Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Αρχαία Ελίκη

Στοπ στις έρευνες για την Αρχαία Ελίκη

Απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, συνοδευόμενη και από εντολή για επίχωση των ευρημάτων
Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους αρχαιολόγους, στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας και στην επιστημονική κοινότητα της Πάτρας η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να σταματήσει τις πολύχρονες έρευνες για την ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης στο Αίγιο και η «διαταγή» προς τους αρχαιολόγους για την επίχωση των μέχρι σήμερα σημαντικών ευρημάτων που έχουν έρθει στην επιφάνεια έπειτα από 25 χρόνια αρχαιολογικής έρευνας .

Την ώρα που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας χρηματοδότησε την επισκευή μιας εκκλησίας στην εκλογική του περιφέρεια στον Πύργο Ηλείας, την οποία χαρακτήρισε ως νεότερο μνημείο με συνοπτικές διαδικασίες και την ενέταξε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3.900.000 ευρώ(!), το υπουργείο Πολιτισμού βάζει ταφόπλακα στις πολύχρονες έρευνες για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης, απαξιώνοντας την προσπάθεια των αρχαιολόγων, τα σημαντικά ευρήματα και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, που συμμετέχει στις έρευνες με το Τμήμα Γεωλογίας.
Εδώ και 25 χρόνια
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το χειμώνα του 373 π.Χ. καταποντίστηκε η αρχαία πόλη εξαιτίας σεισμού που άγγιξε τα 8 Ρίχτερ. Πριν από περίπου 25 χρόνια μια ομάδα με επικεφαλής την αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου και επιστήμονες από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με ιδιωτικά κεφάλαια, ξεκινούν ερευνητικές τομές και παρεμβάσεις στην περιοχή και ανακαλύπτουν μεγάλα και σημαντικά κομμάτια της αρχαίας Ελίκης.
Πρόφατα, όμως, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν άλλες ανασκαφές ή δοκιμαστικές τομές στην περιοχή και να καταχωθούν(!) οι διερευνητικές τομές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Οπως καταγγέλλουν επίσημα με γραπτή τους ανακοίνωση η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ, «αγνοώντας πλήρως και σκόπιμα το αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης (ΕΦΑΕΛ), διαστρεβλώνοντας και παραποιώντας το περιεχόμενο και τη μορφή του, κατόρθωσαν να παρασύρουν τον νέο υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο ώστε να υπογράψει απόφαση νομικώς λαθεμένη, αστήρικτη, αντιφατική και παραπλανητική».
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
«Εμπάθεια»
«Για ακόμη μία φορά, τα ίδια πρόσωπα, από τις ίδιες θέσεις, προς ικανοποίηση και μόνον προσωπικών εμπαθειών, επιχειρούν να παρεμποδίσουν την εξέλιξη της επιτυχημένης έρευνας στην Αρχαία Ελίκη επιφέροντας πλήγμα όχι μόνο στην ίδια τη διεπιστημονική και διεθνώς προβεβλημένη έρευνα, αλλά και στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Αιγιάλειας και της Αχαΐας, αξιοποιώντας με αριστοτεχνικό τρόπο τις αδυναμίες ελέγχου της γραφειοκρατικής εξουσίας. Η απόφαση αποτελεί μνημείο βλαπτικής για τα συμφέροντα του τόπου και του έθνους άσκησης της Δημόσιας Διοίκησης».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι ευθύνες της γ.γ. του ΥΠΠΟ Λ. Μενδώνη είναι τεράστιες για το θέμα που προέκυψε, καθ' όσον, ως προϊσταμένη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και πρόεδρος του ΚΑΣ, επικύρωσε, υπέγραψε και προώθησε στον υπουργό Πολιτισμού μια τέτοια αυθαίρετη απόφαση ως απάντηση στο νόμιμο αίτημα του τρίτου μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας μας για τη συνέχιση της επιστημονικής του έρευνας, που πραγματοποιείται στην περιοχή επί 25ετία με επιτυχία αλλά και με μηδενικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο.
«Αποτελεί μεγάλη προσβολή για την επιστημονική κοινότητα και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Η απόφαση αυτή αμαυρώνει την επέτειο φέτος των 50 ετών της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, το οποίο επί πολλά χρόνια συμμετέχει στις έρευνες. Δυστυχώς θέλω να σας καταγγείλω ότι άτομα παντός κομματικού καιρού ευρισκόμενα σε θέσεις-κλειδιά βρίσκονται πάνω από τους εκάστοτε υπουργούς. Ενδεικτικό του τρόπου αντιμετώπισης του θέματος είναι ότι, ενώ ζητάμε επαφή σε ανώτερο επίπεδο με το υπουργείο για να εκφράσουμε τις απόψεις μας, μας έχουν στην αναμονή εδώ και πολλές ημέρες...», κατήγγειλε στην «Ε» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης.
«Ζητείται από τους επιστήμονες που έχουν αφιερώσει 25 ολόκληρα χρόνια της ζωής τους στην έρευνα για την Αρχαία Ελίκη και έχουν πετύχει, να "ξαναθάψουν" οι ίδιοι την αρχαία πόλη που με κόπο και μόχθο έφεραν στο φως. Πιο κλασική ελληνική περίπτωση πλήγματος στην καρδιά της επιστημονικής έρευνας, της παιδείας και του πολιτισμού από εκπροσώπους του "πολιτισμού" δεν γίνεται. Εχουμε δώσει τη ζωή μας για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης, τα ευρήματα είναι μοναδικά και τώρα μας λένε να σκεπάσουμε με χώμα την εργασία 25 ετών. Είναι ντροπή για την ίδια μας τη χώρα η απόφαση αυτή και εκτιμώ ότι είναι το αποτέλεσμα προσωπικής εμπάθειας από συγκεκριμένα πρόσωπα που επιχειρούν να απαξιώσουν και να παρεμποδίσουν την έρευνα», δήλωσε στην «Ε» η επικεφαλής των ερευνών, αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου.
Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης για το θέμα αυτό έστειλαν έγγραφο στον υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου