Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Οφέλη για τον τουρισμό διαρκείας και τις τοπικές οικονομίες - Ψηφιακοί Νομάδες

Άρθρο Αλ.Αυλωνίτη : Οφέλη για τον τουρισμό διαρκείας και τις τοπικές οικονομίες - Ψηφιακοί Νομάδες

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Β. Κικίλιας ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την πρωτοβουλία Digital Nomads σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για καταρτισμένους ψηφιακά επαγγελματίες οι οποίοι αναζητούν προορισμούς με κίνητρα για να μετακομίσουν με σκοπό να εργάζονται από εκεί.

Η μορφή αυτή τουρισμού που δεν έχει τυπική σεζόν και αφορά σε όλα τα είδη τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες, κ.λπ.) σύμφωνα με το Παρατηρητήριο «Ψηφιακών Νομάδων» κατά την προπανδημική εποχή προσέλκυσε σχεδόν 4 εκατ. εργαζομένους που δούλευαν σε τρίτη χώρα από εκείνην που βρίσκονταν η έδρα του εργοδότη τους. Μετά την πανδημία και την εγκαθίδρυση της εξ αποστάσεως ψηφιακής εργασίας υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων αυτών ενδέχεται να εκτιναχθεί στο ένα δισεκατομμύριο έως το 2035.

Είναι σαφές πως οι «ψηφιακοί νομάδες» εξυπηρετούν πολυεπίπεδα τη στρατηγική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που οφείλει να υπηρετήσει η πατρίδα μας. Η προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας όμως σε βιώσιμο προορισμό για την αγορά αυτή, απαιτεί βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα σχέδια για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών υποδομών εργασίας αλλά και ζωής.

Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής και η εξοικονόμηση χρόνου που συνεπάγεται η εξ αποστάσεως εργασία σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη παραγωγικότητα και τα μειωμένα κόστη μπορούν στη χώρα μας να αποκτήσουν το δικό τους μοναδικό νόημα.

Όσο, όμως η συνδεσιμότητα στα νησιά παραμένει ικανοποιητική μόνο για απλό σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, ενώ οι βιντεοκλήσεις ή οι μεταφορτώσεις αρχείων είναι πρακτικά αδύνατες, τόσο η προοπτική αυτή θα φανερώνεται ακατόρθωτη. Αν δεν αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας και δεν εργαστούμε ώστε να μην είναι οι υπηρεσίες ίντερνετ στη χώρα μας χαμηλής ποιότητας και ταυτόχρονα από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, τότε το όλο εγχείρημα θα είναι πρακτικά αδύνατο.

Η πρόσβαση των «ψηφιακών νομάδων» στην υγειονομική περίθαλψη, η διασύνδεση των περιοχών διαμονής τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η καταλληλότητα των οδικών δικτύων σε δυσπρόσιτα νησιωτικά και ηπειρωτικά μέρη που πιθανότατα να κατοικηθούν αποτελούν αντικείμενα πραγματικής πρόκλησης στη σχέση συνεργασίας μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης για το σκοπό αυτό.

Αναλογιζόμενοι πόσο σημαντικοί είναι οι «ψηφιακοί νομάδες» για τον τουρισμό διαρκείας στη χώρα μας και τις τοπικές μας οικονομίες, φτάνουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως η φυσική ομορφιά της Ελλάδας είναι ανυπέρβλητη, αλλά δυστυχώς από μόνη της δεν αρκεί


*Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη, δικηγόρου, βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αναπληρωτή τομεάρχη Τουρισμού. Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου