Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη

Περπατώντας στην πόλη
του Άγγελου Μανταδάκη*

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στην πόλη των Αθηνών υπήρχαν ελάχιστοι πεζόδρομοι. Μάλιστα πολλοί Αθηναίοι -κυρίως μικροεπαγγελματίες- θεωρούσαν εχθρική πράξη από τον δήμο την πεζοδρόμηση μπροστά από τα καταστήματά τους επικαλούμενοι την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, τη δυσκολία να γίνονται εκφορτώσεις εμπορευμάτων, ενώ άλλοι ισχυρίζονταν πως πρόκειται για περιττά έξοδα.

Όταν όμως στα τέλη του ’70 ολοκληρώθηκε η πεζοδρόμηση της οδού Φωκίωνος Νέγρη, που συνέδεε την πλατεία Κυψέλης με την οδό Ι. Δροσοπούλου, επί δημαρχίας Δημήτρη Μπέη, οι γνώμες για τις πεζοδρομήσεις άλλαξαν άρδην. Η διάσημη αυτή οδός της Κυψέλης οφείλει το όνομά της στον Φωκίωνα Νέγρη, Αθηναίο πολιτικό και ακαδημαϊκό και μάλιστα πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών.


Κατά τις δεκαετίες του ’50 και ’60 η Φωκίωνος έλαμψε ως κοσμικό κέντρο της τότε αστικής τάξης της πόλης. Ζαχαροπλαστεία, μπυραρίες και εστιατόρια γέμιζαν τις δύο πλευρές της οδού. Το δικό τους στίγμα άφησαν δύο ιστορικά μαγαζιά, η «Quinta», από τα πρώτα νυχτερινά κέντρα, και το «Top Hat», που ήταν το πρώτο ροκάδικο στέκι της Αθήνας.

Αρχοντικός δρόμος, που φιλοξένησε όλη την μπουρζουαζία εκείνης της εποχής, όπως καλλιτέχνες, διανοούμενους αλλά και αθλητές. Ένα από τα γνωστά στέκια, που υπάρχει ακόμα και σήμερα, είναι το «Σελέκτ» με το φημισμένο του παγωτό «Σικάγο» και τους θρυλικούς θαμώνες όπως ο Τσιφόρος, ο Σακελλάριος και η Βέμπο.

Ξεχωριστή θέση στην περιοχή έχει η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Ιστορικό κτίσμα του 1935 επί δημαρχίας Κοτζιά, σύμβολο του νεομοντερνισμού. Πριν από περίπου δέκα χρόνια μετά από αγώνες των κατοίκων της περιοχής απετράπη η κατεδάφισή του και το κτήριο κηρύχθηκε διατηρητέο. Βασικός παράγοντας της διάσωσης του χώρου ήταν η παρέμβαση της Ανοιχτής Πόλης. Ο σημερινός πρωθυπουργός, επικεφαλής τότε της παράταξης και υποψήφιος φήμαρχος Αθηναίων είχε επισκεφθεί επανειλημμένως τον χώρο. Στον χώρο αυτόν έγινε και η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της παράταξης 2006.

Μπορεί η «Φόκα Νέγρα» να έχει χάσει την παλιά της αίγλη, μπορεί να μην είναι πια το σημείο αναφοράς των απανταχού ξενύχτηδων, αλλά παραμένει και στη σημερινή εποχή ένας καλός προορισμός για τις απογευματινές μας ώρες και τα πάσης φύσεως ραντεβού μας.

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου