Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Σούνιο

Το Σούνιο που δεν ξέρουμε

Μπορεί να έχουμε ταυτίσει το Σούνιο με ρομαντικά ηλιοβασιλέματα ή με νύχτα με πανσέληνο, αλλά δεν είναι μόνον αυτό το ενδιαφέρον του αρχαιολογικού χώρου.
Το αποδεικνύουν οι διαδρομές που κάνουν οι χιλιάδες των επισκεπτών του. Συνηθίζουν, μετά τον ναό του Ποσειδώνα, να κατεβαίνουν προς τη θάλασσα για να θαυμάσουν και τα υπόλοιπα απομεινάρια του αρχαίου ιερού, όπως είναι ο αρχαίος δρόμος με τα σπίτια εκατέρωθεν, δύο νεόσηκοι και τα τείχη. Με βάση τα μονοπάτια που έχουν ανοίξει οι επισκέπτες με τα πόδια τους, οργανώνει και η αρχαιολογική υπηρεσία τις διαδρομές της στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό φάνηκε κατά την προχθεσινή παρουσίαση της σχετικής προμελέτης, που ανέθεσε η Β'Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκειμένου να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
«Θέλουμε να δείξουμε στο κοινό ότι υπάρχουν κι άλλα μνημεία, εκτός από τον ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο. Και πριν απ' όλα υπάρχει ο ναός της Αθηνάς Σουνιάδος, που δεν είναι εξίσου γνωστός», μας είπε η έφορος Γιάννα Δρακωτού.
Το Σούνιο έχει μακρά προϊστορία. Αναφέρεται στην Οδύσσεια, καθώς εκεί ετάφη ο κυβερνήτης του πλοίου του Μενέλαου, ο Φρόντις. Κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Το ιερό, όμως, άκμασε τον 5ο αι. π.Χ. μετά τους ελληνοπερσικούς πολέμους, σύμφωνα με την αείμνηστη αρχαιολόγο Μαίρη Οικονομάκου. Η ίδια έχει διατυπώσει την άποψη ότι οι Αθηναίοι ίδρυσαν αυτά τα ιερά τιμώντας δύο από τους μεγαλύτερους θεούς τους, την Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Γι' αυτό σε μικρή απόσταση από το τέμενος του Ποσειδώνα υπάρχει το ιερό της Αθηνάς. Τα σωζόμενα σήμερα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα δεν ανήκουν στον αρχαϊκό πώρινο ναό, αλλά στον μεταγενέστερο των κλασικών χρόνων.
Ολα αυτά θα μαθαίνουν στο εξής όσοι ανηφορίζουν τον χώρο από τις ενημερωτικές πινακίδες που θα στηθούν. Προγραμματίζεται επίσης μια διαδρομή για ΑΜΕΑ, προκειμένου να φτάνουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ώς το μεγάλο πλάτωμα του ναού.
Στην ίδια συνεδρίαση του ΚΑΣ εγκρίθηκε και η μελέτη ανάδειξης της Ηετιώνειας Πύλης του Πειραιά, που παρουσίασαν η έφορος Πειραιά Εφη Λυγκούρη και ο Δημοσθένης Σβολόπουλος από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μνημείο, πάνω στον λόφο Καστράκι της Δραπετσώνας, που θα προβάλλει ηλεκτροφωτισμένο τη νύχτα από τα διερχόμενα καράβια, όπως και ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Η Ηετιώνεια είναι η καλύτερα σωζόμενη από τις τρεις αρχαίες πύλες που έχει σήμερα ο Πειραιάς. Την τριετία 1998-2001 αναστηλώθηκε δαπάναις του ΟΛΠ. Τώρα, χρειάζεται κάποιες στερεωτικές εργασίες, ενώ θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος και θα φωτιστεί, εάν και εφόσον ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.