ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Ενα προάστιο-κόσμημα Reportage 17/5/2012
Στην Ελλάδα, στο όνομα της ανάπτυξης, οι περισσότερες περιοχές
καταστρέφονται. Η Βουλιαγμένη βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής.
Εκεί το πράσινο «ανθίζει», οι νόμοι τηρούνται, οι κάτοικοι
ενδιαφέρονται και για όλα αυτά μπορεί και παραμένει παράδειγμα προόδου,
χωρίς αυθαιρεσίες.
Αν η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», η ακτογραμμή από το Καλαμάκι μέχρι το
Σούνιο, είναι το κόσμημα της Αττικής, τότε η Βουλιαγμένη είναι το
πολυτιμότερό του πετράδι. Λόγω ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εδώ και
αρκετές δεκαετίες συγκαταλέγεται στις ακριβότερες περιοχές της Ευρώπης.
Τα θέλγητρά της όμως αναγνωρίζονται ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα,
όταν οι μοναχοί Αρσένιος και Τιμόθεος ξεκινούν από τη Μονή Πετράκη με
σκοπό να πάνε κάπου για κολύμπι. Ανακαλύπτουν τυχαία τη λίμνη της
Βουλιαγμένης, ενθουσιάζονται και κατασκηνώνουν εκεί.Πολιτισμένη ανάπτυξη
«Η Βουλιαγμένη είναι προφανώς από τα πιο όμορφα μέρη, όχι μόνο της Αττικής, αλλά, όπως έχω διαπιστώσει από τα ταξίδια μου, και του κόσμου ολόκληρου. Ειδικά αν συνυπολογίσεις ότι απέχει μόλις μισή ώρα από το κέντρο της πόλης», λέει ο πολίστας Χρήστος Αφρουδάκης. «Το μυστικό είναι ότι η ανάπτυξη δεν έγινε σε βάρος της περιοχής και της αισθητικής της», εξηγεί ο επιχειρηματίας Μίλτος Μουζάκης. «Αντίθετα κρατήθηκε η ποιότητα στη ρυμοτομία και το σχεδιασμό της πόλης», συμπληρώνει. «Μεγάλο ρόλο έπαιξε ο κ. Κασιδόκωστας, ο οποίος μέσα από τα ταξίδια του στο Σεν Τροπέ και στο Γκσταντ απέκτησε όραμα για τη Βουλιαγμένη», τονίζει ο επιχειρηματίας Χρύσανθος Πανάς. «Κατάλαβε πως για να τραβήξει καλό κόσμο θα πρέπει να διατηρήσει τη φυσική της ομορφιά.
Να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μορφολογία και την παράδοσή της. Να μη γεμίσει μαγαζιά και ταμπέλες. Πως θα πρέπει η εμπορικότητα να είναι σε αναλογία με τις δυνατότητες της. Είδαμε τι έγινε σε άλλες περιοχές, όπως το Γκάζι, όταν αυτή η ισορροπία διαταράχθηκε. Εδώ ευτυχώς δεν βλέπεις 50 πινακίδες έξω από τα μαγαζιά, ούτε παίζουν στη διαπασών μουσική. Το Island, για παράδειγμα, το φτιάξαμε εκτός οικιστικής ζώνης, για να μην ενοχλούμε. Οι άνθρωποι γενικώς που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Βουλιαγμένη έχουν πολιτισμένη συνείδηση. Το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους, που σέβονται το πράσινο και την καθαριότητα, δεν ρυπαίνουν και δεν παρκάρουν όπου τους κατέβει», προσθέτει o κ. Πανάς.
Στη Βουλιαγμένη, οι πολίτες είναι το στοιχείο που κάνει τη διαφορά. «Με τον γιο μου Κωνσταντίνο, πηγαίνουμε στο απέναντι δασάκι και το καθαρίζουμε, γιατί θεωρούμε πως σπίτι μας δεν είναι τα κλειστά τετραγωνικά στα οποία διαμένουμε, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης», εξηγεί η σχεδιάστρια κοσμημάτων Ελενα Σύρακα. «Εκτός από τη θάλασσα και το πράσινο, η Βουλιαγμένη ξεχωρίζει για την καθαριότητά της, για την όποια φροντίζουν εξίσου και οι κάτοικοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», συμπληρώνει.
Αλλωστε, οι Βουλιαγμενιώτες έχουν κάθε λόγο να θέλουν να ανταποδώσουν στην πόλη τους: Ως δημότες απολαμβάνουν διόλου αμελητέα προνόμια, όπως δωρεάν παρκινγκ ή μισό εισιτήριο στην παραλία του Αστέρα. Αντίστοιχα διαθέτουν δημοτική υπηρεσία πυρασφάλειας, εφάμιλλη του εξωτερικού. Πρότυπα επίσης είναι και τα σχολεία της, που αποτελούν υπόδειγμα αρχιτεκτονικής ενώ, αν και είναι δημόσια, δεν υπολείπονται των ιδιωτικών.
«Είναι αναζωογονητικό να μένεις εδώ. Απολαμβάνεις ποιότητα ζωής: Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ δεν πρέπει να κάνεις δέκα κύκλους για να παρκάρεις», τονίζει ο Μίλτος Μουζάκης. «Υπάρχουν φορές που αισθάνομαι τρομερή ένταση και ξεκλέβω πέντε, δέκα λεπτά για να καθίσω στην παραλία, ειδικά τον χειμώνα, που είναι πιο ήσυχα. Είναι κάτι μαγικό, αποφορτίζομαι αμέσως», υπογραμμίζει η Ελενα Σύρακα, ενώ ο πολίστας Κώστας Τσαλκάνης αναφέρει: «Νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα ανεξάρτητο κρατίδιο, στο οποίο μπορείς να κάνεις τα πάντα. Να πας για μπάνιο, να αθληθείς, να πιεις καφέ, να φας, να βγεις για βράδυ. Στη Βουλιαγμένη ξεφεύγεις: Από πλευράς τοπίου νιώθεις πως είσαι στο L.A. Ταυτόχρονα όμως αισθάνεσαι πως ζεις σε ένα χωριό όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους». «Η Βουλιαγμένη και η πλατεία της, σε όλους εμάς που την έχουμε ζήσει από μικροί, ειδικά τον χειμώνα, θυμίζει πλατεία χωριού. Είναι το σημείο αναφοράς στο όποιο όλοι μαζευόμαστε και το επίκεντρο της είναι το περίπτερο του Νίκου, του Παναγιώτη και του Σταύρου, από το οποίο όλοι περνάμε για ένα γεια», προσθέτει ο Χρήστος Αφρουδάκης.
«Εμείς οι παλιοί πηγαίνουμε στην Aqua Marina, τον Ζάχο, τον Λουιζίδη. To Aqua Marina είναι από τα πιο κλασικά μέρη, που διατηρεί την ίδια ποιότητα εδώ και χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα ο Νίκος Βομβογιάννης έφτιαξε ένα γκρουπ για την Αqua με σκοπό να μας ξαναμαζέψει όλους εκεί. Ο Ζάχος, και αυτός είναι κλασικό σημείο με φοβερά σουβλάκια, ενώ ο Λουιζίδης μια παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα με "μαμαδίσιο" φαγητό που μνημονεύουν μεγάλα αμερικάνικά έντυπα. Από τα καινούργια ξεχωρίζει το εστιατόριο Nobu και το boutique ξενοδοχείο Margi, που θυμίζει Πόρτο Φίνο», συμπληρώνει ο κ. Πανάς.
Πρωταθλητισμός και μέλλον
Βουλιαγμένη όμως δεν σημαίνει μόνο καλοπέραση σε κέντρα υψηλής αισθητικής. «Η κουλτούρα μας είναι συνυφασμένη με τα θαλάσσια σπορ και τον ΝΟΒ», τονίζει ο Χρήστος Αφρουδάκης. «Μάλιστα, παρατηρείται ένα μοναδικό, παγκόσμιο φαινόμενο: Ενώ είναι από τις πιο μικρές περιοχές της Ελλάδας, ο Αθλητικός της Ομιλος έχει να επιδείξει τεράστιες επιτυχίες και μεγάλους αθλητές με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις: Ο Νίκος Κακλαμανάκης, χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, η ομάδα πόλο γυναικών που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό ή η ομάδα ανδρών που πήρε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ομως, παρότι ο δήμος έχει ένα τέτοιο σωματείο δεν το βοηθά όσο θα μπορούσε», επισημαίνει ο ίδιος. Δεν είναι ωστόσο μόνο η θάλασσα που προσφέρει ευκαιρίες για άσκηση: «Ο στίβος της Βουλιαγμένης, που ενώνεται με το δημόσιο σχολείο, είναι ένα μέρος ονειρεμένο, μέσα στο πράσινο. Αξίζει και μόνο για περίπατο αν δεν θέλεις να τρέξεις. Με τον γιο μου το επισκεπτόμαστε κάθε Σάββατο. Επίσης, ο Λαιμός, που ξεκινάει από το δημαρχείο και φτάνει μέχρι τη μαρίνα, είναι φοβερό σημείο για περπάτημα. Το κάνω με φίλους ή με τον γιο μου. Είναι ωραία διαδρομή για συζήτηση», λέει η κ. Σύρακα.
Παρά τις χάρες της, η Βουλιαγμένη διαθέτει περιθώρια βελτίωσης: Ενας ποδηλατοδρόμος και δρόμος για τζόκινγκ που θα ενώνει παραλιακά τους πρόσφατα συνενωθέντες δήμους Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, περισσότερες θέσεις στάθμευσης για τις περιόδους αιχμής και τόνωση των πολιτιστικών δράσεων, είναι κάποια από τα ζητούμενα. Η κατασκευή πάρκινγκ στο Καβούρι, η δημιουργία πάρκου στο Μεγάλο Καβούρι και τα διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα που προγραμματίζει ο δήμος, είναι ωστόσο κινήσεις που επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις (μικρές) ελλείψεις.
«Η Βουλιαγμένη είναι η απόδειξη ότι μπορείς να κερδίσεις τηρώντας τους νόμους και κρατώντας χαμηλούς τόνους. Θα μπορούσε να είναι παράδειγμα για το πώς μπορεί να διασωθεί ένα μέρος και να αξιοποιηθεί. Αλλωστε, την οικονομία της Νότιας Γαλλίας την κρατάνε οι Κάννες και το Σεν Τροπέ», συνοψίζει ο κ. Πάνας. ¦
Στοιχεία
Η Βουλιαγμένη σε αριθμούς
- 25 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας βρίσκεται η Βουλιαγμένη και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 6.442 κάτοικους.
- 1937 ιδρύεται ο ΝΟΒ: Εχει κατακτήσει 6 ευρωπαϊκά τρόπαια στην υδατοσφαίριση και έχει αναδείξει αθλητές με Ολυμπιακά μετάλλια και διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα και στο πόλο.
- 1959 ξεκινά ο μύθος του Αστέρα, όταν μια αμμώδης παραλία με πεύκα στον Λαιμό της Βουλιαγμένης γίνεται πλαζ.
- 47 χρόνια το ξενοδοχείο Astir Palace Vouliagmeni αποτελεί συνώνυμο του υψηλού τουρισμού.
- 25.7.1983 έγινε το περίφημο πάρτι στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη. 70.000 - 100.000 άτομα μαζεύτηκαν για να ακούσουν τους Κηλαηδόνη, Νταλάρα, Γερμανό, Μάνου, Ζορμπαλά και Μαντώ.
- €8 στοιχίζει το εισιτήριο στη λίμνη της Βουλιαγμένης, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και προστατευόμενος υγροβιότοπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου