Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Ψυρρή

Του Άγγελου Μανταδάκη* Θα περπατήσουμε σήμερα μέσα στην καρδιά της πόλης μας, στην πιο γλυκιά γειτονιά της. Του Ψυρρή ή στον Ψυρρή όπως - συνηθιζόταν παλαιότερα... (επιτρέψτε μου για τον «νονό» της περίφημης συνοικίας να αναφερθούμε στο τέλος). Του Ψυρρή είναι μια συνοικία γνωστή για τους ανθρώπους και λιγότερο για τα μαγαζιά της. Εκεί έζησαν ο Αλ. Παπαδιαμάντης, ο Σίμος ο υπαρξιστής και ο λόρδος Βύρων φιλοξενούμενος στη βίλα του Άγγλου υποπρόξενου. Βεβαίως για πολλά χρόνια ήταν γειτονιά και στέκι των κουτσαβάκηδων, τους οποίους εξολόθρευσε ο περιβόητος Μπαϊρακτάρης αστυνομικός διοικητής εκείνη την εποχή στην Αθήνα. Μια φυσιογνωμία που κυριάρχησε στη γειτονιά ήταν ο τυχοδιώκτης Πατσίφικο. Λεγόταν ότι οι δραστηριότητές του ήταν περίεργες και ήταν ο λόγος που εξεδιώχθη από του Ψυρρή από τους ίδιους τους κατοίκους. Για πολλά χρόνια αυτή η συνοικία ήκμασε λόγω της παρουσίας πολλών βιοτεχνιών και εργαστηρίων κυρίως στην επεξεργασία δέρματος, στην υποδηματοποιία, την κατεργασία μεταλλικών ειδών και την ξυλουργική.

Ο Σίμος ο υπαρξιστής μια από τις φιγούρες της περιοχής και πρόδρομος του υπαρξισμού στη χώρα μας, ήταν ο μόνος που επισκέφτηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ στην παράγκα του στις όχθες του Κηφισού. Κάποιοι φίλοι του Σίμου του εξασφάλισαν ένα δώμα πίσω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων όπου έμενε και αποθήκευε τα καλώδια από τα οποία έπαιρνε τον χαλκό και τον μεταπωλούσε. Τις δεκαετίες του ’60 και ’70 κυριάρχησαν τα τσαγκαράδικα πολλά από τα οποία έκαναν εξαγωγές ελληνικού παπουτσιού. Στη συνέχεια η κρίση του κλάδου και γενικότερα η αποβιομηχανοποίηση της χώρας οδήγησε ολόκληρη τη συνοικία σε οικονομικό μαρασμό και εγκατάλειψη. Τον χώρο που εγκατέλειψαν οι βιοτεχνίες από τις αρχές του 90 και ύστερα άρχισαν να καταλαμβάνουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και υπερτοπικής διασκέδασης. Η ποικιλία και ομορφιά του παρελθόντος μετατράπηκαν σε ένα μονόχρωμο περιβάλλον καταστημάτων. Όσοι μεγαλώσαμε στου Ψυρρή θυμόμαστε ότι τα πρώτα χρόνια της μεταστροφής πανάκριβα αυτοκίνητα έρχονταν από τα βόρεια προάστια με νεαρούς και νεαρές που ρωτούσαν πώς θα φτάσουν στου Ψυρρή.

Η ονομασία της περιοχής κατά πολλούς οφείλεται στο νησί των Ψαρών, δηλαδή σε Ψαριανούς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Οι ονομασίες ξεκίνησαν από Ψαριανός, έγινε Ψυριανός και στο τέλος Ψυρρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου