο αναστηλωμένο Στάδιο που έχει δοθεί για συναυλίες με έργα Χατζιδάκη και Θεοδωράκη, το Εκκλησιαστήριο που είναι μια θεατρική κατασκευή με κοίλο εγγεγραμμένο σε ορθογώνιο κέλυφος και κυκλική ορχήστρα που έχει συγκερντρώσει χιλιάδες θεατές (φέτος για την παράσταση της «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη), όπως και το Βουλευτήριο που αποτελούσε κατ' εξοχήν χώρο συγκέντρωσης συνέδρων-αντιπροσώπων των πόλεων της αυτόνομης και ομόσπονδης Μεσσηνίας. Επειδή το αρχαίο θέατρο πρόκειται να χρησιμοποιείται, τον κ. Θέμελη τον απασχολεί η μελλοντική διαχείρισή του όπως και όλων των υπόλοιπων χώρων της Μεσσήνης. «Πρέπει να κάνουμε έναν φορέα. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε με τον Σταύρο Μπένο και το "Διάζωμα", το δήμο και την αρμόδια ΛΗ' Εφορεία Αρχαιοτήτων της περιοχής». Γιατί πάντα υπάρχουν πιέσεις για τη φιλοξενία εκδηλώσεων που δεν συνάδουν με τα μνημεία και γιατί ο κίνδυνος καταστροφής τους από ετερόκλιτα πλήθη που μπορεί να συρρεύσουν είναι πάντα ορατός.

Τρίπολη


1η Ημέρα: Αθήνα Τρίπολη, γνωριμία με την πόλη. Διανυκτέρευση.
2η Ημέρα: Επιλογή επισκέψεων αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων στα περίχωρα της Τριπόλεως. Διανυκτέρευση.
3η Ημέρα: Τρίπολη, Επιλογή επισκέψεων αρχαιολογικών, ιστορικών και άλλων Μουσείων της Τρίπολης (μουσεία), αρχαία Τεγέα (12 χιλ.), Επιστροφή.
Σημείωμα του γράφοντος: Στόχος μας να γνωρίσουμε τις ... καρδιές της Ελλάδας και μία από αυτές είναι η Τρίπολη. Καλίτερα εμείς δεν θα μπορούσαμε να τα πούμε από το http://www.traveltripolis.gr/ επισκεφτείτε το λοιπόν. Κατατοπιστικά είναι επίσης τα κείμενα της κ.Κούκλης Αννα και Καλαμούτσου Βούλα στελεχών του Συλλόγου Αρκάδων ορειβατών και οικολόγων οι οποίοι προτείνουν εκδρομές με μεγάλο περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον στα Βουνά της Αρκαδίας, Μαίναλο και Πάρνωνα. Διαμονές μπορεί να γίνουν στην Τρίπολη.
ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟ: Με αφετηρία τη Βυτίνα
ΠΟΡΕΙΑ από ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΥΤΙΝΑΣ προς ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΡΟΥΧΟΙ:
Λεπτομέρειες: Η πορεία κινείται αρχικά σε χωματόδρομο και στη συνέχεια σε ρέμα και σε μονοπάτια, μέσα σε δάσος Κεφαλληνιακής ελάτης και καταλήγει σε ένα χαρακτηριστικό αλπινικό λιβάδι με πλούσια βλάστηση.
ΠΟΡΕΙΑ από ΒΥΤΙΝΑ - ΑΛΩΝΙΣΤΑΙΝΑ:
Λεπτομέρειες: Μικρή πορεία σε δασικό μονοπάτι που συνδέει δύο παραδοσιακούς οικισμούς τυ Μαινάλου.
Σημεία ενδιαφέροντος: Το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίτσι. Το μουσείο δασικής ιστορίας του Μαινάλου στο Χρυσοβίτσι. Το εργαστήρι ξυλογλυπτικής του Χρήστους στην Ελάτη.

Δύο προτομές ρωμαϊκής εποχής βρέθηκαν στον Κεραμεικό

Δύο κορίτσια στο πηγάδι

Δύο Ρωμαίες αρχοντοπούλες,οι προτομές-πορτρέτα των οποίων βρέθηκαν πεταμένες σε ένα αρχαίο πηγάδι του Κεραμεικού, είναι το φετινό πολύτιμο «δώρο» του ίδιου του αρχαιολογικού χώρου προς τους ανασκαφείς του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για τα εκατό χρόνια ανασκαφών τους στο αρχαίο νεκροταφείο των Αθηνών.

«Ηταν 16 Ιουλίου του 1913 όταν πάρθηκε η απόφαση για να παραχωρηθεί ο χώρος του Κεραμεικού για ανασκαφές στους Γερμανούς αρχαιολόγους», μας είπε χθες συγκινημένη η διευθύντρια των σημερινών ανασκαφών του Ινστιτούτου Γιούτα Στρότσεκ, λίγο πριν αρχίσει η βραδινή γιορτή για τα 100 χρόνια αυτών των ανασκαφών στο μαγικό χώρο του Κεραμεικού με ένα κουαρτέτο κλασικής μουσικής και τις video-προβολές των παλαιών ανασκαφών.
Η κ. Στρότσεκ ήταν ενθουσιασμένη και για το αναπάντεχο εύρημα της φετινής ανασκαφής, προϊόν των έργων αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων του Κεραμεικού, που εστιάστηκε φέτος σε ένα λουτρό της κλασικής εποχής μπροστά στο Δίπυλο. Εκαναν αρχαιολογικούς καθαρισμούς στην περιοχή και με την ευκαιρία ζήτησαν την άδεια από τη διευθύντρια της Γ' ΕΠΚΑ κ. Μπάνου να καθαρίσουν και το πηγάδι του αρχαίου λουτρού που είχε ανασκαφεί στο παρελθόν και, ως εκ τούτου, δεν αναμένονταν νέα ευρήματα.
Με τέσσερις αντλίες να τραβούν το νερό που ανάβλυζε συνεχώς, έσκαψαν, όπως απεδείχθη, σε χαμηλότερα επίπεδα από την παλαιότερη έρευνα και ανακάλυψαν δύο μαρμάρινες γυναικείες προτομές που απεικονίζουν δύο νεαρές κοπέλες (η μία νεότερη από την άλλη). Μελετώντας την επιμελημένη κόμμωσή τους η Γερμανίδα αρχαιολόγος οδηγήθηκε στο χτένισμα της γυναίκας του αυτοκράτορα Γαλλιηνού, της Σαλονίνας (μητέρας του Βαλεριανού), όπως αυτή απεικονίζεται σε νομίσματα της εποχής της. Ο τρόπος που χτένιζε την πλούσια κόμη της η όμορφη γυναίκα του αυτοκράτορα, η Σαλονίνα, και ο τρόπος που ντυνόταν δημιουργούσε μόδα στην αστική κοινωνία των Αθηνών. Ετσι, τα συγκεκριμένα κορίτσια δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.
Παρατηρήθηκε λοιπόν πως η κόμμωσή τους θυμίζει το χτένισμα της Σαλονίνας και, ως εκ τούτου, η κατασκευή τους χρονολογήθηκε μεταξύ του 253-268 μ.Χ. Οι δύο Ρωμαίες «ήταν σίγουρα επιφανείς», αριστοκρατικής καταγωγής και «οι προτομές τους ήταν στημένες κάπου μαζί», υποστηρίζει η κ. Στρότσεκ.

Τα γλυπτά κεφάλια βρέθηκαν σε καλή κατάσταση διατήρησης, παρ' ότι η απόρριψή τους στο πηγάδι ήταν πράξη «βίαιη». Κάποιοι για άγνωστο λόγο θέλησαν να τα καταστρέψουν γιατί είναι και τα δύο σπασμένα στη μέση με σμίλη.
Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό εύρημα για την ανασκαφέα δεν είναι τόσο τα όμορφα αυτά γλυπτά όσο το ίδιο το πηγάδι που είναι πετρόχτιστο επενδεδυμένο με υδραυλικό ασβεστοκονίαμα, «ένα έργο υδροτεχνολογίας άψογο» του 5ου αιώνα π.Χ. που ήταν σε χρήση προσφέροντας άφθονο καθαρό νερό για περίπου 1.000 χρόνια (μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ.).
Γι' αυτό η κ. Στρότσεκ εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην κ. Μπάνου, που τους έδωσε τη δυνατότητα να το ερευνήσουν στο πλαίσιο της επιστημονικής τεκμηρίωσης των μνημείων του Κεραμεικού, που τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο (συνολικής έκτασης 35.000 τ.μ.) και παράλληλα σε έναν υπέροχο βιότοπο με τον αρχαίο ποταμό Ηριδανό να τον διασχίζει, στις όχθες του οποίου φωλιάζουν δεκάδες είδη πουλιών.
Τη βόλτα στον Κεραμεικό και στο Μουσείο απόλαυσαν το 2012 περί τους 65.000 επισκέπτες. Είδαν το μεγαλύτερο σωζόμενο τμήμα των αρχαίων αστικών τειχών των Αθηνών με τις δύο πύλες, το Δίπυλον και την Ιερά Πύλη, και εκτός των τειχών τα νεκροταφεία της αρχαίας Αθήνας, που ήταν σε συνεχή χρήση για πάνω από 1.600 χρόνια.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η εξαιρετικά σωζόμενη ταφική οδός του 5ου και 4ου αι. π.Χ., που περιλαμβάνει μοναδικά μνημεία της αρχαίας τέχνης όπως το ταφικό ανάγλυφο του Αθηναίου ιππέα Δεξίλεω και το περίφημο ανάγλυφο της Ηγησούς, που κοσμούν το Μουσείο μαζί με τα περίφημα αρχαϊκά γλυπτά, τον Κούρο και τη Σφίγγα, που βρέθηκαν το 2004.
Οι προτομές των ρωμαϊκών κορασίδων από τον Απρίλιο που ανακαλύφθηκαν δέχονται τις «πρώτες βοήθειες» από τους συντηρητές. Παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα εκτεθούν.