Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Πετράλωνα.

Άγγελος Μανταδάκης
Είναι η μοναδική περιοχή του Δήμου Αθηναίων που τον Φεβρουάριο του 1925 η Βουλή των Ελλήνων απαγόρευσε διά νόμου την κυκλοφορία κατσικιών στους δρόμους της. Πριν από αυτό, τα κατσίκια κυκλοφορούσαν ελεύθερα και ανενόχλητα σε όλη τη συνοικία καταστρέφοντας τα πάντα, ακόμη και τις αποθήκες αλατιού του κρατικού μονοπωλίου. Για να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε, ο πρώτος στην Ιστορία ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη, έπρεπε να πειστούν τα… κατσίκια, δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους, ότι ο νόμος του κράτους πρέπει να εφαρμόζεται. Έτσι η γειτονιά «αποκατσικοποιήθηκε» και πήρε τη σημερινή της ονομασία Πετράλωνα, λόγω της ύπαρξης αλωνιών όπου οι Αθηναίοι επεξεργάζονταν τα σιτηρά.


Ξεκινώντας κάτω από τη δυτική κλίτη του Ιερού Βράχου, οι πρώτες αγροικίες πολλαπλασιάστηκαν με τα χρόνια, η συνοικία επεκτάθηκε από του Φιλοπάππου μέχρι τη Χαμοστέρνας με όριο την Πειραιώς. Οι γραμμές του ΗΣΑΠ, που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, χώρισαν τη συνοικία σε Άνω και Κάτω Πετράλωνα. Τα Άνω συνορεύουν με τον λόφο του Φιλοπάππου και ανέκαθεν εθεωρούντο προνομιούχα σε σχέση με τα Κάτω, που παραδοσιακά είναι μια γνήσια λαϊκή συνοικία. Τα Πετράλωνα είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του δήμου με χαμηλή δόμηση, που τα τελευταία είκοσι χρόνια γνώρισε μεγάλη ανοικοδόμηση λόγω αντιπαροχής.

Παρ' όλα αυτά η περιοχή παρέμεινε προβληματική ως προς την αποχέτευση, την οδοποιία (ειδικά στα Κάτω Πετράλωνα με τις επικίνδυνες λακκούβες), καθώς και την κοινωνική υποδομή. Στα Κάτω Πετράλωνα, με μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού, το εισόδημα των κατοίκων σε σημαντικό μέρος του προερχόταν από τη βιομηχανία. Τα εργοστάσια «Σοκολατοποιία Παυλίδης» και «Palco» απασχολούσαν πολλούς από τους κατοίκους της γειτονιάς. Η μεν «Palco» αναχώρησε για τα Βαλκάνια αφήνοντας περίπου 500 ανέργους, κυρίως γυναίκες, ενώ ο Παυλίδης, μετά την εξαγορά του από ξένη εταιρεία, μείωσε σημαντικά το προσωπικό. Παραμένει ένας μικρός αριθμός βιοτεχνιών που απασχολούν 3-10 άτομα.

Τα τελευταία χρόνια στη συνοικία έχουν κάνει την εμφάνισή τους μια σειρά θεατρικές σκηνές, μπαράκια και μεζεδοπωλεία. Κυρίως στα Άνω Πετράλωνα κάνουν έντονη την παρουσία τους μικρές μουσικές σκηνές και παραδοσιακές ταβέρνες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αυτή τη γειτονιά υπήρξαν ανέκαθεν τα περισσότερα παραδοσιακά καφενεία της πρωτεύουσας. Σημείο αναφοράς για τα Πετράλωνα είναι το σινεμά «Ζέφυρος», του οποίου οι προβολές αρχίζουν παραδοσιακά στις 21 Μαΐου και τελειώνουν τον Οκτώβριο. Είναι μια γωνιά τέχνης που κοσμεί τη συνοικία και προσφέρει, εκτός από ποιοτικές ταινίες και αφιερώματα, και μια υπαίθρια έκθεση μηχανών προβολής από τον Μεσοπόλεμο.

Μια από τις γειτονιές των Κάτω Πετραλώνων, αυτή που βρίσκεται κοντά στον Ταύρο, είναι η γενέτειρα του μεγάλου μας κωμικού Βασίλη Αυλωνίτη, και μάλιστα ονομαζόταν παλιά Αυλωνίτικα.

Καλή διασκέδαση στα ταβερνάκια της πάνω γειτονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου