Ενα τρικλίνιο (αίθουσα υποδοχής)
-που μιμείται αρχαιοελληνικό ανδρώνα με υπέροχες τοιχογραφίες σε πολύ
καλή κατάσταση διατήρησης- και δύο έξεργα ανάγλυφα συνιστούν έναν
ρωμαϊκό τάφο (1ου-2ου αι. μ.Χ.) που βρέθηκε τελευταία στα έργα διάνοιξης
της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.
Ο πλούσιος αυτός τάφος είναι υπόγειος κεραμοσκεπής, έχει
διαστάσεις 3,30 Χ 2,63 μ. και φέρει είσοδο μέσω κλίμακας. Τις δύο όψεις
της εισόδου κοσμούν δύο έξεργα ανάγλυφα που απεικονίζουν ένα τέθριππο
άρμα το ένα και το δεύτερο ένα ακόμη άρμα που δεν το σέρνουν άλογα, αλλά
δελφίνια. Η εικόνα συμπληρώνεται από ένα θαλάσσιο ον, που προβάλλει στο
πλάι.
Οι δύο αυτές ανάγλυφες πλάκες θεωρούνται μοναδικές, σύμφωνα με τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που εντυπωσιάστηκαν από το λαμπρό αυτό εύρημα, το οποίο όμως είχε την ατυχία να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Αρα, δεν μπορεί να διατηρηθεί in sitou, ούτε βεβαίως και να καταχωθεί. Για την τύχη του, αν δηλαδή θα αποσπασθεί για να εκτεθεί κάποια στιγμή κάπου αλλού, όπως συνέβη με τον άλλο ρωμαϊκό τάφο του ίδιου ανασκαφικού πεδίου που είχε ζωγραφιστά κλινοσκεπάσματα και το πορτρέτο της νεκρής, δεν αποφασίστηκε τίποτα. Το θέμα αυτό θα κριθεί ύστερα από αυτοψία μιας επιτροπής που όρισε το ΚΑΣ. Προς το παρόν, εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών που εκπονήθηκε από τους συντηρητές της ΛΖ' Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, όπως επίσης η στερέωση, ο καθαρισμός και η αποκατάσταση τμημάτων του τάφου όπου αυτό κρίνεται ως απολύτως αναγκαίο.
Εσωτερικά ο τάφος αποτελείται από τρεις λάρνακες που σχηματίζουν ένα Π, εξ ου και θυμίζει ανδρώνα, όπως επισήμανε στο συμβούλιο ο καθηγητής Μανόλης Κορρές. Γύρω στους τοίχους μια σειρά από αψιδωτές κόγχες χρησίμευαν για την τοποθέτηση των τεφροδόχων αγγείων. Ωστόσο, μέσα στις λάρνακες βρέθηκαν πολλά οστά μαζί με λύχνους, χάλκινα νομίσματα και όστρακα αγγείων. Η καλυπτήρια πλάκα μιας από τις λάρνακες έφερε ζωγραφισμένη διακόσμηση κλινοσκεπασμάτων. Οι τοιχογραφίες σώζονται σε καλή κατάσταση, φέρουν ζωντανά χρώματα και απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές, δύο ανδρικές και ένα γυναικείο πρόσωπο και διάφορα μοτίβα όπως γιρλάντες, άνθη και καρποί. «Είναι πιθανόν να πρόκειται για τάφο Ρωμαίου πολίτη, πιθανόν αξιωματούχου ή εκρωμαϊσμένου Ελληνα, που είχε στενή σχέση με τη Ρώμη», ανέφερε το μέλος του ΚΑΣ αρχαιολόγος Αννα Καραπαναγιώτου.
Πρόκειται για ένα μνημείο εξαιρετικής τέχνης, συμφώνησαν όλοι στο ΚΑΣ, διακρίνοντας πολλές ομοιότητες με τον άλλο ρωμαϊκό τάφο που βρέθηκε στην ίδια περιοχή το 2012, ο οποίος έχει ήδη αποσπαστεί και αναμένεται να επανασυναρμολογηθεί και να εκτεθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου. Είναι προφανές ότι οι δύο αυτοί τάφοι ανήκουν στο ίδιο νεκροταφείο ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο φαίνεται πως χωροθετήθηκε πάνω σε παλαιότερη νεκρόπολη των αρχαϊκών χρόνων. Οι αρχαϊκές ταφές ήταν μάλιστα ασύλητες.
Ανάμεσα στις ταφές εντοπίστηκαν αύλακες προσφορών που θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, παρά μόνον στον Κεραμεικό, αλλά καταχωμένες, όπως τόνισε ο κ. Κορρές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποθέτες που έχουν βρεθεί σε ορύγματα με πλήθος κεραμικών θραυσμάτων από τα γεωμετρικά και μυκηναϊκά ακόμη χρόνια. Η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου