Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Μορφές τουρισμού

Την ώρα που ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι ο τουρισμός στις ανερχόμενες οικονομίες θα φτάσει μέχρι το 2030 σε ποσοστό 57% της παγκόσμιας αγοράς, έναντι 47% το 2010, η παθογένεια της εποχικότητας παραμένει με κίνδυνο την υπερσυγκέντρωση πληθυσμών σε τουριστικούς προορισμούς. Η επέκταση όμως της τουριστικής περιόδου βασίζεται στην ανάπτυξη των ειδικών εκείνων θεματικών μορφών που ολοένα και περισσότερο κερδίζουν σημαντικά μερίδια ταξιδιωτών και μάλιστα «φανατικών», πράγμα που συμβάλει και στην επανάληψη της επίσκεψης, ένα εξίσου βασικό ζητούμενο για την επιτυχία κάθε στρατηγικής προσέγγισης των αγορών. Πηγή:
http://www.tornosnews.gr/stiles/apopsi/31129-thematikes-morfes-toyrismoy-vs-epochikothta-grafei-o-noths-martakhs.html
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα ζευγάρια είναι διατεθειμένα να δαπανήσουν παραπάνω για γαμήλιο τουρισμό σε σχέση με απλές διακοπές
• Μόνο το 33% των συνολικών γάμων γίνεται σε θρησκευτικούς χώρους
• 9 στα 10 ζευγάρια αποφασίζουν με βάση το καιρό/ κλήμα
• Το μεσο διάστημα προκρατήσεις: 11.6 μήνες
• Μέσος όρος επισκεπτών σε γαμήλιο τουρισμό: 28
Μέσος όρος διαμονής καλεσμένων- 4 μέρες
• Μέσος όρος διαμονής ζεύγους - 7 μέρες
Τα ταξίδια του μέλιτος, ο γαμήλιος τουρισμός και ο ρομαντικός τουρισμός αποτελούν έναν τομέα $28 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως
• Ο μεσος προϋπολογισμός για γαμήλιο τουρισμό είναι $28,000
• Δημοφιλέστεροι μήνες: Σεπτέμβρης- Οκτώβρης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο  Τουρισμός Υγείας  λειτουργεί θετικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και, συνεπώς, στην ομοιογενή, κατά το δυνατόν, κατανομή του τουριστικού πλήθους στο χώρο και στο χρόνο και αποτελεί  μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία ετήσιου τζίρου 20 δισ. δολαρίων και 30 εκατ. χρηστών των υπηρεσιών υγείας.  Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι  μέχρι το 2020, το ποσοστό του ηλικιακού στρώματος 65+, θα ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 20% επί του συνόλου του πληθυσμού στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε δυναμικό υποτομέα του Τουρισμού. Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα, αναδεικνύεται σε  υπολογίσιμη ταξιδιωτική δύναμη  καθώς φαίνεται να διαθέτει  ευχέρεια χρόνου, τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και επιθυμία για ταξίδια σε κοντινούς προορισμούς, εντός και εκτός της χώρας διαμονής.

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Μορφή τουρισμού, όπου ο περίπατος είναι ο βασικός σκοπός της εκδρομής ή του ταξιδιού
• Εναλλακτική μορφή τουρισμού η οποία:
• Είναι οικονομικά αποδοτική
• Ταυτόχρονα εντάσσεται και είναι αποδεκτή από τον κοινωνικό ιστό ενός τόπου
• Με την ανάπτυξη του, αντιμετωπίζεται η εποχικότητα του τουρισμού
• Προσελκύονται αλλοδαποί επισκέπτες σε περιοχές που παραδοσιακά αποτελούσαν προορισμούς μόνο για Έλληνες.
• Έχει μικρό κόστος
• Μπορεί να πραγματοποιηθεί παντού
• Έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία (Μπορεί να θεωρηθεί και Τουρισμός Υγείας)
• Δεν χρειάζεται να διδαχθεί αφού είναι φυσικός τρόπος μετακίνησης του ανθρώπου (Όλοι μπορούν να πάρουν μέρος)
• Είναι μια διαχρονική αθλητική δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιείται σε κάθε ηλικία
• Μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες δραστηριότητες (Άλλες μορφές τουρισμού)
• Μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά μονάδα, με τον ή την σύντροφο, φίλο ή με ομάδες
• Μπορεί να πραγματοποιηθεί σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου)

ΜΟΡΦΕΣ:

Πεζοπορική Βόλτα/ Κλασικός Περίπατος
Θρησκευτικοί Περίπατοι
Nordic Walking             (Σκανδιναβικό Περπάτημα)
Αναρρίχηση
Ορειβασία

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Μπορεί οι millenilas, γνωστοί και ως γενιά των κινητών τηλεφώνων συνδέονται συχνά με τα βιωματικά ταξίδια, όμως σύμφωνα με το TripBarometer, το 69% των ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο, όλων των ηλικιών, το 2016 έκανε ταξίδια με νέες εμπειρίες. Ο βιωματικός τουρισμός ορίζεται ως το είδος τουρισμού κατά το οποίο οι άνθρωποι δίνουν έμφαση στην αποκόμιση εμπειριών από μια χώρα, μια πόλη ή ένα μέρος αποκτώντας επαφή με την τοπική ιστορία, τους ανθρώπους και την κουλτούρα. Στοιχεία όπως η περιπέτεια, ο υπεύθυνος τουρισμός και οι αυθεντικές εμπειρίες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του βιωματικού τουρισμού.
Σύμφωνα με  έρευνα της Virtuoso, το μεγαλύτερο ποσοστό (41%) των ταξιδιωτών που λατρεύουν την περιπέτεια ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ 50-65 ετών έναντι ενός 14% με ηλικίες κάτω των 35 ετών. Ενώ ο ελεύθερος χρόνος και οι αποταμιεύσεις χρόνων μπορεί να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για ταξίδια, η αγορά των συνταξιούχων προτιμά κάτι περισσότερο από διακοπές χαλάρωσης στην παραλία.

«ΔΙΑΣΠΟΡΙΤΕΣ» : ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Οι Έλληνες, λόγω της οικονομικής ύφεσης, είτε δεν ταξιδεύουν καθόλου είτε περιορίζουν το χρόνο των διακοπών τους είτε ξοδεύουν λιγότερα από άλλες χρονιές.
Ωστόσο, η μεγάλη φυγή, κυρίως νέων, για αναζήτηση εργασίας σε χώρες του εξωτερικού τους έδωσε την οικονομική δυνατότητα που είχαν στερηθεί όσο βρίσκονταν στην Ελλάδα και, παράλληλα, τους τόνωσε την ανάγκη να βρεθούν τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες στην πατρίδα, όχι μόνο για να επισκεφθούν οικεία πρόσωπα αλλά και για να κάνουν διακοπές.

Δημιουργήθηκε λοιπόν μια νέα μορφή εσωτερικού ( από πλευράς ιθαγένειας και καταγωγής) τουρισμού με χαρακτηριστικά όμως εξωτερικού-εισερχόμενου Τουρισμού.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ.

Ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός  ακόμα και η Γαστρονομία είναι πλέον έννοιες ταυτόσημες. Άλλωστε η περιήγηση, η ξενάγηση ακόμα και η γευσιγνωσία αλλά και η οινογνωσία που είναι στοιχεία του Πολιτισμού, αποτελούν, ταυτόχρονα, τα βασικά συστατικά  κάθε τουριστικού προϊόντος. Όσο, μάλιστα, διατηρούν την αυθεντικότητά τους και δεν υφίστανται αλλοιώσεις και εξωγενείς επηρεασμούς, μπορεί να εξελιχθούν στα δυνατά σημεία κάθε προορισμού.

(*) Ο κ.Νότης Μαρτάκης είναι Πρόεδρος της mtc group consulting.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου