Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Θεσσαλονίκη

Στον περιβάλλοντα χώρο του Αγ. Δημητρίου (φωτογρ.) και της Αχειροποιήτου θα γίνει επιπλέον και ανασκαφική διερεύνησηΒυζαντινές οάσεις στη Θεσσαλονίκη

Από τον Αγιο Δημήτριο μέχρι το Αλατζά Ιμαρέτ και τα Λουλουδάδικα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα γίνουν δεκαεφτά «οάσεις». Επειδή δεν περισσεύουν πια οι ελεύθεροι χώροι για αναψυχή, η Διεύθυνση Βυζαντινών σκέφτηκε να διαμορφώσει κατάλληλα αυτούς που περιβάλλουν δεκαεφτά μνημεία.
Στον περιβάλλοντα χώρο του Αγ. Δημητρίου (φωτογρ.) και της Αχειροποιήτου θα γίνει επιπλέον και ανασκαφική διερεύνηση Η μελέτη «Οάσεις ιστορικής μνήμης και φυσικού περιβάλλοντος» εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα μνημεία αυτά είναι πασίγνωστα και αγαπημένα στους Θεσσαλονικείς, όπως ο ναός του Αγίου Δημητρίου, η Παναγιά Αχειροποίητος, η Μονή Λατόμου, η Αγία Σοφία και το Βαπτιστήριο με το αγίασμα Ιωάννου του Προδρόμου, η Παναγιά Χαλκέων, ο Αγιος Παντελεήμονας, οι Αγιοι Απόστολοι, ο Αγιος Νικόλαος Ορφανός, η Αγία Αικατερίνη, οι Ταξιάρχες, η Μονή Βλατάδων, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, τα Λουτρά Παράδεισος, το Αλκαζάρ, το Αλατζά Ιμαρέτ και τα Λουλουδάδικα (οθωμανικό, 16ου αιώνα).
Ολα αυτά συνέβαλαν στην πολεοδομική συγκρότηση της εντός των τειχών ιστορικής πόλης, όπως προέκυψε μετά την πυρκαγιά του 1917. Γι' αυτό επελέγησαν ως νησίδες αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, όπως τόνισε στο Συμβούλιο η Γιώτα Φουντά, από τη Διεύθυνση Βυζαντινών.
Η σχετική μελέτη, εκτός από την ανασκαφική διερεύνηση στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Δημητρίου και της Αχειροποιήτου, με στόχο να εξαχθούν περισσότερες πληροφορίες για τα μνημεία, προβλέπει την ενίσχυση της βλάστησης και ελάχιστες παρεμβάσεις σε υφιστάμενες περιφράξεις και κιγκλιδώματα. Θα απομακρυνθεί η ανεπιθύμητη βλάστηση και τα φυτά που προξενούν φθορές στα αρχαία, και θα εκτεθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη και τα γλυπτά, που βρίσκονται στοιβαγμένα έξω από κάποιους ναούς.
Ο στόχος της παρέμβασης, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ, είναι να αποδοθούν χώροι πρασίνου και να σηματοδοτηθούν τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης μέσα στο δομημένο αστικό περιβάλλον. Αυτό που θα κερδίσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα είναι: «σιγαλιά και περισυλλογή σε περιβάλλον δροσερό το καλοκαίρι και ευχάριστο τον χειμώνα», είπε η κ. Φουντά. Τα μνημεία θα κερδίσουν «μικρότερη ρύπανση και βοή».