Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Λέρνα

Τα μήλα των Εσπερίδων (φωτογραφία από εύρημα της Αρχαίας Ολυμπίας) θα βρουν τη θέση τους ανάμεσα στα εκπαιδευτικά παιχνίδια των 6 στρεμμάτων του πάρκουΥπαίθρια παζλ με άθλους Ηρακλή

Ενα θεματικό αρχαιολογικό πάρκο για να παίζουν τα παιδιά «τους άθλους του Ηρακλή» θα είναι σε λίγο πραγματικότητα. Προγραμματίζεται να στηθεί στον Δήμο Λέρνας (Ν. Αργολίδας), εκεί που ο Ηρακλής έκοψε τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας, και θα κοστίσει 650.000 ευρώ.
Τα μήλα των Εσπερίδων (φωτογραφία από εύρημα της Αρχαίας Ολυμπίας) θα βρουν τη θέση τους ανάμεσα στα εκπαιδευτικά παιχνίδια των 6 στρεμμάτων του πάρκου «Ούτε Τζουράσικ Παρκ σχεδιάσαμε ούτε μια μικρή Ντίσνεϊλαντ» μάς έλεγε ο μελετητής του έργου, αρχιτέκτονας Ιω. Σαλεσιώτης. Η ευφάνταστη δημιουργία του είχε άλλωστε τις ευλογίες της διευθύντριας της Δ'Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αννας Μπανάκα, η οποία εισηγήθηκε τη σχετική μελέτη στο ΚΑΣ για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, μαζί με την ανάδειξη του υποβαθμισμένου σήμερα αρχαιολογικού χώρου της Μαγούλας με τα προϊστορικά κατάλοιπα και τη λεγόμενη «Οικία των Κεράμων» (έργο που θα κοστίσει 450.000 ευρώ).
Το θεματικό πάρκο θα γίνει σε χώρο συνολικής έκτασης 6 στρεμμάτων, στην περιοχή των Μύλων, που παραχωρείται από το δήμο. Η είσοδός του θα διαμορφωθεί στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Αργους-Τρίπολης και θα ενοποιηθεί με τον αρχαιολογικό χώρο που εκτείνεται ανάμεσα στην παλιά εθνική οδό και τις γραμμές του ΟΣΕ.
Η εγκατάσταση χωροθετείται στην Αλκυονία λίμνη, που έχει επιχωματωθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δεκαετία του '60, ενώ σήμερα από τις πηγές της Λέρνας και της Αμυμώνης υδροδοτούνται το Αργος και το Ναύπλιο. Η μελέτη για το πάρκο προβλέπει «θεματικούς κήπους» με προσφιλή στους αρχαίους φυτά, όπως κισσός, δάφνη και πλατάνια, τα οποία θα φυτευτούν σε ανάμνηση «του πολύρρυτου άλσους πλατάνων», που είδε ο Παυσανίας.
Στο κέντρο θα διαμορφωθεί ένα μικρό υπαίθριο θέατρο 200 ατόμων για εκδηλώσεις και γύρω εφτά μεγάλα σκάμματα (7x14 μ.) με ισάριθμα εκπαιδευτικά παιχνίδια που θα αναφέρονται στους άθλους του Ηρακλή. Αυτά θα είναι: «puzzle» με απεικονίσεις των άθλων του σε αγγεία, τα άγρια άλογα του Διομήδη, τα μήλα των Εσπερίδων, η ζώνη της Ιππολύτης, η κόπρος του Αυγεία, η Λερναία Υδρα και «puzzle» αγγείων τριών διαστάσεων.
Γύρω θα τοποθετηθούν υπαίθρια καθιστικά, πινακίδες σήμανσης των παιχνιδιών και παρουσίασης των άθλων του Ηρακλή. Το πάρκο μπορεί να λειτουργήσει από τη Δ'Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.