Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Φαληρικός όρμος

Φαληρικός όρμος...

Εμβληματικό έργο υποδομής είναι η εν εξελίξει ανάπλαση του φαληρικού όρμου, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για ένα έργο υποδομής, υπερτοπικής σημασίας, που σκοπό έχει να αλλάξει την όψη του παράκτιου φαληρικού μετώπου, αίροντας τον αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών στην παραλία, συνδέοντας την περιοχή με τη θάλασσα. Επίσης, θα παρέχεται αντιπλημμυρική θωράκιση στην ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου - Ταύρου και Καλλιθέας, απαλλάσσοντας 160.000 πολίτες από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
.......
Η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει συνεργατικό σχήμα προκειμένου να καταστεί η Αττική πόλος έλξης τουρισμού και πολιτισμού.

https://notia.gr/2017/03/alimos-kallithea-ke-paleo-faliro-se-kino-metopo/
Η ψήφιση συστατικής πράξης για την ίδρυση συνδέσμου Δήμων Νότιας Αθήνας, θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τo Δημοτικό Συμβούλιο Aλίμου, που θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, στις 20:00.

Οι δήμοι Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Καλλιθέας, θα είναι οι πρώτοι δήμοι που θα συμμετάσχουν στο σύνδεσμο Δήμων Νότιας Αθήνας. Βασικός στόχος, είναι η εξασφάλιση κονδυλίων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, για την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και τη σύνδεση του με τις πόλεις, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Κέντρο Αθήνας, Αναπαλαίωση, ανάπλαση και αξιοποίηση παλαιών κτιρίων

Φανταστείτε την Αθήνα όπως ήταν παλιά. Θα περπατούσατε σε δρόμους που τα νεοκλασικά της δεν θα περιβάλλονταν από σκαλωσιές και οι τοίχοι τους δεν θα είχαν ξεφλουδίσει. Οι κεραμοσκεπές τους θα ήταν διατηρημένες, όπως και τα μικρά, αλλά γεμάτα χάρη μπαλκόνια. Αν τυχόν σάς προσκαλούσαν να τα επισκεφτείτε ή αν τύχαινε, ακόμη καλύτερα, να ζείτε σε αυτά, θα βλέπατε περιποιημένες αυλές, αλλά όχι τυποποιημένες, τοιχογραφίες που θα εξέπεμπαν ζωή και αρχιτεκτονικά στολίδια σε τοίχους και οροφές σχεδιασμένα με λεπτομέρεια.
1.126 κτήρια

Ο χρόνος βέβαια, όσο κι αν το θέλουμε, πίσω δεν γυρνά. Σίγουρα όμως, η σημερινή παραπαίουσα όψη της Ιστορίας της Αθήνας, μπορεί να βελτιωθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Εργασίας βάζει μπρος σχέδιο το οποίο σε πρώτη φάση αφορά την ανακαίνιση 24 παλιών κτισμάτων σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της πόλης και θα αποτελέσει τον οδηγό για την ανακαίνιση και εκ νέου χρησιμοποίηση συνολικά 1.126 κτηρίων σε όλη την Ελλάδα που, επιτέλους, καταγράφηκαν.
Πρόκειται για ένα τεράστιο κτηριακό απόθεμα που ανήκει στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και η επιδιωκόμενη αξιοποίησή του αναμένεται να φέρει, πέρα από την ενίσχυση των φορέων με την ενεργοποίηση και ενοικίαση των κτηρίων, και ακόμη πολλά παράπλευρα οφέλη.
«Θέλουμε μια πολιτική αξιοποίησης των κτηρίων με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και όχι εκποίησης», υπογράμμισε κατά τη χθεσινή συνέντευξή Τύπου, στη Σταδίου 29, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Τον λόγο πήραν ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, που μίλησε για αντίστοιχο κτηριακό απόθεμα στην Πρόνοια και την αντίστοιχη δουλειά που έχει γίνει εκεί, ο Δημήτρης Ησαΐας, κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που χαιρέτισε την πρωτοβουλία, και ο Νίκος Μπελαβίλας, αναπληρωτής καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, που ανέλυσε το σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΕΜΠ.
Σε όλο το κέντρο

Τα κτήρια στα οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις αφορούν τις χωρικές ενότητες Πειραιώς, Ομόνοιας - Βάθης, Πανεπιστημίου - Χαυτείων, Συντάγματος, Πλατείας Κλαυθμώνος - Βουλής. Όπως ανέφερε ο Ν. Μπελαβίλας, ο σχετικός διαγωνισμός θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2018, ώστε να προετοιμαστούν οι σχετικοί -πρωτόγνωροι για την Ελλάδα- όροι του και προς το τέλος του ίδιου χρόνου ή στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα.

Ενδεικτικά κτήρια που θα επισκευαστούν ή πρόκειται να παραδοθούν σύντομα προς χρήση είναι το διώροφο διατηρητέο του Ερνέστου Τσίλλερ επί των Κανάρη 1 και Ακαδημίας, το πάλε ποτέ επιβλητικό ξενοδοχείο Ambassadeur στην οδό Σωκράτους 65-67, που φτιάχτηκε το 1958, το κτήριο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1880 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και παραμένει για 17 χρόνια κλειστό στο μεγαλύτερο τμήμα του, το συγκρότημα δύο διατηρητέων κτηρίων στην οδό Βουλής 6 και το Μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων, που χτίστηκε το διάστημα 1949-1953 επίσης στην οδό Βουλής (8-10).

Ψυρρή

Του Άγγελου Μανταδάκη* Θα περπατήσουμε σήμερα μέσα στην καρδιά της πόλης μας, στην πιο γλυκιά γειτονιά της. Του Ψυρρή ή στον Ψυρρή όπως - συνηθιζόταν παλαιότερα... (επιτρέψτε μου για τον «νονό» της περίφημης συνοικίας να αναφερθούμε στο τέλος). Του Ψυρρή είναι μια συνοικία γνωστή για τους ανθρώπους και λιγότερο για τα μαγαζιά της. Εκεί έζησαν ο Αλ. Παπαδιαμάντης, ο Σίμος ο υπαρξιστής και ο λόρδος Βύρων φιλοξενούμενος στη βίλα του Άγγλου υποπρόξενου. Βεβαίως για πολλά χρόνια ήταν γειτονιά και στέκι των κουτσαβάκηδων, τους οποίους εξολόθρευσε ο περιβόητος Μπαϊρακτάρης αστυνομικός διοικητής εκείνη την εποχή στην Αθήνα. Μια φυσιογνωμία που κυριάρχησε στη γειτονιά ήταν ο τυχοδιώκτης Πατσίφικο. Λεγόταν ότι οι δραστηριότητές του ήταν περίεργες και ήταν ο λόγος που εξεδιώχθη από του Ψυρρή από τους ίδιους τους κατοίκους. Για πολλά χρόνια αυτή η συνοικία ήκμασε λόγω της παρουσίας πολλών βιοτεχνιών και εργαστηρίων κυρίως στην επεξεργασία δέρματος, στην υποδηματοποιία, την κατεργασία μεταλλικών ειδών και την ξυλουργική.

Ο Σίμος ο υπαρξιστής μια από τις φιγούρες της περιοχής και πρόδρομος του υπαρξισμού στη χώρα μας, ήταν ο μόνος που επισκέφτηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ στην παράγκα του στις όχθες του Κηφισού. Κάποιοι φίλοι του Σίμου του εξασφάλισαν ένα δώμα πίσω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων όπου έμενε και αποθήκευε τα καλώδια από τα οποία έπαιρνε τον χαλκό και τον μεταπωλούσε. Τις δεκαετίες του ’60 και ’70 κυριάρχησαν τα τσαγκαράδικα πολλά από τα οποία έκαναν εξαγωγές ελληνικού παπουτσιού. Στη συνέχεια η κρίση του κλάδου και γενικότερα η αποβιομηχανοποίηση της χώρας οδήγησε ολόκληρη τη συνοικία σε οικονομικό μαρασμό και εγκατάλειψη. Τον χώρο που εγκατέλειψαν οι βιοτεχνίες από τις αρχές του 90 και ύστερα άρχισαν να καταλαμβάνουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και υπερτοπικής διασκέδασης. Η ποικιλία και ομορφιά του παρελθόντος μετατράπηκαν σε ένα μονόχρωμο περιβάλλον καταστημάτων. Όσοι μεγαλώσαμε στου Ψυρρή θυμόμαστε ότι τα πρώτα χρόνια της μεταστροφής πανάκριβα αυτοκίνητα έρχονταν από τα βόρεια προάστια με νεαρούς και νεαρές που ρωτούσαν πώς θα φτάσουν στου Ψυρρή.

Η ονομασία της περιοχής κατά πολλούς οφείλεται στο νησί των Ψαρών, δηλαδή σε Ψαριανούς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Οι ονομασίες ξεκίνησαν από Ψαριανός, έγινε Ψυριανός και στο τέλος Ψυρρή.