Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Ασύλητος Τάφος στη Νεμέα


Έναν ασύλητο θαλαμοειδή τάφο της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, από τους μεγαλύτερους που έχουν έως τώρα έρθει στο φως στο νεκροταφείο των Αηδονιών Νεμέας, αποκάλυψε η φετινή ανασκαφή. Ο τάφος διακρίνεται για τον σύντομο αλλά ιδιαίτερα φαρδύ δρόμο, την είσοδο και τον κυκλικής κάτοψης θάλαμο, με διαστάσεις που κατά τόπους πλησιάζουν και σε άλλους ξεπερνούν τα έξι μέτρα.
Στο δάπεδο ανασκάφτηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι, καλυμμένοι με μεγάλες πέτρινες πλάκες, στους οποίους ερευνήθηκαν παλαιότερες ταφές, που συνοδεύονταν από πήλινα επιτραπέζια και αποθηκευτικά αγγεία, ορισμένα εκ των οποίων μνημειώδη. Βρέθηκε ένα σύνολο από πιθαμφορείς “ανακτορικού ρυθμού” με συμβολική διακόσμηση, εμπνευσμένη από τον φυτικό και τον θαλάσσιο κόσμο, χάλκινα μαχαίρια, εγχειρίδια και ξίφη καθώς και πολυάριθμες αιχμές βελών από χαλκό, οψιανό και πυριτόλιθο. Περισυνελέγησαν επίσης κοσμήματα, χάντρες περιδεραίων από ποικίλες πρώτες ύλες, περόνες και άλλα αντικείμενα γοήτρου, όπως σφραγιδόλιθοι.
Η χρήση του μνημείου συνεχιζόταν και κατά την ύστερη μυκηναϊκή περίοδο, οπότε χρονολογούνται οι ταφές που βρέθηκαν στο δάπεδο του τάφου, απλούστερα κτερισμένες συγκριτικά με αυτές της πρώιμης μυκηναϊκής. Η ανασκαφή τεκμηρίωσε ακόμη ότι μετά τη χρήση του τάφου κατά την μυκηναϊκή περίοδο ακολούθησε η κατάρρευση τμήματος της οροφής του θαλαμοειδούς τάφου και ο σχηματισμός σκεπής από βράχια που ήταν ορατή πριν από την έναρξη της έρευνας. Η εντατική χρήση της θέσης αυτής τόσο στην αρχαϊκή - πρώιμη κλασική περίοδο όσο και στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους καθώς και στη μετάβαση από τη μέση στην ύστερη βυζαντινή περίοδο συντέλεσε στη συγκέντρωση παχύτατων αποθέσεων, οι οποίες και διατήρησαν το μυκηναϊκό μνημείο απαραβίαστο.
Η ανεύρεση του ασύλητου θαλαμοειδούς τάφου στα Αηδόνια και η διεπιστημονική μελέτη των ταφικών συνόλων θα ρίξουν νέο φως στον χαρακτήρα της τοπικής άρχουσας τάξης της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου.
Πρόκειται για την τρίτη ανασκαφική περίοδο της πενταετούς συστηματικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας στο μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια Νεμέας που εντοπίστηκε πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες, έπειτα από την εκτεταμένη σύλησή του, και έγινε ευρύτερα γνωστό τη δεκαετία του 1990, έπειτα από τον συσχετισμό του με ένα ιδιαίτερο σύνολο μυκηναϊκών κοσμημάτων που ενώ επρόκειτο να πωληθεί στο εξωτερικό επαναπατρίστηκε και εκτίθεται στο Μουσείο Νεμέας.
Η ανασκαφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που μεσολάβησε μεταξύ της σύλησης και του επαναπατρισμού έφερε στο φως μία συστάδα από 16 θαλαμοειδείς τάφους, λαξευμένους στον βράχο της περιοχής και αποτελούμενους από τρία τμήματα: τον δρόμο, το στόμιο και τον ταφικό θάλαμο.
Το νεκροταφείο ερευνάται εκ νέου τα τελευταία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, υπό την Διεύθυνση του δρος Κωνσταντίνου Κίσσα, τέως προϊσταμένου της Υπηρεσίας και επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Graz και με βασική συνεργάτιδα τη δρα Kim Shelton, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley και διευθύντρια του Κέντρου Νεμέας για την Κλασική Αρχαιολογία.
http://www.avgi.gr/article/10966/9222596/semantikos-asyletos-taphos-sto-nekrotapheio-ton-aedonion#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου