Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Από το κέντρο έως τον Ελαιώνα, Αθήνα, Ανάπλαση Πότε επιτέλους;


Από το κέντρο έως τον Ελαιώνα
Οι παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, το οποίο περικλείεται μεταξύ των οδών Σταδίου, Πειραιώς και Ερμού. Η περιοχή θα χωριστεί σε τρεις ενότητες: “Γεράνι”, “Εμπορικό Τρίγωνο” και “Ψυρρή - Πλατεία Κουμουνδούρου”. Τα σημεία, αν και διαφορετικού χαρακτήρα, θα αναπτυχθούν διατηρώντας την ετερόκλητη φυσιογνωμία τους.
Οι πρώτες επεμβάσεις θα ξεκινήσουν με άξονα την οδό Αθηνάς. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ανάπτυξη πρασίνου στα πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις στους κάθετους δρόμους, όπως π.χ. στην οδό Βλαχάβα, στην Καΐρη, στη Βύσσης κλπ.
Για την Πλατεία Θεάτρου προβλέπεται η υλοποίηση της υφιστάμενης από το 2010 μελέτης για τον ανασχεδιασμό τόσο της πλατείας όσο και των κάθετων στην οδό Μενάνδρου δρόμων έως και τη Βαρβάκειο Αγορά.
Η δημιουργία ενός μικρού κρυμμένου κήπου, ανάμεσα στη στενωπό των πολυκατοικιών, είναι ένα από τα ενδιαφέρονται στοιχεία της μελέτης. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη και επεμβάσεις στις όψεις των εμβληματικών κτιρίων στη συγκεκριμένη γειτονιά.

Ελένη Κονδύλη, αραβικός πολιτισμός

«Ο αραβικός πολιτισμός είναι σαν ένα κόσκινο που έχει αναμείξει στοιχεία άλλων πολιτισμών, από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως τα βάθη της Ασίας. Μέσα απ' αυτό το κόσκινο, όμως, ο διάλογος με τον ελληνικό πολιτισμό είναι συνεχής» λέει η Ελένη Κονδύλη, καθηγήτρια Κλασικού Αραβικού Πολιτισμού και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας που ενέταξε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά του τις αραβικές σπουδές.

Βραβευμένη με το βραβείο της Ακαδημίας του Βελγίου για το έργο της σχετικά με την ελληνική μετάφραση αραβικών λογοτεχνικών κειμένων τον 11ο αιώνα, με τα δύο τελευταία βιβλία της «Αραβικός Πολιτισμός» και «Εισαγωγή στη Λογοτεχνία των Αράβων» (εκδόσεις Πεδίο), επιχειρεί να αναδείξει «έναν λαμπρό πολιτισμό», όπως τον ονομάζει, σε μια θαμπή εποχή, στην οποία κυριαρχούν στερεοτυπικές και φοβικές αντιλήψεις.
Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη